<Resultaat 2220 van 2531

>

Aan den Heer Pierre Delbaere
KORTRIJK

D/333/PL.
Mijnheer,
De toon en de inhoud van Uw brief van 27/8/53[1] wekt bij mij 't vermoeden dat Gij de overeenkomsten die bestaan tusschen Zonnewende en mij, voor 't geen onze uitgaven betreft, slecht moet gelezen hebben of onvoldoende op de hoogte zijt der zaken.
Het is U wellicht niet bekend dat ik "Zonnewende" heb helpen stichten en het peterschap opeisch van den naam der firma.[2] Toen ik echter ondervonden heb welken loop de zaken er namen, heb ik mijne aandeelen laten uitbetalen en ben er uit getrokken. Mijnheer Jozef Delbaere voerde er het beheer als dilettant, hield er eigenaardige princiepen op na en bezat ten hoogste de bevoegdheid om geboorte- en -eerstecommunie-santjes te verkoopen. Hij had verder onder zijn personeel niemand die een vakkundige opleiding genoten had of maar een inlichting aan de kliënteel kon verschaffen. Als er dan nog een flink element in den winkel was, liet hij ze vertrekken omdat zij 100 fr[ank] opslag vroegen. Hoe de opeenvolgende directeuren in Zonnewende hebben huisgehouden, daar valt eene kroniek over te schrijven. Aan de heerschende "orde" in de zaak zult U dit wel zelf gewaarworden. Zonnewende mag intusschen den Hemel dankwijten dat ze, beschermd door een hoogere macht, tot nu bevrijd gebleven is van een inval der fiscale controle. Want dàt zou een desastre kunnen worden.
Maar dat zijn mijn zaken niet. Ik wil het alleen hebben over Uw insinuatie als zouden de overeenkomsten niet nageleefd geworden zijn. Daarover wil ik U het volgende vertellen:
De eerste uitgaaf der Verzamelde Werken in twee deelen (de zoogenaamde Jubileum-editie) van 1941, werd op 10.000 ex[em]pl[aren] getrokken.
Een tweede uitgaaf van hetzelfde werk, werd zwart uitgegeven, omdat de firma Lannoo van Tielt, die auteursrechten te verleenen had, slechts vergunning verleend had voor één enkele uitgaaf. Dàt was in den goeden tijd en beide edities werden op enkele jaren uitverkocht, met een schoone winst voor "Zonnewende" nietwaar.
De zaak scheen Zonnewende zoo gunstig dat de directeur Cordie, tegen mijn wensch en begeerte in, is blijven aandringen om een nieuwe uitgaaf van de "Verzamelde Werken" in twee deelen uit te geven. Ditmaal met een andere keus van den inhoud. Dezen keer met eene oplaag van slechts 2.500 ex[em]pl[aren]
Daarmede is flink gewerkt geworden - en wèl door mijn persoonlijke tusschenkomst met eene reeks lezingen en voordrachten, voornamelijk in Limburg.
De reden nu waarom ik niet gesteld was op die nieuwe uitgaaf bestond hierin, omdat er toen reeds gepland werd eene uitgaaf der Volledige Werken uit te geven in twaalf deelen.
Indien Gij art[ikel] IX van het contract der Verzamelde Werken volledig wilt lezen, ziet Gij dat er een clausule in voorkomt:
"De in [exempl]ar[en] IX. vermelde verbintenis slaat niet op het herdrukken van ieder werk afzonderlijk in zijn oorspronkelijken vorm."[3]
Voor iemand met vakkennis wilt dit duidelijk zeggen dat er werken die in de Verzamelde Werken voorkomen, ook afzonderlijk mogen herdrukt worden, gelijk toen het geval was met de loopende uitgaaf bij Lannoo van de uitgaaf onder naam van "Lijsternestreeks".[4]
Nu wilde ik U vragen: of de winst door Zonnewende geboekt door het succes der twee eerste uitgaven der Verzamelde Werken niet opweegt tegen het zoogezegd verlies van de onverkochte ex[em]pl[aren] der laatste uitgaaf?
En voor 't geen betreft: het schadelijke door de nieuwe uitgaaf der "Volle[2]dige Werken["] aan de uitgaaf der Verzamelde werken toegebracht?
HEULE - op 20.000 ex[em]pl[aren] getrokken! en zoogoed als uitverkocht - een succes waarover Zonnewende zich niet zal te klagen hebben? Hewel, dat boek Heule komt niet eens voor en wordt niet opgenomen in de 12 deelen der Voll[edige Werken]
BEROERING OVER HET DORP - Oplaag 5000 ex[em]pl[aren] in 1951 mij als overblijvende voorraad medegedeeld: 646 ex[em]pl[aren] Die BEROERING is nog niet eens in de Voll[edige Werken] verschenen en zal nog wel een heelen tijd duren eer dat boek aan de beurt komt.
