<Resultaat 650 van 2531

>

Waarde Heer Lannoo,
Zie dat Gij de hand houdt aan het boek van Ph[ilip] De Pillecijn: "Blauwbaard" Dat wordt iets van belang.[1] Ik onderstel toch dat Gij den bundel: "Zoo Verhalen de Vlamingen",[2] door Dietsche Warande[3] uitgegeven, kent en gelezen hebt? Wel, het stuk van De Pillecijn[4] is zeker ver het beste van heel die verzameling, om niet te zeggen het eenig goede!
Over den jubileum-bundel[5] zult Gij me wel zelf op tijd en stond nieuws laten geworden — ik ben in deze zaak slechts adviseur en wensch dan ook maar te vernemen: wàt er besloten werd door de uitgevers,[6] b[ij]z[onderlijk] voor 't geen de materieele uitvoering betreft. Over den inhoud heb ik U reeds medegedeeld wie daarvoor in aanmerking komen kon,[7] en Gij hebt wellicht reeds Uwe medewerkers uitgekozen. Indien Gij het echter wenscht, kan ik U nog aanduiden wat ik van de artikels in de pers verschenen,[8] en van de bijdragen uit het N[umme]r van Dietsche Warande,[9] geschikt acht er in opgenomen te worden. In elk geval zou ik er aan houden den inhoud te kennen voor dat het boek definitief samengesteld wordt. Alsook over de illustratie wensch ik ingelicht te worden.[10]
Wat de nieuwe uitgaaf van de Vlaschaard betreft, heb ik met de firma Veen daarover onderhandeld, en zijn we tot een gedeeltelijk accoord gekomen. Het voorstel is het volgende:
Ik zou zelf de uitgaaf bezorgen en op eigen rekening doen uitvoeren, onder naam van "Volksuitgaaf". De oplaag zou 10.000 ex[em]pl[aren] bedragen, op formaat van de goedkoope serie,[11] gebrocheerd met geel omslag, in één volume,[12] en geheel uitgevoerd in den aard van de laatste uitgaaf van Werkmenschen (Vermaut). Het boek zou ik leveren, in losse vellen, zonder omslag, à 5 fr[anc]s per ex[em]pl[aar] en geheel opgemaakt, met omslag inbegrepen, niet franco[13] geleverd, à 5.50 fr[anc]s per ex[em]pl[aar]
Van deze oplaag neemt de firma Veen voor eigen rekening, 5000 ex[em]pl[aren] De andere 5000 ex[em]pl[aren] zou ik U aanbieden aan denzelfden prijs, met deze ééne formele voorwaarde: dat de verkoopprijs, voor nu en later, gesteld worde op 15 fr[anc]s in den winkel. Over de manier van betaling, kunnen we altijd onderhandelen. 1/2 bij verschijnen 1/2 na 6 maanden[14] Hierbij ingesloten vindt U eene proefpagina van den tekst, en een staal van papier.[15] Om tot een besluit te komen vraag ik enkel dat er niet veel tijd zou verloren gaan, daar de uitvoering en het drukken over enkele maanden zal moeten loopen.
Ik ben ook te vinden voor alle fatsoenlijk tegenvoorstel, met deze twee voorwaarden, waaraan niet te tornen valt: 1) verkoopprijs 15 fr[anc]s en [2)] ordentelijke, onberispelijke uitvoering, zoowel wat druk betreft als brocheeren. De hierboven aangehaalde prijzen bevatten ook het honorar[ium] Bij een ander voorstel, wordt het honorar[ium] bij eene oplaag van 10.000 ex[em]pl[aren] gesteld op 15.000 fr[anc]s En dan moet Gij zien tot een accoord te komen met de firma Veen.
Ik heb nog een ander voorstel, n[ame]l[ijk]: Het boekje "Tieghem het Vlaamsche Lustoord" is totaal uitverkocht en moet herdrukt en heruitgegeven worden. Dit boekje werd voornamelijk verkocht in den winkel aan de kapel te Tieghem,[16] maar ook kan het in den handel komen. Voelt gij daar iets voor, dan kunnen wij de zaak verder bespreken. Indien Gij het boekje wilt inzien, kan ik het u opsturen. 5000 ex[emplaren] à 1 fr[ank] eereloon[17]
Vindt Gij het beter al deze zaken mondeling af te handelen, dan ben ik, mits verwittiging, Dinsdag, Woensdag, en de andere dagen der volgende week, den heelen dag thuis.
Intusschen Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Blauwbaard (1931), de eerste roman van De Pillecijn, was inderdaad een 'literaire réussite'. Het boek verhaalt de legende van Blauwbaard, de man die zeven vrouwen op koelbloedige wijze vermoordde. Niettegenstaande De Pillecijn vasthing aan een bestaand karakter, slaagde hij er toch in zijn verhaal eigen nuances te geven. Hij legde het accent niet zozeer op de daden (het vermoorden van de vrouwen) als wel op de innerlijke motieven daartoe (de drift naar goud en macht die hij verwierf telkens hij een vrouw doodde). Ook de gemoedsbewegingen, stemmingswisselingen en -evoluties werden secuur weergegeven. Met deze roman legde De Pillecijn zijn eigen stijl definitief vast: een 'schemerproza' waarin door precieze en sobere woordkeuze evenveel wordt gesuggereerd als uitgesproken. Ook de figuur van de 'onrustige outlaw' (Blauwbaard, maar ook Hans van Malmédy en Monsieur Hawarden) blijft in zijn verdere werk domineren. Deze man die voortdurend met zichzelf en anderen in conflict raakt en die leeft met een fundamentele onvrede lijkt voorgoed geschapen te zijn. A. Van Wilderode, Filip De Pillecijn, p. 18-20
