<Resultaat 887 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer Lannoo,
Het is misschien best dat Abr[amsz] U niet verder over de zaak[1] heeft geschreven, want niets brengt meer verwarring in zaken dan correspondentie tusschen drie personen - wij hebben het ten ander reeds ondervonden.[2]
De kwestie kan nu in hare onderdeelen tusschen U en hem verder afgehandeld worden. Vergeet niet dat ik in dit "spel" maar de vierde man ben geweest, en het een heele toer is: eene zaak ten goeden eind brengen en iedereen tevreden stellen. Ik meen toch dat, gelijk het nu is, de nieuwe uitgaaf een sucses kan worden, en met 75 fr[anc]s en 110 fr[anc]s is het een fatsoenlijke prijs. We houden er ons dus aan. Ik ben alleen maar bang voor die soepele bandjes... als dàt maar in orde komt, hier in België, met onze binders! Want ik meen dat met deze uitgave, er vooral vraag zal zijn naar gebonden ex[em]pl[aren]
Ja, en kan er dadelijk voortgedaan worden met eene nieuwe schooluitgaaf van Kerkhofblommen.[3] En later dan, als de nood het vereischt, eene schooluitgaaf van een of ander deel, voor onderwijs ingericht.
Vertelsels uit het Hooge Noorden. Mij is geen boek bekend met dien titel[4]. Anders heb ik geen bezwaar dat die titel veranderd wordt. b[ijvoorbeeld] "Vertelsels uit de donkere Gewesten", of zoo iets.... Het ware moeilijk om nu mijne voorwaarden te stellen, eer dat ik weet: wàt wij er van maken zullen. Wordt het eene gewone uitgaaf gelijk Jaar Nul?[4] Of iets anders? En, natuurlijk: eerst zien wat De Vaere er voor teekent. Ik zou U voorstellen - het eenvoudigste - en redelijkste - het uniforme akkoord in Holland: 15 % van den verkoopprijs, maar hier gaat het niet, omdat er een teekenaar tusschenkomt. Laten wij dan zeggen (indien het in uniforme uitgaaf komt van de vorige deeltjes van Streuvels' Volksboeken,- iets op dezelfde basis. In dit geval zou ik toch aandringen op een omslag in iets steviger papier, dat een beter uitzicht heeft.[5]
Voor de "Molens" zou het niet gaan een akkoord te maken in dezen zin: De uitgever bekostigt de heele uitgaaf, en de auteur deelt in de helft der netto winst, nadat de onkosten der uitgaaf zijn gedekt?.... Dan heeft de auteur toch de illusie dat hij het manuscript niet gratis heeft afgeleverd. Ik zorg dan wel dat Gij ordentelijke foto's krijgt, eene herziene copie, en de noodige wijziging voor 't geen betreft de uitval tegen V[laamse Toeristenbond] Als dit overeen gekomen is, kunnen wij er mede voortdoen. En ik kan dan ook wel wat helpen in den verkoop, bij niet-molenaars!
Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] D.i. over de heruitgave van Guido Gezelle's Dichtwerken. In 1934 verscheen uiteindelijk: Guido Gezelle, Dichtwerken. Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevermaatschappij, 1934, 2 delen. Prijs per gebonden exemplaar in Nederland: fl. 7.50.
[2] Streuvels reageert hier op de brief van Lannoo van 6 juli 1933.
[3] Lannoo wou een nieuwe uitgave brengen van Kerkhofblommen van Guido Gezelle. Hij deed dit voorstel reeds in zijn brief aan Streuvels van 11 augustus 1932. Cf. voor de afloop van deze kwestie o.a. de brief van Streuvels aan Lannoo van 12 oktober 1933.
[4] Streuvels reageert hier op Lannoos opmerking in zijn brief van 6 juli 1933 op de door Streuvels voorgestelde titel Vertelsels uit 't Hooge Noorden.
[5] Vertelsels uit 't Hooge Noorden werd in 1934 niet door Lannoo maar door uitgeverij Pax uit Den Haag onder de titel Sagen uit het hooge Noorden op de markt gebracht.

Register

Naam - persoon

Abramsz, A.P. (° 1887 - ✝ 1938)

Directeur van de Amsterdamse uitgeverij L.J. Veen.

Dhr. Abramsz trad in 1888 toe tot de Nederlandse uitgeverij L.J. Veen. Aanvankelijk bestond zijn taak uit het colporteren van boeken. Zijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de werken van Marie Corelli en Hall Caine. Na het overlijden van de stichter L.J. Veen, werd Abramsz bedrijfsleider. Toen in 1930 het bedrijf in een naamloze venootschap werd omgezet, werd hij tot directeur benoemd. Na bijna vijftig jaar zich ijverig ingezet te hebben voor deze zaak, overleed Abramsz in 1938.

De Vaere, Antoon (° 1900 - ✝ 1989)

West-Vlaamse schilder, vooral bekend om zijn afbeeldingen van landschappen en dieren. Hij werkte ook als tekenaar en illustrator. In zijn woning in Damme stichtte hij een zeevaartmuseum, waar Stijn Streuvels (en o.m. ook Ernest Claes en andere schijvers en kunstenaars) geregeld te gast waren.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934). [vertaling]
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934).
Druk
  • [Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.
Streuvels, Stijn, Vertelsels van 't jaar nul ten tijde dat de uilen praken (1922). [bundel]
[Eerste druk], Thielt, J. Lannoo, 1922, 92 + [IV] p., 20,7 x 16 cm. Streuvels' Volksboeken.
Inhoud:
Extra info:
Met prentjes versierd door Jules Fonteyne.
Streuvels, Stijn, Vertelsels van 't jaar nul ten tijde dat de uilen praken (1922).
Druk
Streuvels, Stijn, Vertelsels van 't jaar nul ten tijde dat de uilen praken (1922).
Reeks
  • Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken
Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken [reeks]
Streuvels, Stijn, Streuvels' Volksboeken
Deel
  • Vertelsels van 't jaar nul ten tijde dat de uilen praken, [Eerste druk], Thielt, J. Lannoo, 1922, 92 + [IV] p., 20,7 x 16 cm. Streuvels' Volksboeken.
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934). [vertaling]
[Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934).
Druk
  • [Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.