Wàt is er dan voor Zonnewende schadelijk geweest, of wèlke verbintenissen werden niet nageleefd?
Nu over die uitgaaf der Volledige Werken zelf.
  • Door de firma L[odewijk Jacobus] Veen te Amsterdam
  • " Standaard-boekhandel, Antwerpen
  • " " Lannoo te Tielt
Alle drie belanghebbbende firma's in de auteursrechten mijner werken - voor 't geen de lopende uitgaven betrof, hebben schriftelijk afstand gedaan van hun rechten en vergunning verleend aan mij, om met voorkeur aan de firma Zonnewende, te besluiten tot een totum-uitgave mijner Volledige Werken in twaalf deelen, onder voorwaarde dat ieder der twaalf deelen drie werken in één volume zouden bevatten en aan een minimum van 150 fr[ank] in den handel zouden komen. Dit om geen schade te doen aan de loopende uitgaven.[5]
Als nu het aanbod gedaan werd waarvoor Zonnewende het voorrecht verkregen had, weigerde de heer Jozef Delbaere de zaak te ondernemen.
Daarop heeft de heer Cordie - de directeur van Zonnewende, om die - en vermoedelijk om nog andere redenen - Zonnewende verlaten en de uitgaaf der Volledige Werken op zich genomen in de uitgeverij 't Leieschip.
Dàt is de historiek der gebeurtenis en indien de schriftelijke bescheiden in Uw dossier moesten ontbreken of zoek geraakt zijn (gelijk zooveel andere documenten in het archief van Zonnewende!) dan kunt Gij die bij mij thuis komen inkijken.
En als ik nu eens mijn bezwaren mocht naar voren brengen waarin Zonnewende tegenover mij in gebreke gebleven is.
Elke uitgever is moreel verplicht zijn beste krachten te wijden om een hem toevertrouwde uitgaaf te behartigen en alle middelen aan te wenden om zijn boeken op de markt te brengen. Welnu: als hij zijn voorraad in plano vellen op zolder of in den kelder opgestapeld laat liggen, wordt dit een geldige reden voor contractbreuk.
Van het boek HEULE waren 1000 e[xemplaren] plano zoek geraakt en in de drukkerij blijven liggen en bij toeval opgediept nadat het boek sedert hoeveel tijd als "uitverkocht" versleten werd! (Zie Uw brief van 30/1/52)[6]
Het is mij met geen enkelen uitgever voorgekomen dat ik zelf herhaaldelijk heb moeten aandringen om een staat van voorraad en van verkoop te krijgen. De laatst medegedeelde opgave - en onvolledig - dateert van[ ]Maart '51. En hoe" die opgaven samengesteld zijn! o[nder andere] om mij te melden dat er door overmaat van orde - in de boekhouding mij 103 stel der Verzamelde Werken te veel als verkocht werden uitgekeerd, met verzoek de vergissing te willen goedmaken door de som van 2.128.50 fr[ank] terug te betalen. Hetgeen ik dan ook heel braaf heb gedaan. (Zie brief van 19 Maart, 1951)[7]
En wat dunkt U er van als de directeur mij zelf moet vragen hoe het gesteld is met den voorraad en de uitbetaling van honorar[ium] voor de fransche vertalingen. Waarvan de vorige directeur mij per brief meldt dat ze uitverkocht zijn, als er nu nog - na zooveel tijd - e[xemplaren] verkocht worden van Le Champ de Lin, Sous le Ciel de Flandre en Le Déclin du Waterhoek!
[3]
Bij brief van 30/1/52[8] werd mij de toelating gevraagd den verkoopprijs van het boek HEULE van 68 fr[ank] op 75 fr[ank] te brengen. Dus een verhooging van prijs. Waartoe ik dan ook gereedelijk de toelating gegeven heb.
Het is U dus bekend dat er een clausule in de contracten voorkomt waarin vermeld wordt dat:
"deze prijs mag niet gewijzigd worden tenzij na overleg en met toestemming van beide partijen".[9]
Nu Gij verklaart U verplicht te voelen om[ ]de "vele overblijvende boeken tegen zeer lagen prijs af te zetten" zult Gij willen inzien dat ik zelf ook daarin een woord heb in te brengen, en ik U hiermede verklaar mij te verzetten tegen elke verlaging van prijs van om 't even welk boek van mij door Zonnewende uitgegeven.
Nu Gij zelf de zaken der uitgeverij "Zonnewende" in handen genomen hebt, wensch ik U voor den bloei der onderneming, een flinke directeur die de zaak zou behartigen als voor zijn eigen profijt, en een bediening op de hoogte van het vak.
Met Hoogachting gegroet

