<Resultaat 472 van 2531

>

Waarde Uitgever,
Binnenkort verschijnt eene bloemlezing van G[uido] Gezelle onder den titel: "Guido Gezelle's Boomen".[1] Het is eene luxe-uitgaaf die ik zelf laat drukken op 500 genummerde ex[em]pl[aren] waarvan 475 op Holl[andsch] Van Gelder[2] en 25 ex[em]pl[aren] op getint vergé[3] van Gelder. Het boek omvat een 53 gedichten — al deze die over Boomen handelen — en zal een 130 bl[ad]z[ijden] beslaan. Voor 't geen papier, letter en formaat betreft, kunt Gij oordeelen over bijgaande pro[efbl]a[dzijd]e
De kwestie is nu: of Gij daar misschien iets in ziet om dat boek voor België te exploiteeren. Daar Gij de vorige uitgaaf van Gezelle hebt uitgegeven,[4] wilde [ik] U den voorkeur laten. Het is de zaak om te weten welke firma we op het titelblad moeten drukken. Veen nam reeds de helft der oplaag voor Holland over. Indien Gij er een partijtje wilt voor U nemen, kunnen we dan voor België het overblijvende deel op naam Uwer firma laten drukken, en U den alleenverkoop overlaten.
De boeken, geheel opgemaakt,— ingenaaid, met overgeplooid omslag op Ingres-papier[5] Van Gelder (elk omslag kost... 3.50 fr[anc]s!) en geteekende titel — per 150 ex[em]pl[aren] ineens genomen, zou ik U leveren à 25 fr[anc]s op velijn[6] en 50 fr[anc]s op getint vergé. Met gemak van betaling.
Ik denk den handelsprijs voor den verkoop te stellen op: 50 fr[anc]s voor de gewone ex[em]pl[aren] en 100 fr[anc]s voor deze op getint papier.
Laat me, a[lstublieft] zonder te langen uitstel, weten hoe Gij daarover denkt, omdat er voor het drukken der titelbl[ad]z[ijde] een besluit moet genomen worden.[7]
Hoogachtend
(handtekening Frank Lateur)

Annotations

[1] Guido Gezelle's Boomen. Brugge, Uitgave van ''t Gezellehuis', s.d, 114 + [VI] pp. Colofon: Deze uitgave bestaat uit 20 exemplaren op getint vergé Van Gelder, genummerd van I tot XX; en van 480 exemplaren op Hollandsch velijn Van Gelder, genummerd van 1 tot 480; gedrukt op de pers van den Eikelaar te Kortrijk.
In Gezelle Beschreven 1899-1999 wordt geen vermelding gemaakt van dit boek. Er wordt wel verwezen naar een artikel, namelijk: C. Gezelle, 'Guido Gezelle en zijn boomen', in: Caesar Gezelle, Uit 't land en leven van Guido Gezelle. Amsterdam, Van Munster, s.d. [1927], p. 131-144. M. De Schepper en L. Fonteyne, Gezelle Beschreven 1899-1999. Selectieve bibliografie van een eeuw Gezellestudie, p. 199 Op p. 131 van dit artikel lezen we: Hugo Verriest wilde indertijd eene bloemlezing samenstellen met niets anders er in als Gezelle-stukken over boomen. Maar verder wordt er over dat boek niets meer geschreven.
[2] Van Gelder papier is papier van fijne kwaliteit, in gebruik sinds 1870 door de Nederlandse firma Koninklijke Papierfabrieken Van Gelder en Zonen. Het werd en wordt in Europa veel gebruikt voor luxe-uitgaven, vooral in Frankrijk, waar het gekend is als 'papier de Hollande'. G.A. Glaister, Encyclopedia of the Book, p. 497
[3] gevergeerd papier: geschept of (meestal) imitatiegeschept papier met een fijn raster van waterlijnen BDI-Terminologie, p. 122
[4] Waarschijnlijk wordt de vijftiende druk (schooluitgave) van Kerkhofblommen (1925) bedoeld.
[5] Ingres-papier, Rundsieb-Büttenpapier: , vaak kleurig en met een karakteristiek ruw oppervlak, werd genoemd naar de Franse schilder Ingres (1780-1867). Dit papier wordt vaak gebruikt voor boekbanden en om aquarellen, kool- en krijttekeningen op te drukken http://www.cyberhafen.de/INGRES-PAPIER/druckerei_INGRES-PAPIER.htm
[6] velijn ongevergeerd geschept papier, soms met een watermerk aan de onderste bladrand BDI-Terminologie, p. 323
[7] Cf. antwoord van Joris Lannoo op 7 juli 1927.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.