<Resultaat 1387 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer,
Denkt Gij er aan dat er Woensdag 20 Mei, vergaring is voor de Kon[inklijke Vlaamsche] academie te Brussel? Voor mij is dit geen beletsel om naar Gent te komen, maar voor prof[essor] Baur?...[1]
Hoogachtend
(paraaf Stijn Streuvels)
VICHTE 15.V.1942
Den Heer Maur[its] De Meyer
Bestuurder v[an de] N[aamloze Vennootschap] Standaard-Boekhandel
Huidevettersstraat, 57
ANTWERPEN
 

Annotations

[1] Cf. de brief van Streuvels aan De Meyer van 9 mei 1942.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vergaderde de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, wegens oorlogsomstandigheden, te Brussel, in de gebouwen van de Koninklijke Academie van België (Hertogstraat). Zowel Frank Baur (middelnederlandse taal- en letterkunde) als Stijn Streuvels (nieuwere taal- en letterkunde) waren werkende leden van de Academie. In de Verslagen en Mededeelingen van de Academie vinden we een rapport van de vergadering op 20 mei 1942, waarop Baur aanwezig was.

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Naam - instituut/vereniging

Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde

De Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, met zetel te Gent (vanaf 1972 Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) werd bij Koninklijk Besluit van 8 juli 1886 opgericht en was de eerste officiële instelling (een genootschap van maximaal dertig leden), die speciaal in het leven werd geroepen om de (studie van de) Nederlandse taal- en letterkunde in België te bevorderen.