Annotations

[1] Cf. brief van Pieter Delbaere aan Stijn Streuvels van 27 augustus 1953.
[2] Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Zonnewende ook zelf uitgeven, maar het beperkte zich niet enkel tot het drukken van werken als De maanden en Prutske (1941) en Stijn Streuvels' Werken in twee delen (1941), ook Franse vertalingen van Vlaamse werken behoorden tot het literaire fonds van de uitgeverij (o.a. Le champ de lin, Le déclin du Waterhoek, beide in 1943). Na de oorlog verschenen bij Zonnewende nog meer werken van Streuvels, o.a. Beroering over het dorp (1948), Verzamelde Werken in twee delen (1948). In 1961 werd Zonnewende overgenomen door de Standaard Boekhandel. Ludo Simons, Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis., p. 391
[3] Artikel 9 van het contract voor de Verzamelde Werken, d.d. 24 oktober 1948, luidt: De auteur verbndt zich geen werk bij een andere uitgever te laten verschijnen met het geheel of gedeeltelijk dezelfde inhoud als het door dit contract bedoelde, of iets dat de verkoop ervan zou kunnen hinderen of bemoeilijken. De in ART. IX vermelde verbintenis slaat niet op het herdrukken van ieder werk afzonderlijk in zijn oorspronkelijken vorm.
[4] De Lijsternestreeks werd in Vlaanderen uitgegeven door de Tieltse uitgeverij Lannoo in co-productie met de N.V. Standaard Boekhandel te Antwerpen. Aanvankelijk waren 26 delen aangekondigd, maar uiteindelijk kwamen maar 10 delen van de pers. In Nederland werd de reeks door de uitgeverij L.J. Veen onder eigen uitgeversadres op de markt gebracht. P. Thiers, Oog in oog met Streuvels, p. 49
[5] Artikel V van het contract voor de Verzamelde Werken, d.d. 24 oktober 1948, luidt: De verkoopprijs van de twee boekdelen samen wordt vastgesteld op twee honderd vijf en negentig frank, waarvan 65 Fr. voor de banden berekend.
[6] Cf. brief van Zonnewende aan Stijn Streuvels van 30 januari 1952.
[7] Cf. brief van Zonnewende aan Stijn Streuvels van 19 maart 1951.
[8] Cf. brief van Zonnewende aan Stijn Streuvels van 30 januari 1952.
[9] Deze clausule wordt vermeld in artikel 5 van de contracten die met Zonnewende werden afgesloten.