[2] Dietsche Warande en Belfort, Zoo verhalen de Vlamingen. Maandschrift 1931, juni-juli, p. 405-653. Hier zijn verhalen van verschillende Vlaamse schrijvers gebundeld (o.a van Cyriel Buysse, Emmanuel De Bom, Stijn Streuvels, F. Toussaint Van Boelaere en André Demedts).
[3] Dietsche Warande en Belfort is een Vlaams cultureel tijdschrift, ontstaan in 1900 door de versmelting van De Dietsche Warande (1855) en Het Belfort (1886). Leidende figuren waren o.a. Maria Belpaire, Lodewijk Scharpé, August Coppens en Emiel Vliebergh. Reeds van in het begin was het de bedoeling om vanuit een katholieke levensbeschouwing een zo breed mogelijke informatie te verstrekken op alle gebieden. Men wilde zich dus niet tot het literaire beperken; ook godsdienst en politiek kwamen aan bod. Winkler Prins van de Nederlandse Letterkunde, p. 117; Elektronische NEVB
[4] In Dietsche Warande en Belfort staat van pagina 545 tot 555 een stuk uit De Pillecijns Blauwbaard. Het vervolg hierop werd in de aflevering van mei 1931 opgenomen (p. 433-448).
[5] Het betreft hier De Pillecijns biografie Stijn Streuvels en zijn werk, die n.a.v. Streuvels' zestigste verjaardag werd uitgegeven.
[6] Uitgeverij Lannoo en de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.
[7] Namelijk: Filp De Pillecijn, Joris Eeckhout, Jules Persyn, Dirk Coster, Antoon Coolen, Herman De Man en Herman Robbers. Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo d.d. 20 oktober 1931.
[8] Dit zijn artikels die verschenen naar aanleiding van Streuvels' zestigste verjaardag op 3 oktober 1931. Het boek Stijn Streuvels en zijn werk bevat geen bibliografie, zodat we niet konden achterhalen welke dagbladartikels naar aanleiding van Streuvels' zestigste verjaardag gebruikt werden.
[9] Het oktobernummer van 1931 werd geheel gewijd aan de zestigste verjaardag van Streuvels. De redactie begint het nummer met een lofrijke dankbetuiging aan de grote Vlaamse schrijver (p. 729). Van pagina 730 tot 807 staan bijdragen van o.a. J. Persyn, F. Timmermans, H. De Man, J. Eeckhout en A. Van Cauwelaert over Streuvels en zijn werk.
[10] Cf. antwoord van Joris Lannoo in zijn brief aan Stijn Streuvels van 7 november 1931.
[11] Het formaat van de 17-delige reeks Stijn Streuvels' Werken is 18 x 12 cm.
[12] Boekbeschrijving negende uitgave van De vlaschaard: gebonden, grijze heellinnen uitgeversband, geïllustreerd met een houtsnede (portret van boer Vermeulen) van Jozef Cantré in zwart. Sneden besnoeid. Er bestaan ook gebrocheerde exemplaren onder beige omslag met letterdruk in groen en zwart en onder grijze omslag met uitgeversadres L.J. Veen. Verder ook een grijze heellinnen band, eveneens onder uitgeversadres van deze laatste. Paul Thiers, Oog in oog met Streuvels, p. 74
Volgens het akkoord voor de negende uitgave van De vlaschaard mocht de oplage van deze uitgave hoogstens 10.000 exemplaren bedragen.
[13] franco: vrachtvrij.
[14] Volgens artikel 2 van het akkoord voor de negende druk van De vlaschaard d.d. 23 maart 1932 moest Streuvels 20.000 fr. honorarium ontvangen van Lannoo, uit te betalen in vier stortingen van 5000 (vijfduizend) franken, en wel op deze wijze: de eerste som van 5000 frs. bij het verschjnen van het boek, uiterlijk op 1 September van negentien honderd twee en dertig; eene tweede som van 5000 frs. 1 November van hetzelfde jaar; eene derde som van 5000 frs. op 1 Januari van negentienhonderd drie en dertig en eene vierde en laatste betaling van 5000 frs. op 1 Maart van hetzelfde jaar negentienhonderd drie en dertig.
[15] Niet bij de brief bewaard gebleven.
[16] Tieghem, Het Vlaamsche lustoord werd verkocht in de Kapellewinkel of Boutique de Bois de St.-Arnould, een souvenierwinkeltje vlakbij het Tiegembos. Godfried Van de Meulebroeke, Terugblik op Tiegem, p. 50
[17] De tweede bijgewerkte uitgave van Tieghem, Het Vlaamsche lustoord verscheen in 1932 bij Lannoo te Tielt.
De tweede, bijgewerkte druk kreeg een nabeschouwing (p. 171-175). In dit nawoord pleitte Streuvels voor een zedelijker bestaan: oproep om te verhelpen aan het stoffelijke en geestelijke verval van het heiligdom: Tieghems schoonheid en vroomheid vergaat. Er is een sterke hand vandoen om Vlaanderens Lustoord weerdig te houden van zijn heiligen patroon! Biekorf, 1932, p. 188; R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 157-158
Volgens artikel 2 van het akkoord voor de tweede bijgewerkte druk van Tieghem, Het Vlaamsche lustoord d.d. 12 februari 1932 moest Streuvels 0,80 frs. per gedrukt exemplaar honorarium ontvangen, d.i. voor 5000 exemplaren de som van 4000 (vierduizend) franken.

