<Hit 615 of 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer De Meyer,
Ik had al voor een paar dagen de proefbanden ontvangen en heb dadelijk mijn meening daarover aan den heer Lannoo medegedeeld.[1] Het wil nu passen dat ik letterlijk dezelfde aanmerkingen heb gemaakt als de Uwe — onze smaak en zienswijze komt dus hierin overeen.[2]
Het valt nu af te wachten of die binder onze wenschen zal kunnen uitvoeren.[3]
Met die binders in Antwerpen wordt het echter eene wanhopige zaak.[4]
Gij zult U herinneren dat de twee eerste ex[em]pl[aren] van Gezelle dundruk-editie die ik hier ontvangen heb (één in half perkament en één in linnen band) defekt waren in het binden en dat ik U van elk het eerste deel heb moeten terugsturen.[5] Nu zit ik hier met een onpaar stel: deel 11. in half perkament en deel 11. in linnen. Kan dat niet in orde gebracht worden door mij de twee ontbrekende eerste deelen te laten geworden?
Voor een naaste bijeenkomst zou ik voorstellen naar Ingoyghem te komen: hier is het nog veilig en er is plaats aan tafel en in bed. Laat het U gezegd zijn.
met minzamen groet
(paraaf Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 12 mei 1944.
[2] De Meyer had bij zijn brief aan Streuvels van 13 mei 1944 een afschrift gevoegd van zijn brief aan Joris Lannoo, waarin hij zijn mening over de proefbanden van de verschillende luxe-uitgaven gaf.
[3] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Joris Lannoo van 21 mei 1944. Lannoo had voor Streuvels' werken overal naar geschikte binders gezocht. Hij kwam bij Vanneste uit de Veldstraat in Kortrijk terecht, die bereid was grote partijen te aanvaarden. Vanneste had al veel werk verricht voor Lannoo.
[4] De Antwerpse binderij Van Dieren werkte naar Streuvels' mening wat te traag. Ook Lannoo had daarover bij hem al geklaagd: cf. brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 17 mei 1944.
[5] Cf. brief van Streuvels aan De Meyer van 12 december 1943.

Register

Name - person

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.