<Resultaat 885 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer Lannoo,
De firma Veen zal U zeker reeds de cijfers medegedeeld hebben voor de ontworpen Gezelle-uitgaaf.[1]
Per oplaag van 10.000 ex[em]pl[aren] van 10 deelen (in twee vol[umes]) zou dit worden - verkoopprijs voor Holl[and]:
  • gebrocheerd in 2 vol[umes] Fl[orijn] 5
  • gebonden in 2 vol[umes] Fl[orijn] 7.50
Aan U te leveren, 10 deelen op dundruk, in losse vellen, honorar[ium] inbegrepen: à Fl[orijn] 1.85
Mij dunkt dit een schppelijke prijs, om er mede op de markt te komen. Voor de medebelanghebbenden brengt dit het voordeel mede van "den eenvoudigen vorm" en dààr zijn zij bijzonder op gesteld. Ingezien namelijk de finantieele toestanden en de onzekerheid om met zoo iets op langen termijn te werken. Dit voordeel is hun niet af te praten. Ik meen U dus in dien zin het voorstel te moeten doen: Gij laat 5000 ex[em]pl[aren] aan voormelde condities overdrukken bij Veen op dundruk, en het wordt voor België evenals voor Holl[and] eene uniforme uitgaaf op dundruk, in 10 deelen, zonder gelegenheidsgedichten.
Nu wilde ik gaarne van U vernemen,- in geval Gij voor deze combinatie te vinden zijt, welken verkoopprijs Gij stellen zoudt voor de 10 deelen gebrocheerd èn voor de 10 deelen (altijd in twee vol[umes] en niet afzonderlijk te koop gesteld) gebonden in soepelen linnen band.???[2]
Van deze uitgaaf zouden dus geene deelen (van de 10) afzonderlijk verkocht worden,- het wordt eene uitgaaf in twee deelen. Doch: tegenover de firma Veen zou ik mij in dit geval het recht voorbehouden: eene uitgave - indien er vraag naar is of behoefte - uitsluitend voor België - en die Gij zoudt drukken - van de Gelegenheidsgedichten,- en dit in den vorm (op dikker papier b[ijvoorbeeld]) van eene mogelijke uitgaaf die nà deze in twee deelen, zou aansluiten met eene volgende uitgaaf, die dan weer in afzonderlijke 10 deelen zou tot stand komen. Wij houden ons eveneens het recht voor: voort te gaan met de schooluitgaaf van Kerkhofblommen,[3] en mogelijks - indien er volgens U behoefte aan is - kunnen we inzetten met een deel, b[ijvoorbeeld] Dichtoefeningen, naar de manier van eene volgende uitgaaf, indien zulk een vol[ume] voor schoolgebruik zou noodig zijn.
Geef mij in den kortst mogelijken tijd bescheid over die zaak, opdat we nu toch, na al dat getalm en verwikkeling, spoedig kunnen van wal steken.[4]
Ik wilde U nog vragen of ik van U kan bekomen: 3 ex[em]pl[aren] deel 1 gebrocheerd, van Dichtoefeningen[5] (dit deeltje afzonderlijk, opdat ik daarmede drie stel van de oude uitgaaf zou kunnen volledigen. Indien U ze mij niet kunt bezorgen, wend ik mij tot Veen.
Ik zond U gister mede naar Thielt, de copie van Vertelsels uit 't Hooge Noorden. We kunnen eens beproeven of Devaere daar iets kan voor teekenen?[6]
Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)
Krijgen we nu toch weldra nieuws over de voorwaarden der uitgaaf van het boek over de molens? Het seizoen vr de foto's is nu 't voordeeligst.[7]

