<Resultaat 485 van 2531

>

Waarde Heer,
Ik schreef het U reeds:[1] dat ik in zake "inleiding" van Kerkhofblommen niets te zien heb,— Gij U daarvoor tot E[erwaarde Heer] Cesar Gezelle, te IJper wenden moet.
Dat die uitvoerige handleiding er bij gedrukt wordt, heb ik niets tegen (na inzage in elk geval). Aan E[erwaarde Heer] Cesar Gezelle zoudt Gij kunnen doen gelden: dat die nieuwe handleiding vereischt wordt om het werkje als "Schooluitgaaf" te doen ingang vinden, omdat zij er speciaal voor geschreven werd en toe geschikt is.
Wat den zakelijken kant der uitgave betreft, kunnen wij ons houden aan de voorwaarden der eerste uitgaaf,[2] maar berekend volgens den verkoopprijs. Ik ben van meening dat de duurtetoeslag zoowel gelden moet voor den auteur als voor den uitgever: in evenredigheid stijgen.
Ik hoor dus wel hoe het bij Uwe onderhandelingen ginder afloopt.
Hoogachtend
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 5 februari 1927.
[2] Guido Gezelle, Kerkhofblommen. Met voorwoord van Caesar Gezelle. Vijftiende druk. Schooluitgave. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925].
De zakelijke kant werd als volgt geregeld: 3000 expl à 0.30 ct honorar. Basis der uitgaven Volksboeken, die 0.50 beliepen per 5000 expl, en 100 pres.expl. (Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 5 maart 1925.)

Register

Naam - persoon

Gezelle, Caesar (° Brugge, 1875-10-24 - ✝ /, 1876-10-23 - ✝ ?) - Moorsele, 1939-02-11)

Vlaams dichter, priester, prozaschrijver en essayist.

Neef van Guido Gezelle en Stijn Streuvels, en een goede vriend van de jonge Streuvels. Hij volgde een priesteropleiding en studeerde Germaanse filologie aan de KUL. Van 1900 tot 1913 was hij poësisleraar in Kortrijk. In die periode schreef hij naturalistische verzen en proza en was net als zijn oom Guido een voorstander van het West-Vlaamse taalparticularisme. Hij schreef literaire bijdragen voor flamingantische tijdschriften als Ons Volk Ontwaakt en Vlaanderen en artikels in Biekorf en Dietsche Warande en Belfort. In 1919 werd hij onderpastoor te Roesbrugge; in 1921 keerde hij terug naar Ieper, waar hij godsdienstleraar werd aan de rijksmiddelbare school en geestelijk directeur van een kloostergemeenschap. Als eigenaar van het Guido Gezelle-archief was het zijn taak zijn ooms werk en leven bij het publiek bekender te maken; in het licht van deze functie stond hij in nauw overleg met Streuvels, die dan weer toezag op het drukken van het werk van Guido Gezelle. Gezondheidsproblemen dwongen hem tot vervroegde rust (1933). Als dichter bleef Caesar Gezelle in de schaduw van zijn oom, als prozaïst was hij een meester in de impressionistische schets. Aan zijn oom wijdde hij een aantal belangrijke studies, waaronder een biografie (1918).

Gezelle, Caesar (° 1875 - ✝ 1939)

Neef van Guido, en net als hij een priester-dichter, die weliswaar ook proza schreef.

Leopold Romaan Gezelle, Caesar (° 1875 - ✝ 1939)

Oomzegger van Guido Gezelle en neef van Stijn Streuvels. Na zijn priesterwijding in 1899 te Brugge en filologische studies aan de Leuvense universiteit werd hij achtereenvolgens leraar te Kortrijk, onderpastoor te Ieper en leraar aan het klein seminarie te Versailles (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Vanaf 1919 was hij weer werkzaam in zijn eigen bisdom: eerst te Roesbrugge en ten slotte te Ieper, waar hij godsdienstleraar en geestelijk directeur van de kloostergemeenschap van de H. Familie was. Hij schreef ook proza en poëzie.

Indextermen

Naam - persoon

Gezelle, Caesar

Titel - andere werken

Kerkhofblommen