<Resultaat 855 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer Lannoo,
Hoe dat mogelijk is?...[1] Dat gebeurt natuurlijk maar aan zakenmannen van achter den vieren, die er tegen opzien 200 fr[anc]s te verteren om persoonlijk eene zaak te gaan beredderen die een half milioen bedraagt,- die liever die 200 fr[ank] verteren in postzegels, met 100 brieven te schrijven, waarmede men als besluit bekomt: dat de zaak in de patatten ligt.
Hoe Gij Uw plan getrokken hebt, moet Gij weten, maar: mij dunkt dat ik toch een copie zou moeten hebben van den brief die voor mij bestemd was, en nu in Abr[amsz]'s handen berust; dàn zou ik ten minste weten, hoe het ginder staat.
Ik ook heb over die zaak verder niet veel te schrijven, tenzij het volgende:
Laat mij weten, aan welken prijs Gij de eerste 2000 stel Gezelle van de firma Veen hebt afgekocht,- aan welken prijs de latere 1000, idem de tweemaal 500, en aan welken prijs de rest, evenals den prijs door Abr[amsz] nu gesteld voor de laatste stellen. Gij moet mij eveneens mededeelen: de reden waarom de laatst gekochte stellen hooger in prijs waren dan de eerste. (Dit moet U maar desnoods van Abr[amsz] trachten te vernemen).[2] Nu de zaken zulk eene wending nemen, moet ik enkele familieleden van Gezelle op de hoogte brengen van de situatie, eer ik verdere besluiten neem.[3] Mijn voorloopig voornemen is en blijft - gelijk ik U vroeger meldde - voorloopig geen nieuwe uitgaaf. Het zal dus ook niet noodig zijn dat U naar Holland gaat, tenzij als Gij het noodig vindt met Abr[amsz] te spreken over den aankoop van den laatsten voorraad. En dàt raad ik U ten zeersten aan te doen (het gaat Abr[amsz] absoluut niet aan of Gij die zaak kalmpjes aanneemt of niet) - ik herhaal: het is in Uw belang dat Gij dat overschot in Uw bezit krijgt. Wàt Gij er voor betaalt, is Uw zaak, doch de verkoopprijs mag niet verhoogd worden, denk dààraan,- en: dat ik de reden moet kennen, waarom die verhooging van aankoopprijs geschiedt. Eens die voorraad volledig opgeruimd - en niet eerder - als ik met die zaak heelemaal vrij sta tegenover de firma Veen èn tegenover U, dan eerst wordt er van een nieuwe uitgaaf gesproken,- en dàn zal ik zien wat mij te doen staat.
N[ota Bene] Abr[amsz] heeft U geen voorwaarden te stellen over den verkoopprijs voor België. ook niet over de korting. (Die brieven houd ik voorloopig nog hier).
Nog eene opmerking: ik zie uit Uw brief aan Abr[amsz] dat Gij hem schrijft dat ik "erg boos is op U, omdat U niet bereid waart of scheent te zijn Gezelle opnieuw uit te geven op 5000 ex[emplaren] voor Nederland en dat U zijn IJslandsche Sagen ter uitgave geweigerd had!"[4]
Daaruit moet ik besluiten dat Gij een poovere diplomaat zijt,- wàt wildet Gij daarmede bekomen? Waar hebt U dàt gehaald om hem dat te schrijven? Het een noch het ander is waar! 1) Abr[amsz] heeft nooit geweigerd de nieuwe uitgaaf aan te gaan op 5000 ex[em]pl[aren] voor Holl[and] - integendeel: hij wilde: 1) 10.000 laten drukken in Holl[and] en 5000 leveren aan U, en toen dit niet ging, deed hij mij het voorstel 5000 te drukken voor Holl[and] en U de andere 5000 voor België,- dus twee uitgaven. Ik heb dat niet gewild - tenminste voorloopig niet,- dàn heb ik U geschreven: breng, of tracht met Abr[amsz] de zaak zelf verder te bedisselen.[5] 2) De weigering om die IJsl[andsche] Sagen uit te geven: waarom zou ik daarvoor kwaad moeten zijn - eerder blij toch zeker! Ik heb dat dààr slechts aangeboden omdat ik meende zedelijk verplicht te zijn, en: een aanbod weigeren staat toch iedere uitgever vrij, zonder dat de auteur daar reden voor hebben zou om boos te zijn. Ik heb toch geen moeite om in Holl[and] een uitgever te vinden! Dit jaar nog verschijnen van mij twee boeken, en.. voor mij aan veel voordeeliger condities dan bij de firma Veen.[6]
Intusschen hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)
P[ostscriptum] Ik schrijf niet aan Abramsz, tenzij hij zelf reageert tegen mij, nr aanleiding v[an de] vergissing.

