<Hit 1639 of 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer De Meyer,
Op Uw aanwijzen heb ik Emm[anuel] De Bom gevraagd naar zijn fotomateriaal dat moet gediend hebben voor zijn boek: "O Welig Huis".[1] Hij heeft mij dadelijk het heele pak opgestuurd, en hij schrijft:
"Ik stuur U alles, ge zult best zelf oordeelen wat U nuttig kan zijn. Ik wacht dan een voorstel af van De Meyer voor de foto's die hij zou willen behouden. Ik hecht er zelf grooten prijs aan, omdat ik ze misschien nog kan gebruiken..."[2]
Nu heb ik de foto's die voor een mogelijken herdruk van Land en Leven in Vlaanderen, niet van pas komen[3] (meestal zichten van en uit Antwerpen, stad)[4] met Dina meegegeven naar Gent, om ze over te maken naar Antwerpen, aan Uw adres. Ik verwittig dan De Bom die ze, met gelegenheid bij U kan komen afhalen.[5] Zoo geraken ze 't veiligst ter bestemming.
De andere die zouden kunnen dienen als illustratie voor mijn boek (of ten minste een keus er uit) heb ik voorloopig hier gehouden — we leggen die eens voor bij een eerste bijeenkomst.
Nog geen nieuws van de Gezelle-uitgaaf?[6]
Komt er iets gereed van de nieuwe luxe-uitgaven voor de boekenweek?[7] Ik vrees van niet.
In het pak foto's voor De Bom steekt een boekje voor U.[8]
Met vriendelijken groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Vlaandren O welig huis: Zooals Vlaamsche schrijvers hun land zien. Onder redactie van E. De Bom en met medewerking van K. Van de Woestijne. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1939.
De titel van het boek werd ontleend aan het gedicht 'Vlaanderen' van Karel Van de Woestijne. Het boek wilde een gevarieerd zicht bieden op de Vlaamse gouwen, die toen samen het Vlaamse land uitmaakten (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Brabant) en dit gezien door de ogen van enkele Vlaamse schrijvers. Het boek werd verlucht met een 80-tal originele en onuitgegeven foto's.
[2] De Bom schreef op 19 november 1943 aan Streuvels: Ik heb u aangeteekend gestuurd 112 fotos, waaruit een keuze te maken zou vallen voor uw plan. 'k Stuur u maar alles, ge zult best zelf oordeelen wat u nuttig kan zijn. Ik wacht dan een voorstel af van de Meyer voor de foto's die hij zou willen behouden. Ik hecht er zelf grooten prijs aan, omdat ik ze misschien nog kan gebruiken, en later, als ik ze noodig heb, niet zou kunnen terugkrijgen. Brief in Letterenhuis, B 708/B
[3] Land en leven in Vlaanderen is niet verschenen in de Lijsternestreeks. De eerstvolgende herdruk (2de vermeerderde druk) werd pas in 1954 gerealiseerd (Kortrijk, 't Leieschip). Toen verscheen het werk in deel 9 van Stijn Streuvels' Volledige Werken (p. 399-613). R. Roemans en H. Van Assche, Bibliografie van Stijn Streuvels, p. 46
Het werk omvat vier delen: Het uitzicht (van Vlaanderen), De landsche dorpen, De landsche woningen en De landsche bevolking. Het boek heeft, dankzij de aanwezigheid van tal van foto's, een grote documentaire waarde.
[4] In Vlaandren O welig huis: Zooals Vlaamsche schrijvers hun land zien komen 13 afbeeldingen uit Antwerpen voor: de Boerentoren en daken, de Schelde, St. Pietersvliet omstreeks 1875, O.L.V. of St. Anna-Kapel, de Zwanengang, O.L.V.-kerk en omgeving, Lievevrouwebeeld, de Neus (held van de Poesjenellenkelder), St. Anneke, Posthuis De Roos en het Tunnelgebouw, de Nationale kost van St. Anneke.
[5] Emmanuel De Bom woonde in het huis 'ten Heuvel' in Kalmthout bij Antwerpen.
[6] D.i. de tweede dundrukeditie van Guido Gezelle's Dichtwerken.
Cf. antwoord van Maurits De Meyer in zijn brief aan Streuvels van 27 november 1943. In december 1943 verschenen de eerste exemplaren.
[7] De Vlaamse Boekenweek vond in 1943, in tegenstelling tot andere jaren, niet plaats in november, maar van 4 tot 8 december. Als gevolg van verschillende moeilijkheden (zoals het gebrek aan grondstoffen) moest de jaarlijkse boekenbeurs bovendien vervangen worden door de tentoonstelling 'Het mooie Vlaamsche Boek'. 'Vlaamsche Boekenweek', in: Mededeelingen van het Boekengilde, November 1943, XIV, nr. 16-17, p. 99-100
Van de tweede dundrukeditie van Guido Gezelle's Dichtwerken waren enkele exemplaren klaargestoomd voor de tentoonstelling. Cf. verder de brief van Streuvels aan De Meyer van 8 december 1943.
[8] Het gaat hier om het boekje Na 25 Jaar. Cf. brief van Maurits De Meyer aan Stijn Streuvels van 27 november 1943.
De novelle Na vijf en twintig jaren verscheen voor het eerst in de achtste druk van Lenteleven. Daarna werd het opgenomen in het boek Herinneringen uit het verleden (Tielt, Lannoo, 1924).

