<Resultaat 1461 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer De Meyer,
Tegelijkertijd met Uw brief[1] ontving ik een schrijven van de firma Veen waarin de schikkingen van de Gezelle-uitgaaf worden uiteen gedaan.[2]
Zij beweren daarin dat een brief van 4den Mei, waarin het duplicaat van het Gezelle-contract moet zijn verloren gegaan bij de post(?)[3] "Hierbij ingesloten — schrijven zij — doen wij U daarom afschriften hiervan toekomen, voorzien van onze handteekening". Doch onderaan van dezen brief is een "Zettelken" vastgehecht vermeldend: "Beim Öffnen des Briefes fehlte die erwähnte Anlage"(?)[4] Dus, dat duplicaat van het contract mis ik nog altijd! Hebben zij het — opzettelijk — vergeten?
In dienzelfden brief wordt met geen woord gewag gemaakt van de door den Standaard-Boekhandel bedoelde uitgaaf van 5000 ex[em]pl[aren] door U in druk gegeven.[5] Kunnen dan later daarover weer misschien moeilijkheden ontstaan? Eigenlijk crimineel dat die nieuwe uitgaaf twee keer moet gezet worden![6] Dàt in acht genomen, vind ik Uw concept goed en het kan alzoo opgesteld worden. Het gaat hierbij.[7]
Of het ooit zal kunnen vlotten tusschen Kollàr en Lannoo, zou ik betwijfelen. Doch zoolang dit niet tusschen die twee in orde is, houd ik mij er buiten. Ik blijf in afwachting van nieuws uit Thielt.[8]
Ik zie nu dat er in Veen's brief toch iets als eene samentelling voorkomt van het gezamenlijke bedrag der oplaag:
"Standaard 5000 + 2500 = 7500 voor België". Verder niets, tenzij dat het zetten gebeurt in Holland naar de van de Standaard reeds gecorrigeerde drukproeven. Desnoods zal dit wel een bewijs kunnen zijn van de overeenkomst.
Met vriendelijken groet
(paraaf Stijn Streuvels)
Het bedrag: Fl[orijn] 2250 werd mij gister
door den verrekeningsdienst op mijn
postrekening overgeschreven.[9]

Annotations

[1] Cf. brief van De Meyer aan Streuvels van 10 oktober 1942.
[2] De bedoelde brief dateert van 7 oktober 1942. (Letterenhuis, S 935/B2/Veen.)
[3] De firma Veen verklaarde in de brief van 7 oktober: Op de 2e dezer heeft dhr. de Meyer van de Standaard mij Uw brieven voorgelegd in de Gezelle-dundruk aangelegenheid. Het speet mij te moeten vaststellen dat onze brief van den 4den Mei en het duplicaat van de Gezelle overeenkomst blijkbaar bij de post verloren is geraakt. Brief in Letterenhuis, S 935/B2/Veen
In zijn brief aan De Meyer van 30 september 1942 had Streuvels geklaagd over het ontbreken van een ondertekend contract voor Guido Gezelle's Dichtwerken.
[4] 'Zettelken' is het Duitse woord voor een klein briefje. Op dit aangehechte stukje papier (73 x 97 mm) staat dat bij het openen van de brief het afschrift van het contract ontbrak. Onderaan rechts: Auslandsbrief Nr.... Dit Duitse briefje wijst erop dat de briefwisseling door de Duitsers geopend en gecontroleerd werd.
[5] Het enige wat meegedeeld wordt over de 5000 in Vlaanderen (door de Standaard Boekhandel) te drukken exemplaren van Guido Gezelle's Dichtwerken, is een rekensom: De uitgave wordt gelijkelijk verdeeld, Veen 7500 voor Nederland en Standaard 5000 + 2500 = 7500 voor België. Er wordt wel heel duidelijk gesteld dat de 'Verlagrechte', de uitgeversrechten, bij de firma Veen berusten tot de voorraad van deze uitgave uitgeput is. Brief van Veen aan Streuvels van 07.10.1942, Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[6] Het zetten bij de firma Veen gebeurde naar de door de Standaard Boekhandel reeds gecorrigeerde drukproeven. Brief van Veen aan Streuvels van 07.10.1942, Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[7] Het concept-contract vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[8] Lannoo liet Streuvels op 15 oktober 1942 weten, net zoals De Meyer op 10 oktober 1942, dat Kollár vrede nam met de uitgave van de Lijsternestreeks, maar dat enkel nog de kwestie hangend was van de verkoopprijs in Nederland. De ontwerp-overeenkomst tussen Veen en Lannoo vermeldt: Veen verwerft de voor Nederland bestemde, van haar eigen titelblad voorziene ex. tegen een prijs, die naar de ingenaaide Hollandsche exemplaren wordt berekend onder aftrek van 60 %. De verkoopprijs zal niet meer dan 50 % hooger mogen zijn, dan de verkoopprijs in België. In dezen inkoopprijs is het eereloon van den schrijver inbegrepen.
[9] Cf. vraag van Maurits De Meyer in zijn brief aan Stijn Streuvels van 10 oktober 1942. Voor de eerste 3.000 exemplaren van de tweede druk van Guido Gezelle's Dichtwerken werd aan Streuvels het honorarium overgemaakt van 2.250 fl. (florijn, oude munt uit Florence = gulden). De firma Veen deed deze storting nu reeds, in de overtuiging dat de minimumoplage toch 10.000 exemplaren zou bedragen en de verkoopprijs van vroeger kon aangehouden worden. Brief van Veen aan Streuvels van 08.09.1942, Letterenhuis, S 935/B2/Veen

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Kollár, Kàlmàn (koloman) (???)

Uitgever.

Dr. Koloman Kollàr was de Hongaarse tweede echtgenoot van Maria-Theresia Veen, de dochter van L.J. Veen, die de gelijknamige Amsterdamse uitgeversmaatschappij oprichtte. Kollàr was zelf een uitgever en zijn langdurige buitenlandse ervaring beïnvloedde het fonds en gaf de uitgeverij een meer internationaal karakter, want op zijn advies werden er niet alleen werken van o.a. Rüssel, Jacques Pirenne en Rostovtzeff opgenomen, maar ook romans van belangrijke Hongaarse auteurs (Marai, Harsányi e.a.).

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel