<Resultaat 901 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Mijnheer Lannoo,
Gister 11 dezer, werd mij een exemplaar toegezonden van Guido Gezelle's Kerkhofblommen - Achttiende druk.[1]
Van die uitgave werd door mij geen toelating gegeven
Geen contract opgemakt noch onderteekend
Is mij de oplage niet eens bekend
Werden mij geen drukproeven gestuurd, dus ook door mij geen correctie gedaan
Werd er mondelings noch schriftelijk, door mij, eenige afspraak gehouden
Deze uitgave werd versierd (?) met twee platen, die ik niet heb gezien, buiten mijn weten of toelating (in Uw brief van 6 Sept[ember] l[aatstleden] is nog kwestie van een zekeren Sansen uit Poperinge[2] - en nu zijn het teekeningen van De Vaere!)
Om deze redenen verklaar ik hierbij, in naam der erven Gezelle,[3] deze achttiende druk van Gezelle's Kerkhofblommen, onwettig en ongeldig; verklaar hierbij dat er beslag op wordt gelegd en geen enkel exemplaar mag in den handel komen; verlang tevens Uwe verantwoording over dit drukken en uitgeven te vernemen voor Maandag aanstaande, opdat ik die verantwoording moet overmaken aan de mede belanghebbenden, en de zaak verder af te handelen.
Hoogachtend
(handtekening Frank Lateur)
P[ostscriptum] Mijne copie van Vertelsels uit het Hooge Noorden heb ik nog altijd niet terug ontvangen.[4]

Annotations

[1] Lannoo wou een nieuwe uitgave brengen van Kerkhofblommen van Guido Gezelle. Hij deed dit voorstel reeds in zijn brief aan Streuvels van 11 augustus 1932.
[2] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels d.d. 6 september 1933.
[3] De erven-Gezelle hadden Streuvels als hun hoofd en woordvoerder aangeduid. Streuvels trad dus op als bemiddelaar tussen de erven en de uitgevers, en zorgde in die hoedanigheid voor de uitgave van Gezelles ongeveer 2500 nagelaten gedichten, die voortaan in zijn bezit waren. De publicatierechten waren natuurlijk een welkome aanvulling op zijn persoonlijke inkomsten als schrijver, maar daarnaast was Streuvels wel verantwoording verschuldigd tegenover de erven, wat af en toe tot strubbelingen met de uitgevers leidde.
[4] Vertelsels uit 't Hooge Noorden werd in 1934 niet door Lannoo maar door uitgeverij Pax uit Den Haag onder de titel Sagen uit het hooge Noorden op de markt gebracht.

Register

Naam - persoon

De Vaere, Antoon (° 1900 - ✝ 1989)

West-Vlaamse schilder, vooral bekend om zijn afbeeldingen van landschappen en dieren. Hij werkte ook als tekenaar en illustrator. In zijn woning in Damme stichtte hij een zeevaartmuseum, waar Stijn Streuvels (en o.m. ook Ernest Claes en andere schijvers en kunstenaars) geregeld te gast waren.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Sansen, Valère

Drukker en uitgever, o.a. van het weekblad 'De Poperingenaar'. Zijn bedrijf opereerde (ook) onder de naam Sansen-Vanneste. Die laatste naam is de familienaam van zijn echtgenote.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934). [vertaling]
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934).
Druk
  • [Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934). [vertaling]
[Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.
Streuvels, Stijn, Sagen uit het hooge Noorden (1934).
Druk
  • [Eerste druk], Den Haag-Brussel, Uitgeverij 'Pax', [1934], 216 p., 19,8 x 13,6 cm.

Indextermen

Naam - persoon

De Vaere, Antoon
Gezelle, Guido
Lannoo, Joris
Sansen, Valère

Titel - andere werken

Kerkhofblommen

Titel - werken van Streuvels

Sagen uit het hooge Noorden