<Resultaat 648 van 2531

>

Waarde Heer Lannoo,
De feestelijkheden (te Roeselare!) zijn nu voorbij, we kunnen met de zaken voortdoen.[1]
Naar aanleiding van Uw schrijven,[2] even het volgende:
  • 1) Over het ontwerp van een boek over mijn werk. Daar heb ik niets tegen in te brengen, doch dat is veeleer eene zaak door de uitgevers[3] te beleggen, meer dan enkele aanwijzingen, wensch ik daar niet in tusschen te komen. Mijns inziens moet zulk een boek vooral aantrekkelijk gemaakt worden door de materieele uitvoering (formaat, versiering, enz[ovoort]) waar een beetje fantazie in te pas komt. Voor de illustratie zoudt Gij al het noodige vinden in den film door De Lantsheer hier voor enkele weken opgenomen - eene illustratie geheel onuitgegeven en waar voorzeker iets bijzonders kan mede gemaakt worden. Gij hoeft hem slechts het negatief van den film in bruikleen te vragen, en van de beste dingen vergrootingen te laten maken en die te clicheeren.
    Wat de inhoud van zoo'n boek betreft, ik zou meer vinden in iets waar verschillenden aan medewerken. Zeker komt Ph[ilip] De Pillecijn eerst in aanmerking, maar kunnen ook aangesproken worden: Joris Eeckhout en Jules Persyn,- uit Holland: Dirk Coster, Ant[oon] Coolen, Herman De Man, Herman Robbers, enz[ovoort] Zoo juist zie ik in De Standaard dat er een Feest-N[umme]r van Dietsche Warande verschijnt met October, waar juist al die mannen hebben aan meegewerkt,-[4] die teksten zouden dan reeds gereedgemaakte copie uitmaken,- ook zouden de artikels in de bijzonderste dag- een weekbladen van verleden week[5] daartoe heel goed dienen. Denk er in dien zin eens over na. Ik heb in dien zin ook aan de firma Veen geschreven.[6]
  • 2) Het verschijnen van boeken tegen extra-verlaagden prijs, gedurende een zeker termijn, is van zuiver zakelijken aard, en moet door U twee bedisseld worden.
  • 3) Eene nieuwe, goedkoope uitgaaf van De Vlaschaard, daarover deed ik een uitvoerig voorstel aan de firma Veen, en ik wacht op het antwoord om U de uitslagen mede te deelen, misschien raadpleegt hij U wel rechtstreeksdaarover.
Met een en ander kunnen wij dan zonder uitstel beginnen.
Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Op 18 oktober 1931 werd te Roeselare (in de stedelijke feestzaal) een feestmaal gehouden naar aanleiding van Edward Vermeulens zeventigste verjaardag en het verschijnen van zijn twintigste boek Tegen Sterren en Wind. In het Archief Joris Lannoo te Tielt wordt de menukaart bewaard en een lijst van alle deelnemers aan het 'feestmaal Warden Oom Hulde'. De jarige zat o.a. met Stijn Streuvels aan tafel.
[2] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels d.d. 2 oktober 1931.
[3] Uitgeverij J. Lannoo te Tielt en de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.
[4] Dietsche Warande en Belfort is een Vlaams cultureel tijdschrift, ontstaan in 1900 door de versmelting van De Dietsche Warande (1855) en Het Belfort (1886). Leidende figuren waren o.a. Maria Belpaire, Lodewijk Scharpé, August Coppens en Emiel Vliebergh. Reeds van in het begin was het de bedoeling om vanuit een katholieke levensbeschouwing een zo breed mogelijke informatie te verstrekken op alle gebieden. Men wilde zich dus niet tot het literaire beperken; ook godsdienst en politiek kwamen aan bod. Winkler Prins van de Nederlandse Letterkunde, p. 117; Elektronische NEVB
Het oktobernummer van 1931 werd geheel gewijd aan de zestigste verjaardag van Streuvels. De redactie begint het nummer met een lofrijke dankbetuiging aan de grote Vlaamse schrijver (p. 729). Van pagina 730 tot 807 staan bijdragen van o.a. J. Persyn, F. Timmermans, H. De Man, J. Eeckhout en A. Van Cauwelaert over Streuvels en zijn werk.
[5] Stijn Streuvels werd op 3 oktober 1931 60 jaar.
[6] Dit plan resulteerde in: Filip De Pillecijn, Stijn Streuvels en zijn werk. Amsterdam, L.J. Veen, 1932.
Stijn Streuvels en zijn werk is vooral belangrijk geweest omwille van de vele foto's en illustraties. Voor het eerst werden zo veel foto's van Streuvels — meer dan 100, de meeste nog nooit gepubliceerd — in boekvorm uitgegeven. Verantwoordelijke hiervoor was de fotograaf G. Gyselynck van 'de Foto-Centrale' te Kortrijk. P. Thiers, Stijn Streuvels, leven en werk, p. 77

Register

Naam - persoon

Coolen, Antoon (° Wijlre [Nederland], 1897-04-17 - ✝ Eindhoven [Nederland], 1961-11-09)

Nederlands schrijver.