Annotations

[1] Streuvels reageert hier op de brieven van Lannoo van 14 en 15 maart 1933.
[2] Cf. antwoord van Joris Lannoo op 17 maart 1933.
[3] De erven-Gezelle hadden Streuvels als hun hoofd en woordvoerder aangeduid. Streuvels trad dus op als bemiddelaar tussen de erven en de uitgevers, en zorgde in die hoedanigheid voor de uitgave van Gezelles ongeveer 2500 nagelaten gedichten, die voortaan in zijn bezit waren. De publicatierechten waren natuurlijk een welkome aanvulling op zijn persoonlijke inkomsten als schrijver, maar daarnaast was Streuvels wel verantwoording verschuldigd tegenover de erven, wat af en toe tot strubbelingen met de uitgevers leidde.
[4] Cf. afschrift van de brief van Joris Lannoo aan de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen, dat Lannoo bij zijn brief aan Streuvels van 14 maart 1933 stak.
[5] Streuvels schreef dit op 16 februari 1933 aan Joris Lannoo.
[6] Zo verscheen in 1933 bij De Gemeenschap te Utrecht: De rampzalige kaproen. Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder.

Register

Naam - persoon

Abramsz, A.P. (° 1887 - ✝ 1938)

Directeur van de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.

Dhr. Abramsz trad in 1888 toe tot de Nederlandse uitgeverij L.J. Veen. Aanvankelijk bestond zijn taak uit het colporteren van boeken. Zijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de werken van Marie Corelli en Hall Caine. Na het overlijden van de stichter L.J. Veen, werd Abramsz bedrijfsleider. Toen in 1930 het bedrijf in een naamloze venootschap werd omgezet, werd hij tot directeur benoemd. Na bijna vijftig jaar zich ijverig ingezet te hebben voor deze zaak, overleed Abramsz in 1938.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Ijslandsche godensagen (1933). [vertaling]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V., [1933], 173 + [III] p., 23 x 16,5 cm.
Streuvels, Stijn, Ijslandsche godensagen (1933).
Voorpublicatie
  • Yeesten uit den Noorschen heidentijd - Dietsche Warande en Belfort, XXIII, 1933, p. 3-7, 8-11, 340-342, 412-426 (= sagen 6, 10, 14 en 1) (de aldaar verschenen sage Andwari's goud, p. 249-255, is niet gebundeld).
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V., [1933], 173 + [III] p., 23 x 16,5 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933). [bewerking]
[Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
der Gartenaere, Wernher, De rampzalige kaproen, Middeleeuwsche boerenroman van Wernher de Tuinder (1933).
Druk
  • [Eerste druk], Utrecht, De Gemeenschap, [1933], 73 + [VII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Eerste druk], Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel N.V., [1933], 73 + [VIII] p., 26,2 x 19,4 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam-Antwerpen, Wereld-Bibliotheek-Vereniging, 1957, [II] + 57 + [V] p., 20 x 13,5 cm.

Indextermen

Naam - persoon

Abramsz, A.P.
Gezelle, Guido
Lannoo, Joris

Naam - uitgever

Veen, L.J.

Titel - andere werken

Guido Gezelle's dichtwerken

Titel - werken van Streuvels

De rampzalige kaproen
Ijslandsche godensagen