<Resultaat 581 van 2531

>

STYN·STREUVELS
Waarde Heer Lannoo,
De cliché Verriest zal ik aan Robbers laten sturen.[1]
Brief van Warden Oom:[2] eerst, weet ik niet wèlken schoonen brief Gij bedoelt, 2) heb ik den inhoud er van vergeten — kan U dus niet zeggen of hij voor Uwe aankondiging dienen kan, 3) ik meen: dat een geschreven en verzonden brief niet meer behoort aan den afzender, maar wèl aan den bestemmeling — dus hier in dit geval aan Warden Oom, — dat hij dus daarover te beslissen heeft, ik niet.
Met het boek van D[okte]r Lauwers zijn we begonnen,[3] — ik kan er U het volgende over mededeelen:
Hierbij eene proefpagina, waaruit Gij zien kunt wat het worden zal van letter, zetspiegel,[4] formaat, enz[ovoort] Het wordt over de 500 bl[ad]z[ijden] dik. De inhoudstafel kan ik U desgewenscht mededeelen, voorloopig dit: titel = D[okte]r Emiel Lauwers =Schriften.[5]
Verdeeling van tekst:
1) Inleiding — een Stuk van Hugo Verriest en een van D[octo]r[ Professor] G[ustaaf] Verriest.[6] Verder de volgende rubrieken: Natuur- en Heelwetenschap; (50 stukken) Reizen; (5 stukken) Gedichten; (9 stukken) Aan zijne Vrienden; (9 stukken).
Er komt een portret in voor in héliogravure.[7] De rubrieken en initialen worden in kleur gedrukt, alsook de titel.[8] De boeken worden gebrocheerd in overgeplooid omslag — stevig!
De oplaag bestaat uit: 500 ex[em]pl[aren] op propoff-papier;[9] 100 ex[em]pl[aren] op Holl[andsch] Pannekoek;[10] 10 ex[em]pl[aren] op Japansch.[11] Alle genummerd.[12]
Voor overname als uitgever, met Uwe firma op den binnentitel, is een dubbel voorstel:
  • 1) De heele partij voor Uwe rekening (min de ex[em]pl[aren] die D[okte]r Lauwers wenscht voor eigen gebruik te behouden) kan U afgestaan worden aan: 75 fr[anc]s per boekdeel voor de 500 ex[em]pl[aren] op Propoff. en aan 100 fr[anc]s per boekdeel voor de 100 ex[em]pl[aren] op Holl[andsch] (Voor deze op Jap[ansch] kan nog geen prijs opgegeven worden, daar ik de stalen nog niet heb — deze blijven dan ook omtrent alle buiten handel). In dit geval moogt Gij zelf den verkoopprijs vaststellen. Over de wijze van betaling kan ook onderhandeld worden — in breeden zin.
  • 2) De ex[em]pl[aren] worden U geleverd in depôt,[13] met 30 % korting op den handelsprijs (dien wij in dit geval zelf vaststellen) met bepaling van Uwentwege over de manier van publiciteit, die geheel door U uitgevoerd en bekostigd wordt.
Indien Gij hierover iets naders begeert te weten, ben ik ten Uwen dienste,— anders verwacht ik Uw inzicht te vernemen zonder te lang uitstel, met 't oog op het drukken van het voorwerk waar de naam eener firma moet op komen.
Met genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 16 september 1930.
Vermoedelijk stuurde Streuvels dit cliché naar Herman Robbers met het oog op een publicatie in Elseviers Geïllustreerd Maandschrift.
[2] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 16 september 1930.
[3] Dr. Emiel Lauwers jr., zoon van Dr. Lauwers, had het initiatief genomen om de verspreide geschriften van zijn vader te bundelen in een 'vorstelijke uitgave'. Stijn Streuvels was raadsman bij het samenstellen van de bundel. Het werd een 520 bladzijden tellend werk, bestaande uit een reeks opstellen van Dr. Lauwers over natuur- en heelwetenschap, reizen, gedichten en herinneringen aan vrienden. Streuvels nam de financiële verantwoordelijkheid van de uitgave op zich.
Op 17 juni 1931 hield Streuvels een lezing over dit werk en zijn auteur in de Koninklijke Vlaamsche Academie. Deze toespraak werd gepubliceerd in Verslagen en Mededeelingen van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal en Letterkunde (p. 591-600). L. Schepens, Kroniek van Stijn Streuvels, p. 91; Biekorf, 1932, p. 179-181; Karel Platteau, 'Streuvels en zijn vriend Lauwers', in: Jaarboek IV van het Stijn Streuvels Genootschap, p. 351-358
Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 16 september 1930.
[4] zetspiegel: het bedrukte gedeelte van een bladzijde, dat de vorm van een rechthoek aanneemt G. Rogers, Gids voor de redacteur, p. 156
De drukproef is niet bij de brief bewaard gebleven.
[5] Uiteindelijk is de titel Schriften van Dokter Lauwers 1858-1921 geworden.
[6] Als inleiding werd het stuk van Prof. Dr. Gustaaf Verriest 'Dr. Emiel Lauwers' (1913) en de bijdrage van Pastoor Hugo Verriest 'Een type penne' uit: 'Vlaamsche Koppen', in: De Nieuwe Tijd, 1901 opgenomen.
[7] Heliogravure is een druktechniek die een tussenvorm is tussen de in handwerk vervaardigde kopergravure en de fotomechanische rasterdiepdruk. Het is een omslachtige techniek, maar geeft de mooiste afdrukken die van fotografisch materiaal kunnen gemaakt worden. GWP, p. 190
De bedoelde afdruk is een foto van Dr. Emiel Lauwers.
[8] Een initiaal is de grote beginletter van een hoofdstuk van een boek. F.K. Treebus, Een gids voor het grafisch verwerken van teksten, p. 162
Zowel de titel, de rubrieken als de initialen van het boek werden in het rood gedrukt.
[9] Propoffpapier is een luxepapier voor offsetdruk met een gramgewicht variërend tussen de 65 en 400 g/m². Er zijn verschillende soorten propoff: Propoff Wit, Propoff Respect Natuurwit en Propoff Creme. http://www.proost.nl/files/9F/50/1091B3D938CC.pdf
[10] Hollandse Pannekoek is het handgeschepte papier dat genoemd wordt naar de firma Pannekoek uit Nederland.
[11] Japans papier wordt gemaakt van de bast van moerbeibomen in Japan. Het heeft een zijdeachtig uiterlijk en komt voor in diverse gewichten. De kleur is gewoonlijk crème of naturel. Het papier wordt gebruikt voor doelen waarvoor grote duurzaamheid vereist is. GWP, deel 12, p. 435
[12] In het colofon van Schriften van Dokter Lauwers 1858-1921 staat: Deze uitgaaf bestaat uit vijfhonderd exemplaren op propoff-papier, genummerd: I tot 500; honderd exemplaren op Hollandsch papier der firma pannekoek, genummerd I tot C en tien exemplaren op keizerlijk japansch papier super-nacré, geteekend a tot J.
[13] Wanneer boeken in depot geleverd worden, betekent dit, dat de leverancier ze in bewaring levert en de ondernemer betaalt wat hij verkoopt i.p.v. onmiddellijk de gehele som af te betalen.