Register

Naam - persoon

Cordie, Jozef (° Veulen, 1919-12-20 - ✝ Kortrijk, 1981)

Directeur.

Directeur van Zonnewende (van 1946 tot 1950), volgde daarmee Gilbert Grymonprez op. Hij was ook zaakvoerder bij 't Leieschip (in 1950 opgericht door Isa Lateur en Yvonne de Clerck) en dit tot 1952. Hij was ook een tijd voorzitter van de Vlaamse Toeristenbond te Kortrijk.

Delbaere, Jozef (° °, 1897)

Boekhandelaar, uitgever, medestichter van de Kredietbank.

Was op 30 april 1920 medestichter van de Kortrijkse kunst- en boekhandel en latere (1935) N.V. 'Zonnewende' (Leiestraat 13, Kortrijk), waarvan Streuvels een tijdlang voorzitter was. In 1935 was hij ook medestichter van de Kredietbank.

Naam - uitgever

't Leieschip

De Kortrijkse literaire uitgeverij 't Leieschip werd in januari 1950 opgericht door Isa Lateur, met de steun van haar vader Stijn Streuvels, en Yvonne de Clerck, de echtgenote van Jozef Cordie, die als zaakvoerder overkwam van Zonnewende. In 1952 werd de p.v.b.a. omgevormd tot een n.v., zonder Cordie, maar met als nieuwe firmant Theo Meddens, afgevaardigd beheerder van Elsevier (Brussel). Na het huwelijk van Isa Lateur met Hugo Baert in 1953 werd de zaak helemaal door de families Lateur en Baert overgenomen. 't Leieschip realiseerde vooral de 12-delige uitgave van de Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955) en vertegenwoordigde verder een aantal Nederlandse en Duitse fondsen. De uitgeverij staakte haar bedrijvigheid in 1956 en werd in 1958 ontbonden. Desclée De Brouwer nam van dan af de exploitatie van de Volledige Werken op zich.

Lannoo, Joris (° Tielt, 1891-02-20 - ✝ Tielt, 1971-12-08)

Directeur van drukkerij-uitgeverij Lannoo te Tielt.

Joris Lannoo begon zijn humaniorastudie aan het Tieltse college, maar moest die in 1909 noodgedwongen stopzetten. Op 1 juni 1909 nam hij samen met zijn broer Rafaël een kleine Tieltse drukkerij, drukkerij Horta, over. Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij als officier aan het front van de Yzer streed, bevond de uitgeverij zich in verval, maar door grote inspanningen werkte Lannoo zich opnieuw op. In 1929 vestigde hij zich in de Kasteelstraat, waar hij een groot bedrijf oprichtte en leidde tot in de jaren '60, toen een ziekte hem geleidelijk het werk uit handen nam en zijn zonen hem opvolgden. Hij gaf veel Vlaamse werken uit van o.a. Stijn Streuvels, Guido Gezelle, Emiel van Hemeldonck, ... Verder was hij ook nog stichtend lid van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen en van de Vlaamse Uitgeversbond. Hij legde contacten met Nederlandse uitgevers als de R.K. Boekcentrale, Van Langenhuysen en Veen, met wie hij jaren samenwerkte. Het bedrijf omvat thans drie afdelingen: drukkerij, grafiek en uitgeverij.