Hij werd in Wijlre in Zuid-Limburg geboren. In 1903 verhuisde het gezin naar Deurne. Na het gymnasium werd Coolen journalist. Hij werkte in Eindhoven, Maastricht en Utrecht. In 1920 werd Antoon Coolen redacteur van de Gooische Post in Hilversum. In de jaren dertig vestigde hij zich met zijn gezin in Deurne en wijdde zich in het vervolg alleen aan de literatuur. Opgenomen in de kring van het jong-katholieke maandblad De Gemeenschap - waarvan hij van 1933 tot 1941 ook redacteur was - werd hij een der bekendste Nederlandse romanschrijvers. In de oorlogsjaren weigerde Coolen de Rembrandtprijs van de Hamburgse universiteit. Ook schreef hij zich niet in bij de Kultuurkamer, waardoor hij niet meer kon publiceren. Aan het einde van de oorlog dook hij onder. Na de oorlog nam hij plaats in een tribunaal voor de zuivering van personeel van de overheid en bedrijven. Antoon Coolen werd vooral bekend als schrijver van de Peel. Veel romans van Coolen spelen zich af in deze Brabantse streek. Verschillende van zijn werken werden bewerkt voor televisie en als speelfilm. Veel van zijn boeken verschenen ook in andere talen. Antoon Coolen viel in oktober 1961 uit een rijdende trein. De ware toedracht bleef onopgehelderd. Een maand later overleed hij aan een hartaanval. Andere belangrijke werken van Antoon Coolen zijn: Peerke dat manneke (1926), Kinderen van ons volk (1928), Het donkere licht (1929), Peelwerkers (1930), De goede moordenaar (1931), Dorp aan de rivier (1934), Herberg 't Misverstand (1938) en De vrouw met de zes slapers (1953).

Coster, Dirk (° Delft, 1887-07-07 - ✝ Delft, 1956-10-08)

Toneelschrijver, essayist, criticus en samensteller van bloemlezingen uit de Nederlandstalige poëzie. Zijn aanpak als criticus was ethisch-humanistisch, met een religieuze inslag. Dat leverde hem veel bewondering op, maar ook veel misprijzen.

De Landtsheer, Clemens (° Temse, 1894-05-25 - ✝ Oostende, 1984-04-04)

Bediende en secretaris van het IJzebedevaartcomité.

Clemens De Landtsheer, die bestemd was de drukkerij en uitgeverij van zijn vader over te nemen, volgde een drukkersopleiding in Turnhout (1907-1910). Hij werkte er echter slechts enkele jaren. Als cultuurflamingant verleende hij zijn medewerking aan het blad De Schelde en de plaatselijke studiekring Onder Ons. Door zijn ervaringen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog radicaliseerde hij zijn Vlaamsgezindheid. Dit resulteerde in een actieve medewerking aan verschillende Vlaamse verenigingen. Hij werd voorzitter van de gemeentelijke afdeling van het Verbond der Vlaamsche Oud-Strijders (V.O.S.), was medestichter van de Vlaamsche Toeristenbond (V.T.B.) en werd in 1924 secretaris van het IJzerbedevaartcomité.

De Man, Herman (° Woerden [Nederland], 1898-07-11 - ✝ Schiphol [Nederland], 1946-11-14)

Herman Salomon

Pseudoniem: Hamburger

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Eeckhout, Joris (° Deinze, 1887-07-29 - ✝ Gent, 1951-02-28)

Vlaams schrijver, priester, rector van het Guislaingesticht te Gent.

Eeckhout maakte naam met bloemlezingen uit het werk van priester-schrijvers en was jarenlang een veelgelezen auteur van vlotte literaire kronieken en essays, die blijk gaven van een grote belezenheid in de moderne literatuur. Hij was een kenner van het werk van Karel Van de Woestijne, aan wie hij voortreffelijke herinneringen wijdde.

Eeckhout, Joris (° 1887 - ✝ 1951)

Oost-Vlaamse priester, schrijver en criticus. Hij was een bewonderaar van het werk van Van de Woestijne, over wie hij ook enkele beschouwingen heeft gepubliceerd, en met wie hij tijdens diens Zwijnaardse periode ook bevriend werd.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Persyn, Jules (° Wachtebeke, 1878-04-20 - ✝ Broechem, 1933-10-10)

Hoogleraar, biograaf, criticus en essayist.

Persyn studeerde in Leuven Germaanse filologie en promoveerde tot doctor. Hij was ambtenaar bij het Ministerie van Kunsten en Wetenschappen en docent aan de Hogere Handelsschool in Gent. Reeds als student publiceerde hij literaire opstellen in Jong Dietschland en vanaf 1901 in Dietsche Warande & Belfort, waarvan hij van 1907 tot 1924 hoofdredacteur was. Zo werd hij de meest gerenommeerde Vlaams katholieke criticus van zijn tijd. In 1921 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, in 1927 titularis van de cursus moderne letteren aan de Gentse Rijksuniversiteit, twee jaar later buitengewoon hoogleraar. Naast zijn kritisch en biografisch werk publiceerde Persyn ook nog tekstedities (o.a. werk van Dosfel), studies van literair-historische aard en opstellen over literatuur in het algemeen.

Robbers, Herman Johan (° Rotterdam, 1868-09-04 - ✝ Amsterdam, 1937-09-15)

Romanschrijver, criticus en tijdschriftleider.

In 1905 werd hij redacteur van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift. Als romanschrijver heeft Robbers veel succes gekend. Met een gematigd realisme trachtte hij in een hele reeks romans het Hollandse burgermansleven te beschrijven. Robbers' eerste grote roman was De roman van Bernard Brandt (1897). Ook de criticus Robbers verdiende veel erkenning. Zijn kritische werkzaamheid vond zijn neerslag in de vele jaargangen van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift waarin hij vaak zeer uitvoerige boekbesprekingen gaf.

Robbers, Herman (° 1868 - ✝ 1937)

Nederlandse prozaschrijver en criticus. In 1905 werd hij medewerker van Elseviers geïllustreerd maandschrift en stond hij mee aan de wieg van de (Nederlandse) Vereniging van Letterkundigen.

Robbers, Herman Johan (° Rotterdam, 1868-09-04 - ✝ Amsterdam, 1937-09-15)

Schrijver, journalist en criticus.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .