Hit 1 of 27


FRANK·LATEUR
Waarde heer De Meyer,
Ik hoop maar dat U dezen keer zonder hindernissen, droog en goed thuisgekomen zijt,... en er alles in orde hebt gevonden met de huisgenooten?[1]
Ik heb me dien avond kostelijk gejeund[2] met dien Vergulden Druiventros,[3] Niet dat ik zoo verslingerd ben op een flesch goeien wyn, maar die Werumeus kàn schrijven: hij heeft een prettigen aangenamen stijl en vertelt plezierig. Met hartelijken dank — dat exemplaar gaat op mijn selectplank — en tot de naaste bijeenkomst.
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Maurits De Meyer en Stijn Streuvels ontmoetten elkaar op 20 oktober in het Lijsternest, zoals Streuvels in zijn brief van 14 oktober 1946 meedeelde.
[2] zich jeunen: zich amuseren
[3] J.W.F. Werumeus Buning, De vergulde druiventros. West-Friesland, Hoorn, 1943.

Register

Name - person

Buning, Werumeus (° Velp, 1891 - ✝ Amsterdam, 1958)

Redacteur, schrijver.

Johan Willem Frederik Buning wordt door naamstoevoeging bij KB van 20-6-1891 nr. 43 gewijzigd in Werumeus Buning. Hij groeit op in een niet uitgesproken godsdienstig, liberaal notabelenmilieu. Later gaat Werumeus in de kost om het notarisvak te leren. Het notariaat lukt niet maar in 1915 krijgt Buning een betrekking als medewerker op de kunstredactie van De Telegraaf. Het jaar daarop publiceert hij in De Gids voor het eerst een gedicht. Hij wordt later zelfs redacteur van dit tijdschrift. Na het in 1943 illegaal verschenen Geuzenliedboek, wordthem een publicatieverbod van 2 jaar opgelegd. Zijn laatste jaren verslijt Buning verbitterd en eenzaam in Amsterdam.

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Index terms

Name - person

Buning, Werumeus
De Meyer, Maurits

Title - other works

De vergulde druiventros