<Resultaat 387 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Bij de laatst ontvangen proef van Blachon[1] ontbreekt bl[adzijde] 9-15 van de copie!
Aan 9 fr[anc]s verkoopprijs wordt "De Werkman" zekerlijk te duur![2] Het Boekje wordt in Holland maar aan Fl[orijn] 1.10 verkocht, 't geen in Franken ongeveer op 't zelfde neerkomt. Niet aan te beginnen. Om de kwestie op 't ministerie[3] voor te leggen, wacht ik een gelegenheid af. We moesten ineens van het heele partijtje af zijn.
Denkt Gij niet dat het nu de geschikte tijd is om te beproeven bij de Vlaamsche Boekenhalle, de kleine Genoveva af te koopen?[4] Daar ook zijn de clichés van dat boekje.
Heb ik U reeds gezegd dat de zaak Gezelle-Duclos afgeloopen is?[5] Naar aanleiding van de uitgaaf Vlaamsche Volksvertelsels uit de Standaard[6] kreeg ik een afschrift van het contract indertijd tusschen Gezelle en Duclos aangegaan,— en daarop wil de erfgenaam van Duclos nu zijne rechten doen gelden.[7]
Met genegen groet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Joris Lannoo beloofde Streuvels in zijn brief van 1 maart 1926 dat hij 's anderendaags de tweede proef van Waarom ik Vlaanderen liefheb zou sturen.
[2] Cf. mededeling van Joris Lannoo in zijn brief aan Streuvels van 1 maart 1926.
In zijn brief van 24 december 1925 vermeldde Stijn Streuvels voor het eerst zijn plan om een nieuw boek uit te geven met drie novellen (De werkman, Kerstmis in Niemandsland en Het leven en de dood in den ast) onder de titel Werkvolk. Lannoo zou het werkje echter niet uitgeven; Werkmenschen zou in België worden uitgegeven door uitgeverij Excelsior van Geerardijn te Brugge.
[3] Het ministerie van Kunsten en Wetenschappen, met aan het hoofd minister Camille Huysmans.
[4] Antwoord van Joris Lannoo op 13 maart 1926.
[5] Voor de 'zaak Gezelle-Duclos', cf. o.a. de brief van Eugène De Bock aan Stijn Streuvels van 10 augustus 1925 en Streuvels' antwoord op 12 augustus.
[6] Guido Gezelle, Vlaamsche volksvertelsels, opgeteekend door G. Gezelle. [Uitgegeven door Maurits De Meyer. Met gekleurde omslag en teekeningen door K. Rosseeuw]. Brussel & Antwerpen, Standaard-Boekhandel, s.d.
Het werkje bevat: 'Woord vooraf', 'Waan en Wantje Wekkers', 'Mette-Moeie', 'Pietjen op den pereboom', ''t Manneken dat moest hout gaan rapen', 'Van een tooveringe', 'Aanteekeningen'. E. De Bom, Guido Gezelle Bibliographie, p. 6
[7] Streuvels had dit eigenlijk al aan Lannoo geschreven, namelijk in zijn brief van 30 december 1925. Maurits De Meyer van de Standaard Boekhandel stak dit afschrift bij zijn brief aan Stijn Streuvels van 8 december 1925. Het gaat hier om een afschrift van een handgeschreven brief van Guido Gezelle, waarin hij verklaarde afstand te doen van alle rechten op zijn bijdragen in Rond den Heerd. Maurits De Meyer kreeg dit afschrift van Brutsaert, die als erfgenaam van Adolf Duclos aanspraak meende te maken op deze rechten.

Register

Naam - persoon

Duclos, Adolf Juliaan (° Brugge, 1841-08-31 - ✝ Brugge, 1925-03-06)

Geschied- en oudheidkundige, schrijver van historische romans, folklorist, priester.

Na filosofische studies in het Klein-Seminarie van Roeselare en theologische studies in het Groot-Seminarie van Brugge, waar hij Guido Gezelle leerde kennen en na zijn priesterwijding in 1865 werd Duclos in Torhout aangesteld als leraar en surveillant van de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij behoorde tot de generatie van overtuigde neogotici. Daarnaast was hij een overtuigd voorvechter van de Vlaamse taal en cultuur. Duclos was een bijzonder bedrijvig man. Alle aspecten van zijn persoonlijkheid - kunstminnaar, Vlaamsgezind priester en taalparticularist - komen duidelijk tot uiting in de honderden artikels die hij publiceerde in het West-Vlaamse particularistische weekblad Rond den Heerd, waarvan hij vanaf 1871 hoofdredacteur wordt en later verantwoordelijk uitgever en eigenaar. Hij bracht het tijdschrift tot bloei en zou het laten uitgroeien tot het officiële orgaan van het Davidsfonds Brugge (gesticht in 1875). Gedurende bijna twintig jaar stond Duclos in Rond den Heerd en daarbuiten op de bres voor het West-Vlaamse dialect en het taalparticularisme. Zijn onwrikbare standpunt en te grote zelfverzekerdheid zorgden ervoor dat er wrijvingen ontstonden met Gezelle en de andere West-Vlamingen. Als gevolg daarvan daalde zijn prestige. Er verschenen van hem gelegenheidsgedichten en historische romans. Naast religieuze, devotionele en hagiografische literatuur, schreef hij ook historische en oudheidkundige werken (o.a. reisgidsen). In 1881 verscheen van hem Reyvaart of de wraak van den tempelier. Vaderlandsche tafereelen 1319-1322. Het opmerkelijke is wel dat het hoofdwerk van de flamingantische veelschrijver Duclos, Bruges. Histoire et Souvenirs, in het Frans is gesteld.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Naam - uitgever

