<Resultaat 1269 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Wiek-Op,
Ik stuurde U heden de proefbanden terug.[1] Ik laat het aan Uw oordeel over, of het wel de moeite loont voor die 50-tal ex[em]pl[aren] nog een specialen band te laten maken en dan nog een stempelband?[2] De materie van die banden vind ik heel goed, b[ij]z[onder]l[ijk] de aan de binnenzijde door mij geteekende n[umme]rs 1 en 11. Maar, de titel en de teekening komen er niet goed op uit. Er zou moeten een gekleurd effen veld onder zijn, en dan met een letter, laat ons zeggen in zilverdruk. Of dat wel te doen is?
Waarom niet liever iets genomen in den aard waarin de nieuwe uitgaaf van G[uido] Gezelle's kleine bloemlezing verschenen is, en U zeker wel bekend is?[3] Een soort wit gevlamd papier dat goed op linnen gelijkt... en nu in den handel overal is te krijgen.
Met genegen groet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Dit zijn de proefbanden voor Kerstvertellingen die Wiek Op op 5 juni 1941 aan Streuvels zond. Martha Van de Walle was van plan om 50 resterende exemplaren van de bundel Kerstvertellingen in een nieuw omslag te steken.
[2] Boekbanden werden gewoonlijk gestempeld, hetzij in goud (dat geen goud is) of zilver (idem), hetzij met kleurfolie, met verf, of 'blind'. H. Van Krimpen, Boek over het maken van boeken, p. 201
[3] Titelbeschrijving: Guido Gezelle, J. Aleida Nijland (comp.), Bloemlezing uit Guido Gezelle's gedichten. Tiende druk. Amsterdam, L.J. Veen, 1940, 160 pp., 16°.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Naam - uitgever

Wiek Op

In 1932, toen haar moeder overleden was, dacht Martha Van de Walle eraan een zelfstandige zaak op te richten. Geheel in de lijn van haar Vlaamse en groot-Nederlandse overtuiging, werd het, met behulp van het mecenaat van Jozef en Maria Lootens uit Oostrozebeke, een uitgeverij, de Zeemeeuw, die zich zou specialiseren in het uitgeven van Verschaeves werk. Aanleiding gaf de zestigste verjaardag van de kapelaan van Alveringem om een groot tiendelig verzameld werk (1934-1941) op de markt te brengen. Het werd een stijlvolle editie van hoge Vlaamse uitgeverskunst. Om ook werk van anderen uit te geven stichtte ze in 1935 een tweede uitgeverij, Wiek Op, om boeken over Vlaamse Beweging, romans, poëzie, Zuid-Afrika aan te vatten. Ze publiceerde werk van Stijn Streuvels, Wies Moens, Ernest Van der Hallen, Bert Peleman, Renaat Joostens, Arthur De Bruyne, Leo Delfosse, en anderen, in totaal 83 boeken en 45 auteurs. Heel wat deed ze voor de verspreiding van het Zuidafrikaanse boek in Vlaanderen. Tijdens de bevrijding werd een groot gedeelte van haar inboedel en bibliotheek vernield of gestolen. Bij besluit van 20 november 1944 kreeg ze verbod haar uitgeversactiviteiten te hervatten, maar ze werd op 28 april 1947 buiten vervolging gesteld. Het Verschaeve-archief had zij weten te redden. Regelmatig bezocht ze Verschaeve in Solbad Hall (Oostenrijk) en ze was de enige Vlaming die in 1949 op zijn begrafenis aanwezig was. Vanaf de jaren 1950 hernam Vande Walle het initiatief. Tussen 1954 en 1961 verscheen een tweede editie van het verzameld werk van Verschaeve, in acht delen. Zij stichtte een vereniging om het archief van Verschaeve te beheren. Uiteindelijk werd dit in 1960 het Jozef Lootensfonds. Haar uitgeverijen stopte zij in 1963. Zij zorgde er ook voor dat in 1970 de Verschaeviana konden verschijnen. Omwille van gezondheidsredenen slaagde zij er niet meer in een grootse Verschaeve-herdenking in 1974 te organiseren.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk

Indextermen

Naam - persoon

Gezelle, Guido

Naam - uitgever

Wiek Op

Titel - andere werken

Bloemlezing uit Guido Gezelle's gedichten

Titel - werken van Streuvels

Kerstvertellingen