<Resultaat 2080 van 2531

>

FRANK·LATEUR
M[aurits ]D[e ]M[eyer]/E[lvire ]V[an Gerven]

Waarde heer Demeyer,
Met dat voorstel[1] valt er al niet veel anders te doen dan aan te nemen.
Wat die uitgaaf in 10 afzonderlijke deeltjes[2] nu komt doen in Holland, na die spotgoedkoope uitgaaf in twee deelen[3] — is zeker om de mededingers voor te zijn die er in Holl[and] zouden mede voor den dag komen?
Met die 5% honoraar kan ik het dus wel stellen en verklaar er mij meê akkoord.
Voor wanneer nu de andere twee deelen?[4]
Ik meld U hiermeê goede ontvangst v[an de] 100 pres[ent-Exemplaren] van de nieuwe druk Kerkhofblommen.[5] Dezen keer moest hier 32 fr[anc]s vracht betaald worden. Is dit bij vergissing gebeurd of valt het bij de nieuwe voorwaarden? 't Is in elk geval iets nieuws.
Met hartelijken groet
(handtekening Frank Lateur)

Annotations

[1] Om het prijsverschil in België en in Holland [van Guido Gezelle's Dichtwerken in tien delen, JD] niet al te groot te maken en den smokkel uit Holland zoveel mogelijk te keer te gaan stelde De Meyer voor om voor deze oplage voor België niet meer dan 5 % honoraar te moeten betalen op den ingenaaiden prijs. Cf. brief van De Meyer aan Streuvels van 30 maart 1950.
[2] Guido Gezelle, Dichtwerken. Amsterdam, L.J. Veen; Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1950. 10 delen; glossarium door Frank Baur. Inhoud:
  • I. Dichtoefeningen
  • II. Kerkhofblommen
  • III. Gedichten, Gezangen en Gebeden
  • IV. Liederen, Eerdichten en Reliqua
  • V. The Song of Hiawatha
  • VI-VII. Tijdkrans
  • VIII-IX. Rijmsnoer
  • X. Laatste Verzen
[3] Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Derde herziene druk. Antwerpen-Brussel-Gent-Leuven, Standaard Boekhandel, 1949. Inhoud:
  • Deel 1: Dichtoefeningen; Kerkhofblommen; Gedichten, Gezangen en Gebeden; Liederen, Eerdichten en Reliqua; The Song of Hiawatha.
  • Deel 2: Tijdkrans; Rijmsnoer, Laatste Verzen; Verklarend Glossarium; Alphabetisch Register.
Het gaat om twee delen met enkele illustraties. Jubileum Catalogus van de N.V. Standaard-Boekhandel 1924-1949, 1949
[4] Guido Gezelle, Guido Gezelle's Dichtwerken. Antwerpen, Standaard Boekhandel; Amsterdam, L.J. Veen 1950. Inhoud:
  • Deel 3: Gelegenheidspoëzie. Derde herziene druk.
  • Deel 4: Proza uit het jaar 30; Politieke Verzen; Jeugdverzen; Vertalingen en een verklarend glossarium. Eerste druk.
[5] Titelbeschrijving: Guido Gezelle, Kerkhofblommen 23ste druk. Schooluitgaaf. Antwerpen, Standaard Boekhandel, 1950. Met voorwoord van Caesar Gezelle.
Volgens het overgeleverde contract (d.d. 1 december 1949, art. 2) moest Streuvels 100 present-exemplaren ontvangen.

Register

Naam - persoon

De Meyer, Maurits (° Elversele, 1895-03-02 - ✝ Wilrijk, 1970-11-24)

Uitgever en volkskundige.

Studeerde tussen 1916 en 1918 klassieke filologie en geschiedenis aan de door de Duitse bezetter vernederlandste Gentse universiteit von Bissing Universiteit). Dit had tot gevolg dat de Belgische universiteiten en de Centrale Examencommissie voor hem na de oorlog gesloten bleven. Spoedig trad hij in dienst van de nog jonge uitgeverij Standaard Boekhandel, waarvan hij 35 jaar lang directeur (01.10.1924) en later beheerder was. Zo was hij ook medestichter van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), die hij ook als voorzitter zou leiden, en was hij betrokken bij de organisatie van de Boekenbeurs voor Vlaanderen in Antwerpen. Als wetenschapsman verwierf de Meyer faam door zijn activiteiten op gebied van volkskunde - het is mede dankzij hem dat men deze wetenschap in Vlaanderen ernstig is gaan beoefenen. De Meyer specialiseerde zich in de studie van Vlaamse sprookjes, waarover hij in binnen- en buitenland publiceerde.