<Resultaat 2014 van 2531

>

FRANK·LATEUR
M[aurits ]D[e ]M[eyer/Elvire Van Gerven]

Waarde Heer Bestuurder,
Een ontmoeting met den heer Veen is niet gewenscht en onderhandelingen met hem evenmin. Dààr handelt men zonder onderhandelen (ik zie nog altijd uit naar bewijs van toelating, contract, pres[entexemplaren] enz[ovoort] van de uitgaaf: "Als de Ziele Luistert'.)[1]
Prof[essor] Baur had mij reeds gesproken over het plan van een nieuwe dundruk-uitgave van Gezelle.[2] Het gaat vooreerst over een herdruk der twee blauwe bandjes Gedichten. Daarvoor is geen ontmoeting noodig: het bestaande contract van 1 Maart kan zonder meer vernieuwd worden en met drukken begonnen.[3]
Voor 't geen de bijkomende deelen betreft (Gelegenheidsgedichten, Brieven, enz[ovoort])[4] daar zal prof[essor] Baur nog een tijdje werk mede hebben — als die tekst klaar komt kan mij een concept-contract voorgelegd worden.[5]
Met Hooge Achting
voor de erven G[uido] Gezelle
(handtekening Frank Lateur)

Annotations

[1] Guido Gezelle, Als de Ziele luistert. Verzen verzameld door J. Aleida Nijland. Amsterdam, L.J. Veen, 1947. De eerste druk dateert van 1947, in 1949 volgde de tweede druk.
Cf. verder de brief van De Meyer aan Streuvels van 11 december 1948.
[2]
  • Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Derde herziene druk. Antwerpen-Brussel-Gent-Leuven, Standaard Boekhandel, 1949. Inhoud:
    • Deel 1: Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, Eerdichten en Reliqua; The Song of Hiawatha.
    • Deel 2: Tijdkrans; Rijmsnoer, Laatste Verzen; Verklarend Glossarium; Alphabetisch Register.
    Het gaat om twee delen met enkele illustraties. Jubileum Catalogus van de N.V. Standaard-Boekhandel 1924-1949, 1949
  • Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen 1950. Inhoud:
    • Deel 3: Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk.
    • Deel 4: Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk.
[3] Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Antwerpen, Standaard Boekhandel. In samenwerking met Amsterdam, L.J. Veens Uitgeversmaatschappij N.V. De eerste druk dateert van 1934, de tweede herziene druk van 1943.
  • Een eerste volume bevat
    • Dichtoefeningen
    • Kerkhofblommen
    • Gedichten, Gezangen en Gebeden
    • Liederen, eerdichten en Reliqua
    • The song of Hiawatha
  • Het tweede deel omvat
    • Tijdkrans
    • Rijmsnoer
    • Laatste Verzen.
De uitgave heeft ook een uitvoerig verklarend Glossarium en een alfabetisch register van titels en beginregels. Alles samen beslaat het werk ongeveer 1786 bladzijden.
Ondertussen was er nog een tweede herziene druk verschenen in 1946. Het contract voor de herdruk (dundruk) van Guido Gezelle's Dichtwerken werd op 1 maart 1943 opgemaakt.
[4] Guido Gezelle, Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen, 1950. (Guido Gezelle's Dichtwerken, 3) En: Guido Gezelle, Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen, 1950. (Guido Gezelle's Dichtwerken, 4).
[5] Dit gebeurde op 15 januari 1949.

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.