<Resultaat 1193 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Geachte Wiek-Op,
Ik zou al eerder in Brugge gekomen zijn, maar ik zit met een kwetsuur aan den kleinen vinger en blijf er mede sukkelen: ik heb er den top afgesneden en dat wil maar niet genezen.
Het was wel tijd om onze voorwaarden bij contract vast te stellen,[1] want nu komen er reeds verwikkelingen: Ik herinner mij goed dat er bij eerste afspraak bepaald werd dat de partij voor Holland bestemd, het honorar door mij rechtstreeks met den Holl[andschen] uitgever zou afgehandeld worden. Dit werd ten ander door U nogmaals bevestigd in Uw brief van 27/9/39.[2] Waar Gij vermeldt: "In de voorwaarden die wij voor Veen hebben gemaakt, is voorzien dat het honorarium op de Nederlandsche uitgave (1000 ex[em]pl[aren]) door de Nederlandsche firma rechtstreeks met U geregeld wordt." En nu weer in Uw brief van 11/10/'39.[3] — staat het er duidelijk: "De 1000 ex[em]pl[aren] voor Nederland zal Veen rechtstreeks met U afrekenen." — Dit is voor mij eene principieele kwestie omdat het een royalty-akkoord is[4] dat samengaat met den verkoopprijs die merkelijk verschilt met den prijs hier in België,— en dit is voor Veen geen nieuwigheid, daar dit ook zoo geschiedt met de uitgaven van Standaard-boekhandel.
Nu schrijft [R.] Van der Velde mij (7 Oktober, '39): "Hoewel oorspronkelijk door de dames van de Walle en Weinhausen in dien zin werd gesproken dat "Wiek-Op" U het geheele honorarium ook voor de Nederlandsche uitgave zou betalen, schrijven zij mij nu dat de prijs die zij berekenen niet in zich houdt het honorarium van de Nederlandsche uitgave." Daarop volgt dan zijn bezwaar met zijn verkoopprijs, en hij wil nu de schuld op mij leggen van die... vergissing, met beroep op mijn welwillendheid om met een klein honorarium genoegen te nemen!["].
Gij zult begrijpen dat ik daar niet op inga en mij houden zal aan onze oorspronkelijke afspraak. Ik schrijf hem dan ook in dien zin.
Mijn voorkeur in zake titelblad liet ik U gister kennen.[5] Eene opmerking nog: moet de naam van Acket niet vermeld worden op het titelblad (of ergens anders voor of achter in het boek) voor de ex[em]pl[aren] die voor België zijn bestemd?
En... wordt er rekening gehouden met de Inhoudstafel?[6]
[2]
Wat het Model-Contract betreft van V[ereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen] staat er volgens mij te veel in en te weinig;[7] ik laat U hierbij een model zien van de gewone contracten met mijne uitgevers.
Indien U daarmede kunt instemmen, gelief dan iets in dien aard op te stellen, met de door U gewenschte bijvoegsels.[8]
Degenen die willen naar Amerika gaan, moesten het, meen ik, vroeger gedaan hebben: voor mij is het veiliger tegenwoordig in Brugge dan op zee, en 't zal er niet beter op worden.[9]
Met hartelijken groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Het betreft hier het contract voor Kerstvertellingen.
[2] Cf. brief van Martha Van de Walle aan Stijn Streuvels van 27 september 1939.
[3] Cf. brief van Martha Van de Walle aan Stijn Streuvels van 11 oktober 1939.
[4] royalty: het percentage op de particuliere prijs (de verkoopprijs) van de verkochte exemplaren dat de auteur van de uitgever ontvangt G. Rogers, Gids voor de redacteur, p. 152
[5] Op 11 oktober 1939 bezorgde Martha Van de Walle Streuvels drie proeven van de titelbladzijde voor Kerstvertellingen. Ze vroeg Streuvels over deze proeven zijn voorkeur uit te spreken, vooral dan met het oog op het formaat en de zetspiegel van het boek.
[6] Cf. antwoord van Martha Van de Walle op [19] oktober 1939.
[7] Bij haar brief aan Streuvels van 11 oktober 1939 sloot Martha Van de Walle een modelcontract van de Vereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen, met de vraag of Streuvels zich met de bepalingen in het contract kon verenigen.
[8] Cf. antwoord van Martha Van de Walle op [19] oktober 1939.
[9] Streuvels reageert hier op de mededeling van Martha Van de Walle dat haar 'associé' Lous Wynhausen plannen heeft om, als de zaken zoo schitterend blijven als ze nu zijn, haar vleugels uit te slaan naar Amerika, en voor de duur van den oorlog eens in Amerika rond te kijken. Cf. brief aan Streuvels van 11 oktober 1939.

Register

Naam - persoon

Acket, Désiré Antoine (° Antwerpen, 1905-05-04 - ✝ 1987-07-29)

Xylograaf, tekenaar, grafisch kunstenaar.

Désiré Acket, de echtgenoot van Nelly de Gouy, kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij verwierf faam als houtgraveur en publicitair tekenaar en verzorgde tal van boekillustraties en ex-libris. Hij was o.a. lid van de Gravure originale Belge, van de Nederlandse Ex-libris Kring, van de Antwerpse Ex-libris Kring en van Bianca e Nero Ex-libris Associazione Italiana.

Van der Velde, R.

(Adjunct-) Directeur bij uitgeverij L.J. Veen

Van de Walle, Martha (° 1902-12-06 - ✝ 1980-10-23)

Vlaamse uitgeefster. In 1934 stichtte ze De Zeemeeuw, een uitgeverij die alleen werk publiceerde van Cyriel Verschaeve. Later leidde ze Wiek Op, een uitgeverij die ook werk van andere (zeer Vlaamsgezinde) auteurs publiceerde. Vanwege haar Duitsgezindheid moest ze na W.O. II haar werkzaamheden staken, maar ze werd nooit vervolgd.