Register

Naam - persoon

De Pillecyn, Filip (° Hamme, 1891-03-25 - ✝ Gent, 1962-08-07)

Letterkundige en Vlaams strijder.

De Pillecyn studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Leuven, was actief in de studentenkring Met Tijd en Vlijt en was voorzitter van het Algemeen Katholiek Studentenverbond. Tijdens de oorlog was hij een van de leiders van de frontbeweging. Hij schreef er enkele gedichten, die Lannoo in 1920 - samen met gedichten van Jozef Simons - bundelde onder de titel Onder den hiel. Vanaf 1919 concentreerde De Pillecyn zich op de journalistiek. Na zijn medewerking aan het dagblad De Standaard, werd hij hoofdsecretaris van het dagblad De Tijd, dat zich meer met de Vlaamse kwestie bezighield. In dezelfde periode hielp hij bij de publicatie van het satirische weekblad Pallieter. In 1926 promoveerde hij tot doctor in de Germaanse filologie, met een studie over Verriest. Tijdens het interbellum was hij leraar te Malmédy en later te Mechelen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1941 directeur van het Middelbaar Onderwijs. De repressie veroordeelde hem na de Tweede Wereldoorlog wegens een te grote Vlaamsgezindheid tot vijf jaar gevangenisstraf. In de gevangenis van Sint-Gillis schreef hij drie romans: Jan Tervaert (1947), Mensen achter den dijk (1949) en De Veerman en de jonkvrouw (1950). Na zijn vrijlating in 1949 bleef hij verderschrijven (o.a. Aanvaard het Leven, 1956 en Rochus,1951). De Pillecijn schreef tevens een studie over Stijn Streuvels, Stijn Streuvels en zijn werk (1932).

