<Resultaat 580 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde heer De Meyer,
Als ik mij goed herinner hebt Gij verleden keer die zaak met den Verrekeningsdienst in orde gebracht[1] — Het geldt hier de jaarlijksche afrekening met de firma Veen — en ik weet niet goed welke stukken ik hier zou moeten voorleggen.[2]
Gij zult mij wel op de een of andere manier hierin willen behulpzaam zijn — of raad geven?[3]
Met vriendelijken
dank
(handtekening Stijn Streuvels)
Ik verklaar dat dit bedrag
mij werkelijk verschuldigd is.[4]

Annotations

[1] Cf. Streuvels' brief aan De Meyer van 30 september 1942. Aangezien Streuvels op dat moment niet over die nodige stukken beschikte — hij was zelfs nog niet in het bezit van een contract met de firma Veen — had De Meyer die zaak in orde gebracht.
[2] Elk jaar werd tussen de auteur en zijn uitgever een afrekening gemaakt van het voorbije jaar en dit voor de boeken waarvoor de uitgeverij de auteur een honorarium verschuldigd was. Hier gaat het om een bedrag van ca. 29.000 fr. (1609.57 fl.) Eind februari werd Streuvels door uitgeverij Veen van deze afrekening op de hoogte gebracht. Aan het Nederlands Clearing Instituut of de Verrekeningsdienst moest toen nog eerst de toestemming gevraagd worden dit bedrag van 1609.57 fl. op de postgiro-rekening van het Instituut over te schrijven. Brief van Veen aan Streuvels van 27.02.1943, Letterenhuis, S 935/B2/Veen
[3] Cf. antwoord van De Meyer op 30 maart 1943.
[4] Dit antwoord verwerkte De Meyer in zijn brief aan Streuvels van 30 maart 1943.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.

Indextermen

Naam - persoon

De Meyer, Maurits

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia