<Resultaat 402 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Gereedelijk wil ik U bij bestellingen van belang 30 % korting toestaan;[1] ik moet U echter doen opmerken dat zulks maar kan in uitzonderlijke gevallen, want 1) krijg ik zelf géén korting op den prijs der banden; 2) heb ik tweemaal vracht te betalen, en vracht uit Holland, dat telt nog al. Mij is het echter niet te doen om aan zulken verkoop geld te verdienen, maar wel den aankoop te vergemakkelijken.
Nu komt er nog bij: De prijzen die ik U opgaf[2] gelden enkel voor boeken die ik hier liggen had — de vier ontbrekende deeltjes welke ik heb laten komen, om Uw tweede stel te volledigen,[3] kosten bij Veen, per stuk: Fl[orijn] 2.90. In Franken gerekend volgens den koers van heden, zou dit aan 38 fr[anc]s komen. Welnu, Uw bestelling van heden[4] moet ik aan Veen overmaken, 't geen hij mij in gulden zal aanrekenen en dan wordt de handelsprijs per stel van 17 deelen, iets van 640 fr[anc]s Ik veronderstel dat Gij aan die voorwaarden de bestelling ongedaan laat, of wilt Gij ze toch uitgevoerd hebben?? In Veens catal[ogus] is geen gezamenlijke prijs voor de 17 deelen aangeduid, wel afzonderlijk per deel à Fl[orijn] 2.90. Ik wil hem wel vragen of hij een afzonderlijke prijs heeft per stel, en welke zijn voordeeligste voorwaarden zijn. Wilt Gij, van Uwen kant eens informeeren bij de Nederl[andsche] Boekhandel te Antwerpen, aan welken prijs ze daar de serie van 17 deelen verkoopen?[5] Dan kunnen we bij Veen dien prijs voorleggen om ook die speciale korting te bekomen. Met dien sprong van onzen frank[6] zal het wel onmogelijk worden nog met Holland zaken te doen. Ik wacht in elk geval naar Uwe bevestiging om bij Veen te bestellen,— zal intusschen naar zijne nauwste prijzen vragen.[7]
Ik zou U nog over eene andere kwestie willen eene vraag stellen: Hoe komt het namelijk dat er van mijn twee laatste boeken door U in België geëxploiteerd (Binnenwateren en De Vlaschaard) in geen enkelen boekhandel in Brugge en in Gent, één enkel ex[em]pl[aar] aan 't venster wordt voorgelegd? Een ex[em]pl[aar] van de Vlaschaard heb ik in den boekhandel nog niet gezien!!! Indien Gij de schuld op den boekhandel legt, ben ik van zin, bij elken winkel eens naar de reden te vragen, omdat ik weten wil of het soms moedwillige boycot zijn zou, of wàt. Van de Volksboeken is dit ook hetzelfde geval — er moet dus iets aan haperen, want Buysse b[ijvoorbeeld] Timmermans en anderen meer hebben meest al hun boeken aan 't venster liggen, in alle winkels.[8]
Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Cf. Lannoos vraag in zijn briefkaart aan Streuvels van 5 mei 1926.
[2] Cf. Streuvels' prijsopgave op 27 april 1926.
[3] Cf. Streuvels' briefkaart van 5 mei 1926.
[4] Cf. briefkaart van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 5 mei 1926.
[5] Van de 17-delige reeks Stijn Streuvels' Werken waren er ook exemplaren op de markt gebracht met dubbel uitgeversadres: Amsterdam, L.J. Veen - Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel.
[6] Hoewel de tweede helft van de jaren twintig tijden zijn van economische bloei, is er na de Eerste Wereldoorlog steeds het latente probleem van de waarde van de frank. Pogingen om de oorlogsinflatie met muntaanpassingen te verminderen, mislukken lange tijd. Tussen 17 september 1925 en 13 maart 1926 had de Nationale Bank voor bijna 2 miljard gouddeviezen moeten verkopen om de wisselkoers op 107 frank voor het pond te kunnen handhaven. De bestaande overheidsschuld bleef jaar na jaar aangroeien door begrotingstekorten. Die werden vooral door de behoeften van de wederopbouw gegenereerd en bleven gefinancierd door voorschotten van de Nationale Bank en binnen- en buitenlandse leningen. De situatie werd onhoudbaar en de ministerraad gaf de Nationale Bank opdracht om de regulerende interventies op de valutamarkt onmiddellijk te staken. De wisselkoers liep daarop onmiddellijk op van 107 naar 121,50 frank voor het pond sterling. De situatie escaleerde en bereikte op 7 mei een nieuwe climax met een wisselkoers van 162,37 frank voor het pond. Op 11 mei 1926 viel de regering Poullet-Vandervelde over het hele monetaire gebeuren. Vanaf 20 mei kwam de nieuwe regering Jaspar-Vandervelde aan de macht, die de extra parlementariër Emile Francqui aanstelde die belast werd met de realisatie van de muntsanering. Op 30 juni steeg de wisselkoers tot 173,25 frank voor het pond, op 13 juli werd 217 frank genoteerd. Pas op 25 oktober 1926 kwam er een einde aan de voortdurende schommelingen als België terugkeerde naar de gouden standaard en de frank op een laag peil (wisselkoers 175 frank voor het pond sterling) stabiliseerde. Door deze stabilisatie had de frank slechts één zevende van zijn vooroorlogse waarde meer. Houtman-De Smedt, H. en L. Cuyvers, Vijf eeuwen wereldeconomie (1500-2000), p. 343-348. En Van der Wee, H. en K. Tavernier, De Nationale Bank van België en het monetaire gebeuren tussen de twee wereldoorlogen, Uitgegeven ter gelegenheid van het honderdvijfentwintigjarig bestaan van de Nationale Bank van België, p. 149-212
Concreet zien we bijvoorbeeld in de advertenties in Pallieter hoe Lannoo zijn prijzen gedurende 1926 moet verhogen; eerst met 20 %, daarna met 30 %.
[7] Cf. antwoord van Joris Lannoo op 7 mei 1926.
[8] Cf. antwoord van Joris Lannoo op 7 mei 1926.