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Vermaut-Grafmeyer

Felix Vermaut (1824-1884) richtte in 1854 de Kortrijkse drukkerij Vermaut-Grafmeyer op. Wanneer zijn kleinzoon Joseph Vermaut (1883-1961) in 1909 in de zaak kwam, won ze aan belang en uitstraling. Naast het gewone handelsdrukwerk en (reclame)weekbladen (o.a. het Kortrijksche en Iseghemsche Volk), waagde de firma Vermaut zich aan het uitgeven van enkele boeken: Jozef Simons' Blonde Garve (1914), Gerard Walschaps Liederen van leed (1923) en Gery Helderenbergs Lentehemel (1926) verschenen in deze Kortrijkse uitgeverij. De firma bleef ook onder Joseph Vermauts zoon, Jacques Vermaut (1923-1967), een belangrijke drukkerij. Als literaire uitgeverij echter was het bedrijf toen niet meer actief. In 1970 hield de firma helemaal op te bestaan.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken [reeks]
De nummering van 1 t/m 17 komt niet voor op de boeken; ze is ontleend aan het Nieuwsblad voor den Boekhandel en aan Veen's Fondscatalogus, waar de reeks wordt voorgesteld als: Goedkoope uitgave.
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken
Deel
  • De vlaschaard, Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926). [bundel]
Tweede [= derde] druk, Amsterdam, L.J. Veen, 1930, [II] + 312 + [II] p., 10,9 x 11,8 cm. In: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken.
Streuvels, Stijn, Werkmenschen (1926).
Druk
Streuvels, Stijn, Tieghem, Het Vlaamsche lustoord (1908). [studie]
[Tweede druk], Gent, Boek- en Steendrukkerij Fr. Vercauteren, [1908], 148 + [II] p., 17,5 x 11,5 cm.
Streuvels, Stijn, Tieghem, Het Vlaamsche lustoord (1908).
Druk
  • [Eerste druk], Gent, Boek- en Steendrukkerij Fr. Vercauteren, [1908], 51 + [I] p., 17,5 x 11,5 cm.
  • [Tweede druk], Gent, Boek- en Steendrukkerij Fr. Vercauteren, [1908], 148 + [II] p., 17,5 x 11,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmij., [1933], 18,1 x 12,2 cm.
  • Tweede [= derde] bijgewerkte [druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, [1932], 175 + [I] p., 18,5 x 12,3 cm.
  • [Vierde druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 743-866.
Streuvels, Stijn, Tieghem, Het Vlaamsche lustoord (1908). [studie]
Tweede [= derde] bijgewerkte [druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, [1932], 175 + [I] p., 18,5 x 12,3 cm.
Streuvels, Stijn, Tieghem, Het Vlaamsche lustoord (1908).
Druk
  • [Eerste druk], Gent, Boek- en Steendrukkerij Fr. Vercauteren, [1908], 51 + [I] p., 17,5 x 11,5 cm.
  • [Tweede druk], Gent, Boek- en Steendrukkerij Fr. Vercauteren, [1908], 148 + [II] p., 17,5 x 11,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmij., [1933], 18,1 x 12,2 cm.
  • Tweede [= derde] bijgewerkte [druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, [1932], 175 + [I] p., 18,5 x 12,3 cm.
  • [Vierde druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 743-866.