Wynhausen, Louise (Lous)

Vriendin en medewerkster van Martha van de Walle bij Wiek Op. Vanaf 1940 beheerde ze de financiën van de Amerikaanse firma Sheed & Ward, die in 1946 een filiaal opende te Brussel. Dat filiaal werd door haar geleid.

Naam - uitgever

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.

Wiek Op

In 1932, toen haar moeder overleden was, dacht Martha Van de Walle eraan een zelfstandige zaak op te richten. Geheel in de lijn van haar Vlaamse en groot-Nederlandse overtuiging, werd het, met behulp van het mecenaat van Jozef en Maria Lootens uit Oostrozebeke, een uitgeverij, de Zeemeeuw, die zich zou specialiseren in het uitgeven van Verschaeves werk. Aanleiding gaf de zestigste verjaardag van de kapelaan van Alveringem om een groot tiendelig verzameld werk (1934-1941) op de markt te brengen. Het werd een stijlvolle editie van hoge Vlaamse uitgeverskunst. Om ook werk van anderen uit te geven stichtte ze in 1935 een tweede uitgeverij, Wiek Op, om boeken over Vlaamse Beweging, romans, poëzie, Zuid-Afrika aan te vatten. Ze publiceerde werk van Stijn Streuvels, Wies Moens, Ernest Van der Hallen, Bert Peleman, Renaat Joostens, Arthur De Bruyne, Leo Delfosse, en anderen, in totaal 83 boeken en 45 auteurs. Heel wat deed ze voor de verspreiding van het Zuidafrikaanse boek in Vlaanderen. Tijdens de bevrijding werd een groot gedeelte van haar inboedel en bibliotheek vernield of gestolen. Bij besluit van 20 november 1944 kreeg ze verbod haar uitgeversactiviteiten te hervatten, maar ze werd op 28 april 1947 buiten vervolging gesteld. Het Verschaeve-archief had zij weten te redden. Regelmatig bezocht ze Verschaeve in Solbad Hall (Oostenrijk) en ze was de enige Vlaming die in 1949 op zijn begrafenis aanwezig was. Vanaf de jaren 1950 hernam Vande Walle het initiatief. Tussen 1954 en 1961 verscheen een tweede editie van het verzameld werk van Verschaeve, in acht delen. Zij stichtte een vereniging om het archief van Verschaeve te beheren. Uiteindelijk werd dit in 1960 het Jozef Lootensfonds. Haar uitgeverijen stopte zij in 1963. Zij zorgde er ook voor dat in 1970 de Verschaeviana konden verschijnen. Omwille van gezondheidsredenen slaagde zij er niet meer in een grootse Verschaeve-herdenking in 1974 te organiseren.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1939], 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk

Naam - instituut/vereniging

Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen

Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in april 1929 te Antwerpen. Initiatiefnemers waren August Vermeylen en Maurice Roelants, die toen respectievelijk voorzitter en secretaris van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen waren. Medestichters uit de uitgeverswereld waren Maurits de Meyer, Eugène De Bock, Joris Lannoo, Lode Opdebeek, Gabriël Opdebeek, Leo Kryn, Marcel Stijns, Leo Simons, Kamiel Geerardijn en Herman Oosterwijk. Vanuit de boekhandel waren Gustaaf de Graeve, Armand Roggen, Willem Rombout, Jan Van der Leest, Jozef Verhelst en L. Smeding betrokken. Eerste voorzitter werd de Nederlander Smeding, opgevolgd door achtereenvolgens Kryn (1931-1940), Adolf Herckenrath (1945-1951), Emiel Courtin (1952-1954, 1964-1966 en 1975-1976), De Meyer (1955-1956), De Bock (1956-1957), Van Garsse (1957-1960), Jan François (1961-1963 en 1976-1978), Karel De Bock (1966-1974 en 1982- 1985), René Reysen (1979-1982), Marcel Cornu (1985-1987), Marcel Mertens (1987-1989), Isi de Vries (1989-1991), Gilbert Goris (1992-1995) en Luc Demeester (1995-). Ook de naoorlogse directeur Antoon Wouters (1949-1988) speelde een belangrijke rol. Met de VBVB wilden de uitgevers de Vlaamse achterstand inhalen, gezien de Franstalige dominantie in het Cercle belge de la Librairie (1883) en in het Syndicat des Editeurs belges/Syndicaat der Belgische Uitgevers (1921). De oprichting van de VBVB kwam tegemoet aan het doorvoeren van een professionalisering in de Vlaamse uitgeverij en boekhandel. De letterkundigen werden meteen bij aanvang nauw bij de VBVB betrokken, omwille van de overtuiging dat de vereniging een belangrijke rol te spelen had in de Vlaamse sociaal-culturele ontvoogding. Tussen 1929 en 1931 steeg het ledenaantal van 22 naar 83 boekhandelaren en uitgevers. De VBVB begon in 1929 haar werking met de uitgave van een vaktijdschrift voor het boekbedrijf. De eerste activiteiten voor een ruimer publiek waren enerzijds de jaarlijkse uitgave van Het Boek in Vlaanderen (een overzicht van de voorbije publicaties) en anderzijds de organisatie van de jaarlijkse Boekenweek, beide in 1930. Dit laatste leidde in 1932 tot het organiseren van de eerste Boekenbeurs voor Vlaanderen, waarop jonge Vlaamse uitgevers en Nederlandse importeurs hun jongste Nederlandstalige publicaties konden voorstellen. Enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog zou deze Boekenbeurs niet doorgaan.