Annotations

[1] D.i. de heruitgave van Guido Gezelle's Dichtwerken. In 1934 verscheen: Guido Gezelle, Dichtwerken. Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevermaatschappij, 1934, 2 delen. Prijs van een gebonden exemplaar: fl. 7.50. Cf. antwoord van Joris Lannoo in zijn brief aan Streuvels van 6 juli 1933.
[2] Cf. antwoord van Joris Lannoo in zijn brief aan Streuvels van 6 juli 1933.
[3] Lannoo wou een nieuwe uitgave brengen van Kerkhofblommen van Guido Gezelle. Hij deed dit voorstel reeds in zijn brief aan Streuvels van 11 augustus 1932. Cf. voor de afloop van deze kwestie o.a. de brief van Streuvels aan Lannoo van 12 oktober 1933.
[4] Cf. antwoord van Joris Lannoo in zijn brief aan Streuvels van 6 juli 1933.
[5] In 1925 werd van start gegaan met de uitgave van Guido Gezelle's Dichtwerken. Dit was een heruitgave van het volledige werk van Gezelle, in 10 delen, ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van diens dood.
  • In juli 1925 verschenen:
    • 1. Dichtoefeningen. Vijfde druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]
    • 2. Kerkhofblommen. Zestiende druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]
  • in augustus 1925 verschenen:
    • 3. Gedichten, gezangen, gebeden en kleengedichtjes. Zevende druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]
    • 4. Liederen, eerdichten en reliqua. Zesde druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]
    • 5 en 6. Tijdkrans. Vijfde druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]. 2 boekdelen
  • in september 1925 verschenen: 7 en 8. Rijmsnoer. Vijfde druk. Tielt, J. Lannoo, 1925. 2 boekdelen
  • in oktober 1925 verschenen:
    • 9. Hiawadha's lied. Vijfde druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]
    • 10. Laatste verzen. Zesde druk. Tielt, J. Lannoo, s.d. [1925]
Deze uitgave was een samenwerking tussen Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo in Tielt en Uitgeverij L.J. Veen in Amsterdam.
Op 30 januari 1925 schreef Abramsz aan Streuvels: Alvorens mij met drukker en papierhandelaar over Gezelle 1/10 te verstaan, zou ik U gaarne, natuurlijk met Uw goedkeuring, mijn plan eerst willen voorleggen. Teneinde eens van mijn ongeveer 2000 ex. 11/14 af te komen, zou ik 2000 ex. willen drukken van 1/10 en 1000 extra 1/10 om, als die 2000 1[1]/14 eventueel weg zijn, dan verder alleen 1/10 te verkoopen. Ik bemerk uit Uw schrijven, dat U voor België ook 1/10 noemt en dus 11/14 onuitgegeven laat, [...] Ik MOET voor mijn 3000 ex. natuurlijk bij Thieme terecht komen, omdat deze 11/14 heeft gedrukt. Vindt U mijn plan goed, dan kan ik U den prijs voor België der 2000 ex. opgeven, nadat ik met Thieme heb onderhandeld en daarna een concept-contract opmaken, wanneer ik den ingenaaiden verkoopsprijs voor Nederland heb bepaald. Alvorens iets te doen, wacht ik eerst Uw antwoord. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
In Kort overzicht van de geschiedenis van L.J. Veen's Uitgeversmaatschappij N.V Amsterdam (1947) lezen we op p. 68 van de catalogus: Guido Gezelle, Dichtwerken. 1925. XIV dln. Guido Gezelle's Dichtwerken waren in Nederland in 14 delen verschenen, de 10 delen die in 1925 opnieuw uitgegeven werden, met 4 bijkomende deeltjes Gelegenheidsgedichten. Dit wordt bevestigd in een brief van de firma Veen aan Streuvels van 13 januari 1925: mijn 2000 ex. Gezelle 11/14 (Gelegenheidsgedichten, kleine uitgave). Deze gedichten verschenen voor de eerste maal in 1912 bij Veen: Guido Gezelle, Gelegenheidsgedichten. Amsterdam, L.J. Veen, 1912. In 1913 verscheen een tweede, in 1915 een derde druk.
[6] Vertelsels uit 't Hooge Noorden werd in 1934 niet door Lannoo maar door uitgeverij Pax uit Den Haag onder de titel Sagen uit het hooge Noorden op de markt gebracht. Het niet-gesigneerde handschrift van dit werk wordt bewaard in het Letterenhuis (S 935/H (25)). De titel luidt dan nog Vertelsels uit de donkere gewesten / uit 't hooge Noorden.
[7] Van Vindevogel was er bij Lannoo een manuscript ter lezing. Cf. antwoord van Joris Lannoo in zijn brief aan Streuvels van 6 juli 1933.

Register

Naam - persoon

De Vaere, Antoon (° 1900 - ✝ 1989)

West-Vlaamse schilder, vooral bekend om zijn afbeeldingen van landschappen en dieren. Hij werkte ook als tekenaar en illustrator. In zijn woning in Damme stichtte hij een zeevaartmuseum, waar Stijn Streuvels (en o.m. ook Ernest Claes en andere schijvers en kunstenaars) geregeld te gast waren.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934). [vertaling]
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934).
Druk
  • [Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934). [vertaling]
[Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934).
Druk
  • [Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.