<Resultaat 1492 van 2531

>

FRANK·LATEUR
Waarde Wiek-Op,
Wààr men op Uwe bureelen naar mijn postchecknummer gaan zoeken is, weet ik niet,[1] in elk geval niet dààr waar het te vinden was, n[ame]l[ijk] in de algemeene lijst — een boek van een vuist dik — en op bl[ad]z[ijde] 947 mijn naam vermeld staat onder Nummer: 203134.
Nu is het toch terecht gekomen en het bedrag heb ik in goede orde ontvangen.
Wat de herdruk van Kerstvertellingen betreft:[2] verleden jaar, toen er bij abuis kwestie was van een herdruk — heb ik U reeds gemeld dat bedoelde Kerstvertellingen beschikt waren om als N[umme]r 24 te verschijnen in de Lijsternestreeks.[3]
Nu heb ik aan den heer Lannoo gevraagd of hij ermede akkoord ging dit boek aan het eind der reeks te houden en een nieuwen druk te laten verschijnen bij Wiek-Op. Voor een paar dagen kreeg ik antwoord: dat hij geschikt was onmiddellijk de Kerstvertellingen in de L[ijsternestreeks] te laten verschijnen en een herdruk bij Wiek-Op dus moest van de hand gewezen worden.
We moeten er dus van afzien.[4]
Met vriendelijken dank voor nieuwjaarwenschen, en als 't niet te laat is, en er nog te wenschen overblijft, moge het oorlogsjaar 1943 beter zijn dan het oude, met alles wat kan voordeelig zijn.
Hoogachtend gegroet
(handtekening Stijn Streuvels)

Annotations

[1] Streuvels reageert hier op de brief van Wiek Op van 12 januari 1943. Bij Wiek Op was men het postchequenummer van Streuvels kwijtgeraakt. Zo kon met Streuvels' honorarium voor Kerstvertellingen en Paradijssprookjes niet overschrijven.
[2] Cf. Martha Van de Walles voorstel voor deze herdruk in haar brief aan Streuvels van 8 januari 1943.
[3] Cf. hiervoor de brief van Stijn Streuvels aan Wiek Op van 7 juni 1941.
Kerstvertellingen is uiteindelijk niet verschenen in de Lijsternestreeks.
[4] Cf. hiervoor de brief van Joris Lannoo aan Stijn Streuvels van 16 januari 1943.

Register

Naam - persoon

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Naam - uitgever

Wiek Op

In 1932, toen haar moeder overleden was, dacht Martha Van de Walle eraan een zelfstandige zaak op te richten. Geheel in de lijn van haar Vlaamse en groot-Nederlandse overtuiging, werd het, met behulp van het mecenaat van Jozef en Maria Lootens uit Oostrozebeke, een uitgeverij, de Zeemeeuw, die zich zou specialiseren in het uitgeven van Verschaeves werk. Aanleiding gaf de zestigste verjaardag van de kapelaan van Alveringem om een groot tiendelig verzameld werk (1934-1941) op de markt te brengen. Het werd een stijlvolle editie van hoge Vlaamse uitgeverskunst. Om ook werk van anderen uit te geven stichtte ze in 1935 een tweede uitgeverij, Wiek Op, om boeken over Vlaamse Beweging, romans, poëzie, Zuid-Afrika aan te vatten. Ze publiceerde werk van Stijn Streuvels, Wies Moens, Ernest Van der Hallen, Bert Peleman, Renaat Joostens, Arthur De Bruyne, Leo Delfosse, en anderen, in totaal 83 boeken en 45 auteurs. Heel wat deed ze voor de verspreiding van het Zuidafrikaanse boek in Vlaanderen. Tijdens de bevrijding werd een groot gedeelte van haar inboedel en bibliotheek vernield of gestolen. Bij besluit van 20 november 1944 kreeg ze verbod haar uitgeversactiviteiten te hervatten, maar ze werd op 28 april 1947 buiten vervolging gesteld. Het Verschaeve-archief had zij weten te redden. Regelmatig bezocht ze Verschaeve in Solbad Hall (Oostenrijk) en ze was de enige Vlaming die in 1949 op zijn begrafenis aanwezig was. Vanaf de jaren 1950 hernam Vande Walle het initiatief. Tussen 1954 en 1961 verscheen een tweede editie van het verzameld werk van Verschaeve, in acht delen. Zij stichtte een vereniging om het archief van Verschaeve te beheren. Uiteindelijk werd dit in 1960 het Jozef Lootensfonds. Haar uitgeverijen stopte zij in 1963. Zij zorgde er ook voor dat in 1970 de Verschaeviana konden verschijnen. Omwille van gezondheidsredenen slaagde zij er niet meer in een grootse Verschaeve-herdenking in 1974 te organiseren.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel
Mell, Max, Paradijssprookjes (1938). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Brugge, Uitgeverij 'Wiek Op', [1938], 49 + [III] p., 24,5 x 25,3 cm. [o.t.: Paradiesmärchen davon einige dem Volksmund nacherzählt]
Extra info:
Verluchtingen door Elisabeth Ivanovsky. Uitgegeven met den steun van het Commissariaat-Generaal der Belgische Regeering bij de Internationale Tentoonstelling van New York 1939.
Mell, Max, Paradijssprookjes (1938). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Voorpublicatie
  • Hoe de wolf geschapen werd & De boodschap van het bietje - De Vinkenier, I, 1936, nr. 16 (1 maart) en nr. 19 (28 maart).
  • Wat er gebeurde op de vlucht naar Egypte - De Standaard, nummer van 25-26 december 1937.
Druk
  • [Eerste druk], Brugge, Uitgeverij 'Wiek Op', [1938], 49 + [III] p., 24,5 x 25,3 cm. [o.t.: Paradiesmärchen davon einige dem Volksmund nacherzählt]

Indextermen

Naam - persoon

Lannoo, Joris

Naam - uitgever

Wiek Op

Titel - werken van Streuvels

Kerstvertellingen
Lijsternestreeks
Paradijssprookjes