<Resultaat 2029 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Heer Bestuurder,
Prof[essor] Baur heeft enkele juristen geraadpleegd over de zaak van het vervallen auteursrecht bij G[uido] Gezelle.[1] Hij heeft zich gewend tot zijn Collega Pholien uit de senaat — een specialist in die zaak. Van hem heeft prof[essor] Baur vernomen dat de rechten van de erven Gezelle in België patent zijn om desnoods Hollandsche uitgaven in ons land te laten "aanslaan". Er is meer: de zaak zou moeten onderzocht worden, zegt hij, of Holland zijn rechten op 50 jaar, in plaats van 60 voor België, mag toepassen op een auteur van Belgische nationaliteit?
Prof[essor] Baur is van meening dat U best zoudt doen U met den advokaat Pholien in verbinding te stellen.[2]
Een andere vraag nog: staat het die Holl[andsche] uitgevers vrij b[ijvoorbeeld] de gedichten van Gezelle in vereenvoudigde spelling uit te geven?[3]
Prof[essor] Baur vraagt mij verder bij U te willen aandringen om zoo spoedig mogelijk de proeven der twee eerste deelen[4] te mogen ontvangen. Hij verzekerde mij dat zijn tekst voor de overige deelen[5] persklaar ligt.
Met vriendelijken groet
(paraaf Stijn Streuvels)
P[ostscriptum] Ik ben ook voornemens
die zaak der 50 - 60 jaar
te doen voorleggen aan Benelux.

Annotations

[1] In 1950 kwamen in Nederland de auteursrechten op het werk van Guido Gezelle vrij. In België was dit pas in 1960 het geval. Cf. brief van De Meyer aan Streuvels van 14 april 1949.
[2] Cf. verder de brief van de Standaard Boekhandel aan Stijn Streuvels van 26 augustus 1949.
[3] Een antwoord van Streuvels op deze vraag ontbreekt.
[4] Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Derde herziene druk. Antwerpen-Brussel-Gent-Leuven, Standaard Boekhandel, 1949. Inhoud:
  • Deel 1: Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, Eerdichten en Reliqua; The Song of Hiawatha.
  • Deel 2: Tijdkrans; Rijmsnoer, Laatste Verzen; Verklarend Glossarium; Alphabetisch Register.
Het gaat om twee delen met enkele illustraties. Jubileum Catalogus van de N.V. Standaard-Boekhandel 1924-1949, 1949
[5] Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen 1950. Inhoud:
  • Deel 3: Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk.
  • Deel 4: Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk.

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Pholien, Joseph (° Luik, 1884-12-28 - ✝ Brussel, 1968-01-04)

Deze magistraat is een katholieke politicus. Hij is een van de 3 rechters geweest die hun advies hebben gegeven over het strikt militaire karakter van de capitulatie van koning Leopold III. Hij was senator van 1936 tot 1961. In 1938 werd hij voor 1 jaar minister van Justitie. In 1950 werd hij Eerste Minister, daarna opnieuw minister van Justitie in 1952 en in 1956 was hij staatsminister.