Register

Naam - persoon

Buysse, Cyriel (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Vlaams prozaschrijver.

Buysse nam zowel in Noord als Zuid deel aan het letterkundige leven: in 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks en in 1903 richtte hij samen met Couperus en Van Nouhuys het maandblad Groot-Nederland op, dat hij tot aan zijn dood zou blijven redigeren. Hij was een typisch vrijzinnige, liberale kosmopoliet. Z'n werk sloot aan bij het oudere Vlaamse realisme (Stijns, Loveling), doch was tevens door het Franse naturalisme (Zola, De Maupassant) beïnvloed. Hoewel hij minder vergroeid was met het eigenlijke volk dan Streuvels en een objectievere afstand tot zijn personages bewaarde, toch was hij niet diens mindere. Zijn schrijftrant was niet overladen zoals die van vele naturalistische schrijvers en hij werd met de jaren soberder, waardoor zijn werk weinig verouderd aandoet, al behoren de beschreven toestanden tot het verleden. Het heeft nooit goed geboterd tussen Streuvels en Buysse.

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Vlaamse romanschrijver van wie het werk gedeeltelijk in de naturalistische (en later realistische) traditie is geschreven. Virginie Loveling was zijn tante. Hij woonde afwisselend in Afsnee en Den Haag. In 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks, en in 1903 richtte hij samen met Louis Couperus en Willem van Nouhuys het maandblad Groot Nederland op, dat hij tot zijn dood zou blijven redigeren.

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Oost-Vlaamse proza- en toneelschrijver, en essayist. Hij was de meest vooraanstaande romancier van de eerste generatie van Van Nu en Straks en de eerste vertegenwoordiger van het zuivere naturalisme in Vlaanderen.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Timmermans, Felix (° Lier, 1886-07-05 - ✝ Lier, 1947-01-24)

Schrijver, schilder en graficus.

