<Resultaat 891 van 2531

>

Waarde Heer Lannoo,
Langs Edw[ard] vermeulen zoudt Gij wellicht aan bedoelde foto geraken van een wijtewagen, door madame Beernaert.[1]
Weet ge iets meer over dat boek van Asbjörnson?[2] Het zou dadelijk moeten besteld worden... om te zien wat er in staat.
Wat was dat voorstel over het Molenaarsboek?[3] Ik ben het vergeten. Anders voel ik wel lust het zelf aan te gaan en het in Kortrijk op mijn kosten te laten drukken... alhoewel ik geen uitgever ben. Laat hooren.
Hoogachtend gegroet
(paraaf Stijn Streuvels)
VICHTE 11.VIII.1933
Den Heer Joris Lannoo
uitgever
Meulebeekschesteenweg
Thielt
 

Annotations

[1] Streuvels antwoordt hier op de brief van Lannoo van 10 augustus 1933.
[2] Titelbeschrijving: P. Chr. Asbjörnsen en J. Moe, Vertelsels uit het Hooge Noorden. Antwerpen, Het Vlaamsche land, 1922, 58 pp. Uit de reeks Vlaamsche jeugd. Vertaald door M.E. Belpaire. Geïllustreerd door Sam. De Vriendt.
[3] Van Vindevogel was er bij Lannoo een manuscript over molenaars ter lezing. Hector Vindevogel, alias Torie Mulders scheef een paar boeken maar kon er slechts één publiceren, nl. Honderd jaar dorpskroniek van Tiegem (1945). H. Speliers, Dag Streuvels, p. 495

Register

Naam - persoon

Asbjörnson, Peter Christen (° Oslo, 1812-01-15 - ✝ Oslo, 1885-01-06)

Noors schrijver van natuurwetenschappelijk werk, wiens grootste betekenis echter ligt op het gebied van de folklore. Samen met zijn vriend Moe Jörgen bracht hij de eerste verzameling Noorse volkssprookjes bijeen (1814-1844) die vele malen is herdrukt en aangevuld. Voor de Noorse taalgeschiedenis is hij van betekenis omdat hij er steeds meer toe overging de sprookjes, die hij uit de mond van de boerenbevolking in afgelegen dalen optekende, in de oorspronkelijke taal op schrift te stellen.

Beernaert

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Vermeulen, Edward (° Beselare, 1861-04-12 - ✝ Hooglede, 1934-07-06)

Pseudoniem: Warden Oom

Gemeenteontvanger en schrijver.

Vermeulen studeerde aan het Klein Seminarie te Roeselare. Aanvankelijk wilde hij priester worden, maar een ziekte op 16-jarige leeftijd verhinderde dit. Hij herstelde en bleef op de ouderlijke hoeve werken, tot hij in 1898 gemeenteontvanger van Hooglede werd. Algauw begon Vermeulen te schrijven. Naast bijdragen in Biekorf en Manneke uit de Mane, schreef hij onder het pseudoniem Warden Oom enkele romans (o.a. Herwording, 1911; Trimards, 1912), waarin hij zijn Vlaamse overtuiging sterk naar voren liet komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij een tijdlang in de Turnhoutse gevangenis omdat hij verdacht werd van anti-Duitse geschriften. In 1924 ondertekende hij het manifest van het Katholiek Vlaamsch Nationaal Verbond, maar actief optreden deed hij niet. In 1931 werd ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag een huldiging georganiseerd te Roeselare. Drie jaar later stierf deze 'Conscience van de twintigste eeuw' te Hooglede.