Register

Name - person

De Bom, Emmanuel (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Letterkundige, bibliothecaris, journalist.

Was hoofdbibliothecaris van de Antwerpse stadsbibliotheek (1911-1919; 1926-1933), die hij reorganiseerde. Hij was ook bedrijvig in de journalistiek, vanaf 1904 als correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en als redacteur (1920-1926) van de Volksgazet. Hij was medeoprichter van Van Nu en Straks, Vlaanderen en het Tijdschrift voor Boek- en Bibliotheekwezen. Als een van de eersten in Vlaanderen vroeg hij aandacht voor het toneel van Ibsen en voor de opvattingen van William Morris betreffende boekverzorging. Zijn kleine roman Wrakken (1898), een document van de fin-de-siècle en neerslag van een persoonlijke crisis, is een van de eerste Vlaamse psychologische stadsromans. Daarna schreef hij nog gemoedelijke en stemmingsvolle schetsen en verhalen en talrijke vlotte kronieken. Met Streuvels was hij intiem bevriend en voerde hij een uitgebreide briefwisseling.

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Dina (° Ingooigem, 1916-02-24 - ✝ Gent, 2000-04-06)

Lerares.

Dina Lateur werd als derde kind (van de vier) uit het huwelijk van Stijn Streuvels met Alida Staelens geboren in het Lijsternest in Ingooigem. Door de Eerste Wereldoorlog was de bewegingsvrijheid van de mensen beperkt. Daardoor had Streuvels ruim de tijd om zich met zijn dochter bezig te houden. Maar Dina was ook een inspiratiebron voor Streuvels. Als 'Prutske' werd Dina onsterfelijk gemaakt in het gelijknamige boek van Streuvels. Dina Lateur was gehuwd met een leraar, Frank Demey en werkte zelf als lerares in Sint-Bavo in Gent.

Title - works by Streuvels

Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1923], 359 + [I] p., 23 x 18 cm.
Inhoud:
Extra info:
Met tal van illustraties.
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Bloemlezing
  • Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks (1942). [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks (1942).
Deel
  • Lenteleven, Tiende druk, Antwerpen: N.V. Standaardboekhandel; Tielt: J. Lannoo, [1942], 243 + [I] p., 20,8 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. 1.
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923). [studie]
[Tweede vermeerderde druk], in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel IX., Kortrijk, 't Leieschip, [1954], p. 399-613.
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Druk
Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Bloemlezing
  • Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955). [bloemlezing]
Deel IX: [Eerste druk], Kortrijk, 't Leieschip, [januari 1954], 613 + [I] p., 20,3 x 13,4 cm.
Inhoud:
Colofon: 'Dit ... deel der Volledige Werken werd gezet uit de Horley-type corps elf, en gedrukt bij de N.V. Drukkerij Erasmus te Ledeberg-Gent. Van deze uitgave werden honderd exemplaren getrokken op Hollandsch papier Van Gelder en Zonen en genummerd van 1 tot 100. - Verder tien exemplaren op mat Japansch genummerd van I tot X en voorzien van de handteekening van den schrijver.'
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Deel
Streuvels, Stijn, Het uitzicht [studie]
Streuvels, Stijn, Het uitzicht
Studie
  • Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Streuvels, Stijn, De landsche dorpen [studie]
Streuvels, Stijn, De landsche dorpen
Studie
  • Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Streuvels, Stijn, De landsche woningen [studie]
Streuvels, Stijn, De landsche woningen
Studie
  • Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Streuvels, Stijn, De landsche bevolking [studie]
Streuvels, Stijn, De landsche bevolking
Studie
  • Streuvels, Stijn, Land en leven in Vlaanderen (1923).
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899). [bundel]
Achtste druk, Jubileum-Uitgave, Antwerpen: De Sikkel; Amsterdam: L.J. Veen; Santpoort: C.A. Mees, 1924, 258 + [VI] p., 23,3 x 18,5 cm.
Extra info:
Met een portret van Stijn Streuvels door Jules Fonteyne (Maart 1924) en dat door Julius De Praetere (1902). Met een inleiding, Vijf en twintig jaar..., waarvan de eerste bladzijde in facsimile, door Stijn Streuvels. Gedateerd: Ingoyghem den 21 Maart 1924. Colofon: 'Van dit boek werden gedrukt vijftien exemplaren op Keizerlijk Japansch papier, genummerd van I tot XV; twintig exemplaren op Hollandsch Van Gelder, genummerd van XVI tot XXXV en drie honderd vijf en zestig op Alfa, genummerd van 36 tot 400.'
Streuvels, Stijn, Lenteleven (1899).
Druk
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924). [bio]
[Eerste druk], Thielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo, 1924, 280 + [VIII] p., 21,4 x 15,7 cm.
Extra info:
Colofon: 'De omslagteekening is van Alb. Saverys. Van deze uitgaaf werden 25 exemplaren getrokken op Hollandsch papier, genummerd van 1 tot 25.'
Streuvels, Stijn, Herinneringen uit het verleden (1924).
Druk