Timmermans ging naar school tot 15 jaar, volgde lessen aan de tekenacademie, maar was voor het overige autodidact. Hij schreef van jongs af verzen, verhalen, liederen en toneelwerk. Hij publiceerde voor het eerst in 1904. Zijn echt succes kwam er in 1916 bij het verschijnen van Pallieter, dat weerklank had tot in het buitenland. Tijdens de oorlog had hij zich nogal duidelijk voor de zelfstandigheid van Vlaanderen uitgesproken en vestigde zich daarom in Nederland. In 1920 kwam hij terug naar Vlaanderen en in 1922 ontving hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde. Timmermans schreef talloze werken. Het beroemdst zijn Boerenpsalm (1935) en Ik zag Cecilia komen (1938). In 1940 werd hij voorgedragen als kandidaat Nobelprijswinnaar. Zijn literair oeuvre is zeer verscheiden en ongelijk in waarde. Hij is de meest populaire prozaschrijver uit de generatie tussen de twee oorlogen.

Naam - uitgever

De Nederlandsche Boekhandel

Begin 1893 ging De Nederlandsche Boekhandel, de eerste professionele Nederlandstalige boekhandel in Antwerpen, op initiatief van Max Rooses van start aan de Antwerpse Sint-Jacobsmarkt. De zaak — met tot in 1931 de Nederlander L.H. Smeding als directeur — was bijna volkomen in Noord-Nederlandse handen, en de import van het Noord-Nederlandse boek maakte de allereerste bestaansreden uit. Daarnaast wilde men echter eveneens de uitgave en de verspreiding van oorspronkelijk Vlaams literair werk behartigen. De verkoop gebeurde niet enkel via de winkel zelf, maar ook via vertegenwoordigers die het land afreisden met boeken. Bovendien richtten oudgedienden van De Nederlandsche Boekhandel elders in het land eigen zaken op. Als uitgever trad De Nederlandsche Boekhandel niet meteen op de voorgrond; wel verbond hij zijn naam aan enkele boekuitgaven van Van Nu en Straksers, zoals De Bom, Hegenscheidt en Van Langendonck, hoewel hun toonaangevende werk bij uitgevers in Nederland verscheen, zoals precies Streuvels' werk dat voor een groot deel bij L.J. Veen in Amsterdam verscheen. Veen stond wel in nauw contact met Smeding. In 1932 werd Herman Oosterwijk directeur van De Nederlandsche Boekhandel.

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken [reeks]
De nummering van 1 t/m 17 komt niet voor op de boeken; ze is ontleend aan het Nieuwsblad voor den Boekhandel en aan Veen's Fondscatalogus, waar de reeks wordt voorgesteld als: Goedkoope uitgave.
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken
Deel
  • De vlaschaard, Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
Streuvels, Stijn, Op de Vlaamsche binnenwateren (1925). [bio]
[Eerste druk], Thielt, J. Lannoo, [1925], 168 p., 20,2 x 14,7 cm.
Extra info:
Met tal van illustraties. Colofon: 'Van deze uitgaaf wierden 50 exemplaren getrokken op simili japon papier. Genummerd 1-50. Band- en boekversiering van Karel Noppe.'
Streuvels, Stijn, Op de Vlaamsche binnenwateren (1925).
Voorpublicatie
  • De Kampioen, XLII, 1925, nr. 9 t.e.m. nr. 18 (= 27 februari t.e.m. 1 mei), p. 181-182, 201-206, 221-225, 242-245, 261-262, 281-282, 310-317, 337-342, 365-366, 389-390.
  • De Auto, I, 1925, vanaf nr. 3 (= juni).
Druk
  • [Eerste druk], Thielt, J. Lannoo, [1925], 168 p., 20,2 x 14,7 cm.
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1925], 168 p., 20,2 x 14,7 cm.
  • Tweede druk, Kortrijk, Uitgeverij 't Leieschip P.V.B.A., 1951, 160 + [IV] p., 22,8 x 15,5 cm. Boekversiering van Karel Noppe.
  • [Derde druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 521-623.
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
Extra info:
Colofon: 'Van deze uitgave werden vijftien exemplaren gedrukt op Oud-Hollandsch papier, genummerd van I tot XV, ter drukkerij v.h. G.J. Thieme, Nijmegen. Bandteekening van Rich. Acke te Kortrijk.'
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken [reeks]
Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken
Deel