<Resultaat 2024 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Uitgeversmaatschappij N[aamloze Vennootschap]
Standaard-Boekhandel
ANTWERPEN
Den heer M[aurits] De Meyer, Antwerpen

Waarde Heer De Meyer,[1]
In orde. Ik verklaar mij akkoord met 't geen in het concept-Contract vermeld staat.[2]
Ik moet enkel doen opmerken dat er nergens een datum van verschijnen in voorkomt.
Voor 't geen het uit te betalen eereloon aan prof[essor] Baur betreft, meen ik dat het verstaan wordt dat dit eereloon afgetrokken wordt van de 10 % die aan eersten ondergeteekende toekomen? Dat wil zeggen dat de uitbetaling slechts geschieden moet nadat het eereloon van deze twee laatste deelen aan mij werd uitbetaald. Ten ander dit is iets om met den heer Baur zelf af te handelen.[3]
Met hoogachting gegroet
(handtekening Frank Lateur)

Annotations

[1] Deze brief is niet gedateerd. Op basis van de brief van Maurits De Meyer aan Stijn Streuvels van 15 januari 1949 en het overgeleverde contract voor de dundrukuitgave van Guido Gezelle's Werken (d.d. 18 januari 1949) besluiten we dat deze brief geschreven werd tussen 15.01.1948 en 18.01.1949.
[2] Het betreft hier het concept-Contract voor Guido Gezelle's Dichtwerken. Cf. brief van Maurits De Meyer aan Stijn Streuvels van 15 januari 1949.
[3] Cf. verder de brief van De Meyer aan Streuvels van 18 januari 1949.

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.

Indextermen

Naam - persoon

Baur, Frank
De Meyer, Maurits

Titel - andere werken

Guido Gezelle's dichtwerken