De Vlaamsche Boekenhalle

In 1916 richtte Alfons De Groeve, samen met Arnold Smits, uitgeverij-boekhandel De Vlaamsche Boekenhalle op. In 1919 kwam De Groeve met zijn uitgeverij en boekhandel naar Leuven, waar hij zich in de Naamsestraat vestigde. In 1920 werd De Vlaamsche Boekenhalle te Leuven uitgebouwd tot een samenwerkende vennootschap. In 1921 bestonden er naast de vestigingen in Leuven en Leiden nog boekhandels te Gent ('Artes') en Mechelen. De zaak liep evenwel niet zoals verhoopt en in 1926 stopte De Groeve alle uitgeversactiviteiten. De boekhandel werd overgenomen door de n.v. Standaard Boekhandel. In 1929 werd De Vlaamsche Boekenhalle formeel ontbonden en overgenomen door de sinds 1907 te Leuven bestaande Vlaamsche Drukkerij.

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Titel - werken van Streuvels

Blachon, Georges, Waarom ik Vlaanderen liefheb (1926). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], uit het Fransch vertaald door Stijn Streuvels, Thielt, Drukkerij J. Lannoo, [1926], 159 + [I] p., 21,1 x 15,3 cm.
Blachon, Georges, Waarom ik Vlaanderen liefheb (1926). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Voorpublicatie
  • De Vlaamsche Eva - Ons Vaderland, I, 1926, nr. van 18 juli, onder de titel: Lof der Vlaamsche Eva.
  • De Vlaamsche Eva - Voor Iedereen, IV, 1926, p. 150-157.
Druk
  • [Eerste druk], uit het Fransch vertaald door Stijn Streuvels, Thielt, Drukkerij J. Lannoo, [1926], 159 + [I] p., 21,1 x 15,3 cm.
  • [Eerste druk], uit het Fransch vertaald door Stijn Streuvels, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 159 + [I] p., 21,1 x 15,3 cm.
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926). [bundel]
[Tweede druk], Brugge, Uitgave 'Excelsior', [1927], 218 + [II] p., 23,3 x 16,2 cm.
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Druk
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926). [bundel]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 214 + [II] p., 21,8 x 17,5 cm.
Extra info:
Colofon: 'Van deze uitgaaf werden vijftien exemplaren gedrukt op Oud-Hollandsch papier, genummerd I-XV, ter drukkerij van H. Veenman & Zonen te Wageningen. Bandteekening van Rich. Acke te Kortrijk.'
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Druk
Streuvels, Stijn, De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant (1921). [bewerking]
[Eerste druk], Leuven, Uitgave van de Sam. Venn. 'De Vlaamsche Boekenhalle', ten jare O.H. MDCCCCXXI, 95 + [I] p., 21,1 x 16,7 cm. Streuvels' Volksboeken
Extra info:
Met teekeningen versierd door Jules Fonteyne.
Streuvels, Stijn, De schoone en stichtelijke historie van Genoveva van Brabant (1921).
Voorpublicatie
  • Het Vlaamsche Land, II, 1921, nr. 42 t.e.m. 50 (15 januari t.e.m. 12 maart).
Druk
  • [Eerste druk], Leuven, Uitgave van de Sam. Venn. 'De Vlaamsche Boekenhalle', ten jare O.H. MDCCCCXXI, 95 + [I] p., 21,1 x 16,7 cm. Streuvels' Volksboeken
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1921], 95 + [I] p., 21,1 x 16,7 cm. Streuvels' Volksboeken
  • [Tweede druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1951], 95 + [I] p., 22 x 17,4 cm.
  • Derde druk, [Brugge], Desclée de Brouwer, [1956], 103 + [I] p., 24,3 x 17,8 cm.
Streuvels, Stijn, De werkman (1913). [novelle]
Streuvels, Stijn, De werkman (1913).
Voorpublicatie
  • Groot Nederland, X, 1912, dl. 2, p. 237-283.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1913], 152 + [VIII] p., 16 x 10,7 cm. Veen's Gele Bibliotheek.
  • Tweede druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1916], 152 + [XXIV] p., 16 x 10,7 cm. Veen's Gele Bibliotheek.
  • [Derde afzonderlijke druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmij N.V., [1965], 110 + [II] p., 17,8 x 9 cm. Amstel Literaire Vierkant 2.
Streuvels, Stijn, De werkman (1913).
Bundel
  • Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Streuvels, Stijn, Kerstmis in Niemandsland (1925). [verhaal]
Streuvels, Stijn, Kerstmis in Niemandsland (1925).
Voorpublicatie
  • Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, XXXV, 1925, dl. 70, p. 403-425 (december), gedateerd: Stuyveskerke, december 1925.
Streuvels, Stijn, Kerstmis in Niemandsland (1925).
Bundel
  • Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944). [novelle]
Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944).
Voorpublicatie
  • Groot Nederland, XXIV, 1926, dl 2, p. 113-138, 246-273.
Druk
  • [Eerst druk], Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard, [1944], 101 + [VII] p., 24,7 x 17,8 cm.
  • [Tweede afzonderlijke druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij Lannoo, 1954, 61 + [III] p., 17,3 x 11 cm. Humanitas-Boekje nr. 12.
  • [Derde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1964], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd, 15 + [I] p., Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Vierde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Vijfde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 69 + [III] p., 19,5 x 13,1 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Zesde afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 69 + [III] p., 19,5 x 13 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
  • [Zevende afzonderlijke druk], Brugge-Utrecht, Desclée De Brouwer, [1969], 69 + [III] p., 19,5 x 13 cm. Met hulpboekje, los toegevoegd. Kleine Cultuur-Bibliotheek.
Streuvels, Stijn, Het leven en de dood in den ast (1944).
Bundel
  • Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).