<Resultaat 1787 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde heer Lannoo,
Als antwoord op Uw schrijven[1] dat ik heden morgen ontvangen heb, even het volgende:
Met de afrekening zal het wel in orde zijn. Met die uitbetaling van twee kanten wordt dit al meer ingewikkeld — Als Gij er M[ijnhee]r Demeyer wildet op wijzen dat het wenschelijk zou zijn voor den goeden gang der zaken, als hij nu ook wilde afrekenen, dan ware de heele geschiedenis uit de voeten.
Van avond krijg ik de rest der copie v[an de] Kroniek[2] in handen, zie ze nog eens door en als ik het goed voor heb, wordt het heele pak U morgen (Zondag) door Torie zelf te Thielt thuisgebracht. (Hij houdt er ook aan dat er zonder verwijl mede voortgedaan wordt) Een en ander kunt U nog met hem even afspreken. Om geen tijd te verliezen zou ik U aanraden te verzaken aan illustratie — desnoods zou een molen (en vooral met molendam[)] op 't omslag kunnen aangebracht worden. Het motief [2]en document kunt U laten afteekenen uit het boekje: "Terechtstelling v[an een] onschuldige,"[3] waarvan ik U een Ex[em]pl[aar] heb bezorgd.
Wat de uitvoerigheid betreft van het Passiespel (akkoord[)].[4] Doch voor Torie en voor Tiegem is dat de groote gebeurtenis geweest. Dat belet niet dat er over détails mag geschrapt worden — volledig van Uw meening, en het mag gerust gebeuren.
Wat het Voorwoord, of Inleiding betreft, ik stel er een op en ge krijgt het eerstdaags.[5] Ik wil er echter op wijzen dat het moet anoniem zijn ofwel uitgaan van den uitgever — het zal in dien zin opgesteld zijn. [3]Als ik het voorwoord onder mijn naam schrijf zou het heele boek te veel lijken als een pleidooi pro-domo en dat mag niet, in geen geval: Als Gij 't heele boek zult gelezen hebben, zult ge van mijn advies zijn.[6]
Ik hoor dan wel als er de complete zending uit Antwerpen aankomt en dan verschijnen we dadelijk met de auto — als 't anders te lang duurt, komen we wel eens vroeger met de twee-zate.[7]
Intusschen Vriendelijk
Uw (paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 1 juni 1945.
[2] Deze uitgave resulteerde in: Torie Mulders, Honderd jaar dorpskroniek van Tiegem. Tielt, J. Lannoo, 1945.
[3] Alhoewel in 1940 gedrukt (zie titelbeschrijving) is het boekje pas in 1943 op de markt gebracht, zoals blijkt uit het exemplaar met gedateerde opdracht (maart 1943) in het Letterenhuis. R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 209
[4] Cf. Lannoos opmerking in zijn brief aan Streuvels van 1 juni 1945.
[5] Cf. Lannoos voorstel op 1 juni 1945.
[6] Cf. antwoord van Joris Lannoo op 6 juni 1945.
[7] tweezate: tandem

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Mulders, Torie (° 1883-07-05 - ✝ 1961-01-21)

Torie Mulders was de roepnaam van Hector Vindevogel. Hij was de laatste eigenaar/molenaar van de (verdwenen) Bergmolen op de Tiegemberg in Tiegem (Anzegem). Hij schreef enkele studies over windmolens en was ook toneelspeler en -regisseur. Vindevogel was bevriend met Stijn Streuvels, die vanuit zijn raam een panoramisch zicht had op de Tiegemberg.

Op 29 augustus 1936 werd tijdens de opnamen van de film 'Het kwade oog' (naar een scenario van Herman Teirlinck en met cineast Charles de Keukeleire) de Bergmolen omgetrokken. Valerius De Saedeleer en Stijn Streuvels protesteerden tegen deze sloop. Anderzijds had Stijn Streuvels een en ander met Torie afgesproken op verzoek van zijn vriend Herman Teirlinck.

Bron: http://www.molenechos.org/verdwenen/molen.php?AdvSearch=4952

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De terechtstelling van een onschuldige (1940). [verhaal]
[Eerste druk], Maastricht-Vroenhoven, Uitgeversmij. Ernest van Aelst, 1940, 49 + [III] p., 16,2 x 11,9 cm.
Streuvels, Stijn, De terechtstelling van een onschuldige (1940).
Voorpublicatie
  • De Standaard, nummers van 21 en 23 augustus 1935.
Druk
  • [Eerste druk], Maastricht-Vroenhoven, Uitgeversmij. Ernest van Aelst, 1940, 49 + [III] p., 16,2 x 11,9 cm.
  • [Tweede druk], in: Herinneringen, in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel IX., Kortrijk, 't Leieschip, [1954], p. 381-396.