Register

Naam - persoon

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Lauwers, Emiel (sr) (° Ingelmunster, 1859-10-29 - ✝ Kortrijk, 1921-05-29)

Arts.

Dr. Lauwers was een jongere vriend van Albrecht Rodenbach en ex-leerling van Hugo Verriest. Hij liet zich voor het eerst opmerken in de spelersgilde en het groepje rond de uitgave van Vijftig Vlaamsche Liederen (1877). Tijdens zijn studentenjaren zette hij zich als radicale flamingant in voor het Vlaamse erfgoed. Zo nam hij als het ware Rodenbachs leidersplaats in bij Kwaepennick en werkte hij mee aan Onze Vlaamsche Wekker. Als Vlaams en christen democraat werd hij in 1903 voorzitter van het Rodenbachcomité. Naast bijdragen in het Rodenbachsblad zijn van hem nog twee vertalingen van Shakespeare verschenen: King Lear en Julius Caesar. Deze twee werken werden door Streuvels omwille van het taalgebruik hoog geprezen. Tevens verzorgde Streuvels de redactie van Schriften van Dr. Lauwers, die in 1931 gepubliceerd werden. Dr. Lauwers was niet alleen Streuvels' huisarts, hij was ook een persoonlijke vriend.

Robbers, Herman Johan (° Rotterdam, 1868-09-04 - ✝ Amsterdam, 1937-09-15)

Romanschrijver, criticus en tijdschriftleider.

In 1905 werd hij redacteur van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift. Als romanschrijver heeft Robbers veel succes gekend. Met een gematigd realisme trachtte hij in een hele reeks romans het Hollandse burgermansleven te beschrijven. Robbers' eerste grote roman was De roman van Bernard Brandt (1897). Ook de criticus Robbers verdiende veel erkenning. Zijn kritische werkzaamheid vond zijn neerslag in de vele jaargangen van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift waarin hij vaak zeer uitvoerige boekbesprekingen gaf.

Robbers, Herman (° 1868 - ✝ 1937)

Nederlandse prozaschrijver en criticus. In 1905 werd hij medewerker van Elseviers geïllustreerd maandschrift en stond hij mee aan de wieg van de (Nederlandse) Vereniging van Letterkundigen.

