<Hit 1430 of 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer De Meyer,
Hebt U soms geen ex[em]pl[aren] in voorraad van Stefan Zweig's: Kampf mit dem Dämon (Insel-Verlag)?[1] Ik ontdek nu eerst dat ik dat boek gestolen ben tijdens de beschieting;[2] als Gij er mij op de een of ander wijze kunt aan helpen, zou het mij grootelijks genoegen doen.[3]
Ik heb nog altijd met geen woord vernomen van 't geen er tusschen U, mijnheer Lannoo en het heerschap Kollar in zake akkoorden tot stand gekomen is,[4]— met het oog op Gezelle[5] zou ik — eer er iets beslist wordt, dienen ingelicht te worden. Als dit best mondeling geschieden kan, stel mij dan een dag waarop ik U in Gent kan ontmoeten.[6]
Met genegen groet
(paraaf Stijn Streuvels)
VICHTE 11.VIII.1942
Den heer Maur[its] De Meyer
Bestuurder v[an de] N[aamloze Vennootschap] De Standaard
Huidevettersstraat, 57
ANTWERPEN
 

Annotations

[1] Stefan Zweig, Kampf mit dem Dämon: Hölderlin, Kleist, Nietzsche. Leipzig, Insel-Verlag, 1925.
Het boek is een van de verschillende producten van Zweigs studie van de dieptepsychologie. Ondanks het feit dat alle werken van Stefan Zweig tijdens de Tweede Wereldoorlog op de zwarte lijst stonden — Zweig streed tegen het Duitse militarisme en later tegen het nationaal-socialisme — wilde Streuvels dit exemplaar toch in zijn bezit hebben. Neue Deutsche Biographie, deel 10, p. 705-706
[2] Op 20 mei 1940 werd het Lijsternest door de Duitsers gebombardeerd, waardoor Streuvels met zijn gezin hals over kop naar Kortrijk vertrok. Eén week later kon hij naar huis terugkeren, maar de schade was niet te overzien. Hij trof er een compleet vernietigd huis en een erg gehavende bibliotheek aan. Een groot deel van zijn archief, boeken (vooral Duitse boeken) en papieren waren verdwenen of toch grotendeels vernietigd. H. Speliers, Dag Streuvels, p. 622-623
[3] Cf. antwoord van Maurits De Meyer in zijn brief aan Streuvels van 12 augustus 1942. Kampf mit dem Dämon bevindt zich niet in de inventaris van het Lijsternest. Inventaris-catalogus van de bibliotheek van Stijn Streuvels in het Museum Het Lijsternest
[4] De ontmoeting met Kollár, afgevaardigde van de firma Veen, vond eind juli plaats in de Standaard Boekhandel te Brussel. Ook aan Lannoo moet Streuvels om uitleg omtrent hun ontmoeting gevraagd hebben. Joris Lannoo antwoordde op 12 augustus 1942. Het uiteindelijke besluit na de onderhandeling luidde: naast de overeengekomen totum-uitgave van Streuvels' werken zou geen enkele andere uitgave verschijnen en de firma Veen heeft helemaal geen rechten op het werk van Streuvels, tenzij op die van de lopende uitgave.
[5] Dit is met het oog op het al dan niet toestaan van een nieuwe druk van Guido Gezelle's Dichtwerken aan de Nederlandse firma.
[6] Cf. antwoord van Maurits De Meyer in zijn brief aan Stijn Streuvels van 12 augustus 1942.

Register

Name - person

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Kollár, Kàlmàn (koloman) (???)

Uitgever.

Dr. Koloman Kollàr was de Hongaarse tweede echtgenoot van Maria-Theresia Veen, de dochter van L.J. Veen, die de gelijknamige Amsterdamse uitgeversmaatschappij oprichtte. Kollàr was zelf een uitgever en zijn langdurige buitenlandse ervaring beïnvloedde het fonds en gaf de uitgeverij een meer internationaal karakter, want op zijn advies werden er niet alleen werken van o.a. Rüssel, Jacques Pirenne en Rostovtzeff opgenomen, maar ook romans van belangrijke Hongaarse auteurs (Marai, Harsányi e.a.).

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Zweig, Stefan (° Wenen, 1881-11-28 - ✝ Petropolis, bij Rio de Janeiro, 1942-02-23)

Oostenrijks schrijver, biograaf en essayist.

Zweig studeerde wijsbegeerte, germanistiek en romanistiek. Tijdens zijn leven reisde hij veel. In 1917-1918 verbleef hij in Zürich, vanaf 1919 woonde hij in Salzburg. Na 1933 was hij regelmatig in Engeland, in 1938 ging hij er definitief wonen. In 1940 verbleef hij enige tijd in New York en in 1941 trok hij naar Brazilië, waar hij samen met zijn vrouw zelfmoord pleegde. Zweig was goed bevriend met Verhaeren, Rolland en Masereel, wiens werk hij in Duitsland en Oostenrijk in de bekendheid bracht. Op politiek gebied streefde hij naar pacifisme en met zijn literaire werken streed hij tegen het Duitse militarisme en nationaal-socialisme. Dit leidde ertoe dat zijn boeken verbrand en verboden werden. Hij verwierf vooral naam met zijn geromantiseerde biografieën over helden, die eigenlijk de slachtoffers van hun tijd waren (Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, 1934; Maria Stuart, 1935; ...)

Name - publisher

Insel Verlag

Uitgeverij in Leipzig, in 1902 gesticht door de schrijvers O.J. Bierbaum (1865-1910), A.W. Heymel (1878-1914) en R.A. Schröder (1878-1962), die samen het literatuurtijdschrift Die Insel uitgaven. Werd geleid door Anton Kippenberg (1874-1950) en legde zich aanvankelijk toe op bibliofiele uitgaven en facsimiledrukken; later ook op uitgaven van Klassieken, wereldliteratuur en volksuitgaven.

Title - works by Streuvels

Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955). [bloemlezing]
Colofon: 'Dit ... deel der Volledige Werken werd gezet uit de Horley-type corps elf, en gedrukt bij de N.V. Drukkerij Erasmus te Ledeberg-Gent. Van deze uitgave werden honderd exemplaren getrokken op Hollandsch papier Van Gelder en Zonen en genummerd van 1 tot 100. - Verder tien exemplaren op mat Japansch genummerd van I tot X en voorzien van de handteekening van den schrijver.'
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Deel