<Resultaat 91 van 2531

>

STYN·STREUVELS
Waarde Robbers!
Ik heb het genoegen U te melden dat de zaak met Elsevier — wat honorar[ium] betreft en terugzenden van foto's & teekeningen, in orde is.[1]
Ik hoop dat gij er plezier aan beleeft ginder hoog in de bergen![2] Hier wordt het weer afschuwelijk, alsof we naar den winter gingen en de lente nooit komen moest! Toekomende week zal 't Paschen zijn! Spijtig dat het nu zoo valt en ik U bij mijn bezoek in Amsterdam ([1]8-25 dezer) niet kan zien en spreken!
Hartelijk vr U beiden gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)
KORTRIJK 16-17.IV.1922
Waarden Heer Herman
Robbers
"Les Lilas"
Baugy S/Clarens
(Zwitserland)
 

Annotations

[1] Dit als antwoord op Robbers' briefkaart van 27 maart 1922.
[2] Uit twee brieven van de N.V. Uitgeversmaatschappij Elsevier aan Streuvels vernemen we dat Robbers en zijn vrouw sinds 7 maart 1922 in Zwitserland aan het Meer van Genève verblijven. Daar betrekken ze 'Les Lislas', het vakantiehuisje van het echtpaar Scharten te Baugy S/Clarens. Brieven van 30 maart en 4 april 1922, Letterenhuis, E 279/B

Register

Naam - persoon

Robbers, Herman Johan (° Rotterdam, 1868-09-04 - ✝ Amsterdam, 1937-09-15)

Romanschrijver, criticus en tijdschriftleider.

In 1905 werd hij redacteur van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift. Als romanschrijver heeft Robbers veel succes gekend. Met een gematigd realisme trachtte hij in een hele reeks romans het Hollandse burgermansleven te beschrijven. Robbers' eerste grote roman was De roman van Bernard Brandt (1897). Ook de criticus Robbers verdiende veel erkenning. Zijn kritische werkzaamheid vond zijn neerslag in de vele jaargangen van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift waarin hij vaak zeer uitvoerige boekbesprekingen gaf.

Robbers, Herman (° 1868 - ✝ 1937)

Nederlandse prozaschrijver en criticus. In 1905 werd hij medewerker van Elseviers geïllustreerd maandschrift en stond hij mee aan de wieg van de (Nederlandse) Vereniging van Letterkundigen.

Robbers, Herman Johan (° Rotterdam, 1868-09-04 - ✝ Amsterdam, 1937-09-15)

Schrijver, journalist en criticus.

Naam - uitgever

Elsevier

N.V. Uitgeversmaatschappij Elsevier, de oudste naamloze vennootschap op het gebied van boekhandel en uitgeverij in Nederland, werd in 1880 te Rotterdam opgericht door Jac. G. Robbers, G.L. Funke, J.H. De Groot, G. Kolffen en K.H. Schadd (commissarissen). Jacobus George Robbers, vader van Herman Robbers en succesvol importeur van Engelse boeken en tijdschriften te Rotterdam, was van 1883 tot 1925 directeur van de uitgeversmaatschappij. In 1887 werd het bedrijf verplaatst naar Amsterdam. In 1881 werd de Winkler Prins' Geïllustreerde encyclopaedie, die voordien door C.L. Brinkman werd uitgegeven, overgenomen en voortgezet als de Grote Winkler Prins. Tot de belangrijkste uitgaven in de eerste periode van het bestaan van het bedrijf behoren de (her)uitgaven van Multatuli's Max Havelaar en de boeken van Jules Verne en voorts van het eerste geïllustreerde tijdschrift in Nederland, Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940). In de jaren dertig stichtte Elsevier verscheidene vestigingen in het buitenland, waardoor de uitgeverij een meer internationaal karakter kreeg. Deze ontwikkeling zette zich na de Tweede Wereldoorlog, en vooral in het begin van de jaren zeventig, met name sterk door op het gebied van de wetenschappelijke uitgeverij en het uitgeven van publieksboeken. Tevens vond er een duidelijke diversificatie van activiteiten plaats en niet alleen op het gebied van de uitgeverij. Ook drukkerijen en boekwinkels werden in het concern opgenomen. Herman Robbers maakte van 1927 tot 1931 deel uit van de directie van deze uitgeverij.

(Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie in 25 delen, deel 9, p. 138.)

(Wim J. Simons, De tijd van Herman Robbers. Bloemlezing uit Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift 1905-1937, p. 10.)

Indextermen

Naam - persoon

Robbers, Herman

Naam - uitgever

Elsevier