Robbers, Herman Johan (° Rotterdam, 1868-09-04 - ✝ Amsterdam, 1937-09-15)

Schrijver, journalist en criticus.

Vermeulen, Edward (° Beselare, 1861-04-12 - ✝ Hooglede, 1934-07-06)

Pseudoniem: Warden Oom

Gemeenteontvanger en schrijver.

Vermeulen studeerde aan het Klein Seminarie te Roeselare. Aanvankelijk wilde hij priester worden, maar een ziekte op 16-jarige leeftijd verhinderde dit. Hij herstelde en bleef op de ouderlijke hoeve werken, tot hij in 1898 gemeenteontvanger van Hooglede werd. Algauw begon Vermeulen te schrijven. Naast bijdragen in Biekorf en Manneke uit de Mane, schreef hij onder het pseudoniem Warden Oom enkele romans (o.a. Herwording, 1911; Trimards, 1912), waarin hij zijn Vlaamse overtuiging sterk naar voren liet komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij een tijdlang in de Turnhoutse gevangenis omdat hij verdacht werd van anti-Duitse geschriften. In 1924 ondertekende hij het manifest van het Katholiek Vlaamsch Nationaal Verbond, maar actief optreden deed hij niet. In 1931 werd ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag een huldiging georganiseerd te Roeselare. Drie jaar later stierf deze 'Conscience van de twintigste eeuw' te Hooglede.

Verriest, Gustaaf (° Deerlijk, 1843-05-19 - ✝ Saint-Cloud, 1918-06-25)

Docent anatomie en broer van Hugo Verriest.

Na het doorlopen van de lagere school in Deerlijk, trok Verriest naar het Klein Seminarie van Roeselare. Hij studeerde geneeskunde in Leuven en werkte een korte tijd als huisarts in Wervik en Brussel. In 1876 promoveerde hij tot docent algemene en pathologische anatomie aan de Leuvense universiteit. Verriest werd in 1877 voorzitter van de door Rodenbach opgerichte studentenafdeling van het Davidsfonds. Dit moest de nieuwe kern van de Vlaamse werking in Leuven worden. Verriest hield van zijn volkstaal en onderstreepte tijdens vele lezingen het belang van de Vlaamse taal. De vernederlandsing van de Gentse universiteit leek hem in dit opzicht onvermijdelijk.

Verriest, Hugo (° Deerlijk, 1840-11-25 - ✝ Ingooigem, 1922-10-27)

Vlaams letterkundige, priester-leraar en flamingant.

Als leraar te Brugge (1864-1867) en te Roeselare (1867-1877) werd hij de geestelijke leider van de Blauwvoeterij, de contestatiebeweging van de katholieke en Vlaamsgezinde studerende jeugd. Hij propageerde de vernederlandsing van het middelbaar en hoger onderwijs in Vlaanderen en richtte met E. Lauwers en A. Depla De Nieuwe Tijd (1896-1901) op, een christelijk democratisch weekblad voor intellectuelen dat naast de letteren en kunst ook de sociale en economische problematiek behandelde. In 1877 was hij directeur van een zustercongregatie te Heule, een jaar later principaal van het bisschoppelijk college van Ieper en nog iets later was hij priester te Wakken (1888) en te Ingooigem (1895). Streuvels was met de pastoor van zijn parochie goed bevriend en heeft in zijn levensherinneringen ontroerende bladzijden aan hem gewijd, die afzonderlijk in 1964 werden uitgeven. Verriest is als literator o.a. bekend om zijn portrettenreeks Twintig Vlaamsche Koppen.

Verriest, Hugo (° 1840 - ✝ 1922)

Schrijver, redenaar en cultuurflamingant die tussen 1895 en 1913 in Ingooigem pastoor was.

Verriest, Hugo (° 1840 - ✝ 1922)

Priester en letterkundige. In 1895 werd hij pastoor van Streuvels' parochie Ingooigem, waar hij tot zijn pensioen in 1912 in dienst bleef. Hij was een graag geziene vriend en gastheer van veel Vlaamse (ook andersdenkende) schrijvers, die meewerkte aan de tweede reeks van Van Nu en Straks en De nieuwe tijd (1896 1901). Verriest heeft Streuvels altijd gesteund, ook toen die uit conservatieve hoek tegenkantingen ondervond vanwege zijn medewerking aan Van Nu en Straks.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Dr. Lauwers' Schriften (1931). [bio]
[Eerste druk], Ledeberg/Gent, N.V. Drukkerij Erasmus, Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie, 1931, 10 p., 20,5 x 13 cm.
Streuvels, Stijn, Dr. Lauwers' Schriften (1931).
Druk
  • [Eerste druk], Ledeberg/Gent, N.V. Drukkerij Erasmus, Drukker der Koninklijke Vlaamsche Academie, 1931, 10 p., 20,5 x 13 cm.