<Resultaat 1632 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer Lannoo,
Over het "buitengewoon gemakkelijke" om van hieruit brieven te schrijven, gelijk ik het verleden week heb - moeten! - doen, hebt Gij niet te oordeelen.[1] Mag ik U verzoeken bij het "zakelijke" te blijven (grapjes komen hier niet te pas). Ik heb het nog nooit anders gehoord: als men veel geduld gehad heeft en dan eindelijk zijn recht opeischt, wordt men de zwarte beest.
Zeker hebben wij in alle oprechtheid en eerlijkheid accoord gesloten,.... maar, de oprechtheid en de eerlijkheid bij een accoord bestaat, meen ik toch, in het vervullen van dit aangegaan accoord? Neen, met de toestanden houd ik geen rekening, en dit hoef ik ook niet, want ik kan U "mijne" toestanden daartegen opwerpen, en gelijk ik U zegde: ik wil een ruzie om Uwen't wil in den huiskring - die ruzie ontstaat gewoonlijk bij geldnood. Ik beroep mij eenvoudig op mijn recht, en op Uwe stellige beloften, waarop ik gerekend heb, gelijk men rekent op het woord van iemand die eer wil doen aan zijn woord, en verwijs U daarom naar Uw brief van 6 Sept[ember][2] en naar Uw briefkaart van 22 Sept[ember][3] waar U mij de betaling van de achterstallige 7500 fr[ank] toezegt.... voor de eerste dagen!
Het weze U nu nog eens herhaald: de rest gaat mij niet aan, en ik zal U mijne "klachten" niet voorleggen, enkel dit: ik heb geld noodig, en ik haal het waar ik het te goed heb. Dit wil zeggen: als ik deze week de 7500 fr[ank] niet ontvang, de heele zaak in de handen gaat van mijn zakenman.
Meteen zullen wij dan die zaak van Kerkhofblommen moeten in orde brengen:[4] voorloopig verbied ik U stellig één enkel ex[em]pl[aar] van die uitgaaf te verkoopen. Ik vind het nog al gewaagd een uitgaaf te drukken, met illustraties... die ik niet eens gezien heb, zonder contract of accoord, in den handel te brengen. We zullen eens zien hoe dat afloopt.
Wat Gij vertelt over die 50.000 fr[ancs] der Gezelle-uitgaaf, zou ik U moeten vragen: waar Gij dit gehaald hebt - als die zaak U aanging. Ik zou U echter aanraden, als Gij wilt weten wat ik gedaan heb om voor U die zaak mogelijk en gemakkelijk te maken, de voorwaarden van dit contract te gaan vragen bij Veen, te Amsterdam.[5] Dàt is voor mijn dank bij die bemoeiing.
Hoogachtend
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Streuvels reageert hier op de brief van Joris Lannoo van 9 oktober 1933.
[2] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels d.d. 6 september 1933.
[3] Cf. briefkaart van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels d.d. 22 september 1933.
[4] Lannoo wou een nieuwe uitgave brengen van Kerkhofblommen van Guido Gezelle. Hij deed dit voorstel reeds in zijn brief aan Streuvels van 11 augustus 1932. Cf. voor de afloop van deze kwestie o.a. de brief van Streuvels aan Lannoo van 12 oktober 1933.
[5] In 1934 verscheen: Guido Gezelle, Dichtwerken. Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevermaatschappij, 1934, 2 delen. De firma Veen zou 10.000 exemplaren op haar persen drukken. Lannoo zou hiervan 5.000 exemplaren overnemen ter exploitatie in Vlaanderen. In het contract tussen de firma L.J. Veen en Frank Lateur, d.d. 15 augustus 1933, bepaalt artikel 4 het volgende i.v.m. het honorarium: De eerste ondergeteekende [d.i. Frank Lateur] ontvangt 15% eereloon van Fl.5.== (vijf gulden) zijnde den verkoopsprijs na aftrek van de 2 banden en het binden, dus 75 cent per ex.. Dit honorarium zal, voor zoover het de Hollandsche ex. betreft, over 1000 ex. = Fl. 750= worden uitgekeerd bij verschijning van het boek en verder met jaarlijksche afbetalingen van minimum 500 ex. = Fl. 375.= in Januari van ieder jaar. Van de voor België bestemde oplaag wordt het honorarium over 1000 ex. = Fl. 750.= uiterlijk 3 maanden na verschijning betaald en voor verdere door den Heer Lannoo af te nemen gedeelten eveneens telkens uiterlijk 3 maanden na iedere gedane leverantie. De tweede ondergeteekende blijft aansprakelijk voor de prompte betaling van het honorarium der 5000 voor België bestemde ex., in Hollandsch geld.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Naam - uitgever

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Indextermen

Naam - persoon

Gezelle, Guido
Lannoo, Joris

Naam - uitgever

Veen, L.J.

Titel - andere werken

Guido Gezelle's dichtwerken
Kerkhofblommen