<Resultaat 576 van 2531

>

STYN·STREUVELS
Waarde Heer Lannoo,
Hierbij vindt U een nieuw contract voor de uitgaaf van Kerkhofblommen.[1] Daarmede kunt U dadelijk beginnen.
In geval Gij er schik in hebben zoudt een nieuw deeltje van "Volksboeken" uit te geven, is er nog een vol[ume] van Tolstoï te herdrukken, inhoudend de vertaling van "Meester en Knecht" en "De Gevangene".[2] Over keus van den titel kunnen wij onderhandelen. De voorwaarden zouden dezelfde zijn als van de voorgaande deelen. Als ik Uw advies krijg, zou ik den tekst nazien en gereedmaken.
Hoogachtend
(handtekening Frank Lateur)

Annotations

[1] Guido Gezelle, Kerkhofblommen. Zeventiende druk. Schooluitgave. Met inleiding van Caesar Gezelle. Tielt, J. Lannoo, s.d.
Dit contract vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] De vertaling van De Gevangene [o.t.: Kavkazkij plennik] en Meester en Knecht [o.t.: Chozjain i rabotnik] was verschenen in: Twee vertellingen van Tolstoï (1908). Tot een herdruk van dit werk en een opname ervan in de reeks Streuvels' Volksboeken is het uiteindelijk niet gekomen. R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 157

Register

Naam - persoon

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Tolstoï, Ljev Nikolajevitsj (° Jasnaja Poljana [Rusland], - ✝ Astapowo [Rusland], 1910-11-20)

Graaf, Russisch schrijver.

In de jaren 1865-1869 publiceerde Tolstoï zijn meesterwerk, het grote epos Vojna i mir (= Oorlog en vrede). In de periode 1875-1877 volgde de tweede grote roman Anna Karenina. Van alle prominente Russische schrijvers van de 19de eeuw was Tolstoï de veelzijdigste en de grootste. Tot diep in de 20ste eeuw bleef zijn invloed doorwerken.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken [reeks]
Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken
Deel
Tolstoi, Lev, Tolstoi, twee vertellingen (1908). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1908, [II] + 98 p., 21,2 x 17 cm, Duimpjesuitgave, boekdeel nr. 67. De buitenlandsche schrijvers voor Vlaanderen.
Tolstoi, Lev, Tolstoi, twee vertellingen (1908). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Druk
  • [Eerste druk], Maldeghem, Victor Delille, 1908, [II] + 98 p., 21,2 x 17 cm, Duimpjesuitgave, boekdeel nr. 67. De buitenlandsche schrijvers voor Vlaanderen.

Indextermen

Naam - persoon

Lannoo, Joris
Tolstoï, Ljev Nikolajevitsj

Titel - andere werken

Kerkhofblommen

Titel - werken van Streuvels

Streuvels' Volksboeken
Tolstoi, twee vertellingen