Standaard Boekhandel

De Standaard Boekhandel vond zijn oorsprong in het weekblad Ons Volk Ontwaakt, dat in 1911 een boekhandel begon. In 1919 werd de boekhandel een onderdeel van het dagblad De Standaard en kreeg ze de naam De Standaard Boekhandel. In 1924 werd De Standaard Boekhandel een zelfstandige Naamloze Vennootschap. De krant De Standaard werd de grootste aandeelhouder. Op dat moment deed Maurits De Meyer zijn intrede als directeur van de boekhandel. Hij bleef in deze functie werkzaam tot 1960. Zijn opdracht bestond erin de filialen in Brussel en Antwerpen uit te bouwen en een breed uitgavenfonds op te zetten. Een eerste belangrijke uitbreiding van de Standaard Boekhandel vond plaats in 1926. Er werd een afdeling geopend in de Naamsestraat in Leuven door de overname van de Vlaamsche Boekenhalle, toen de enige Vlaamse boekhandel in de universiteitsstad. Op 1 oktober 1933 gebeurde dat in Gent, met de overname van de boekhandel Siffer. In de jaren '30 behoorde Streuvels tot het literaire fonds van de uitgeverij met werken als Lenteleven (1938) en De teleurgang van den Waterhoek (1939). Gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef de Standaard Boekhandel onder de leiding van De Meyer gewoon verder werken. Precies tijdens die periode kwam er als gevolg van de leeslust van de mensen een samenwerking met de drukkerij-uitgeverij Lannoo tot stand bij het uitbrengen van de Lijsternestreeks .

De uitgeverij opende zijn eerste boekhandel in 1919 te Brussel onder de naam 'Afdeeling Boekhandel van de n.v. De Standaard'. In 1920 werd een tweede boekhandel geopend te Antwerpen.

L.J. Veen

Nederlandse uitgeverij die in 1887 door Lambertus Jacobus Veen was opgericht. De firma maakte naam door werk te publiceren van o.a. Louis Couperus en Stijn Streuvels.

Zonnewende

Op 30 april 1920 werd in Het Vlaamsch Huis te Kortrijk de maatschappij Zonnewende opgericht, met als doel in het Kortrijkse een kunst- en boekhandel op te richten, die zou bijdragen tot de Vlaamsgezinde en culturele emancipatie van stad en streek. De belangrijkste initiatiefnemer was Arthur Mulier; medestichters waren o.m. Jozef De Coene, Jozef Delbaere, Stijn Streuvels. Streuvels werd bovendien tot voorzitter aangesteld. De zaak kwam echter niet van de grond, zodat ze in juni 1925 werd ontbonden en werd overgenomen door de Maatschappij voor Katholieke Vlaamsche Werken. Eind 1935 werd Zonnewende opnieuw opgericht als Naamloze Vennootschap. Tot 1946 was Gilbert Grymonprez er directeur; hij werd opgevolgd door Jozef Cordie. Zonnewende beperkte zich in de eerste jaren tot het importeren van de uitgaven van Het Spectrum, maar ging in de Tweede Wereldoorlog ook zelf uitgeven, o.m. werk van Streuvels. Na het vertrek van Jozef Cordie in 1950 werd nog maar weinig nieuw werk uitgebracht. De boek- en kunsthandel Zonnewende, waar Streuvels' dochter Isa Lateur na de Tweede Wereldoorlog werkzaam was,werd in 1961 overgenomen door de Standaard Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941).
Druk
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948).
Deel
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955). [bloemlezing]
Colofon: 'Dit ... deel der Volledige Werken werd gezet uit de Horley-type corps elf, en gedrukt bij de N.V. Drukkerij Erasmus te Ledeberg-Gent. Van deze uitgave werden honderd exemplaren getrokken op Hollandsch papier Van Gelder en Zonen en genummerd van 1 tot 100. - Verder tien exemplaren op mat Japansch genummerd van I tot X en voorzien van de handteekening van den schrijver.'
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Deel
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks [reeks]
Streuvels, Stijn, Lijsternestreeks
Deel
  • De maanden, Tweede druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1942], 232 + [IV] p., 20,8 x 15,2 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXV.
Streuvels, Stijn, Heule (1942). [bio]
[Eerste druk], Kortrijk, N.V. Zonnewende, 1942, 394 + [VI] p., 20,9 x 13,5 cm.
Extra info:
Met een oude kaart van Heule en 20 foto's. Colofon: Van deze oorspronkelijke uitgave van Stijn Streuvels' 'Heule' gezet uit de Egmont medium-letter werden er vijf ex. gedrukt op Hollandsch geschept papier Van Gelder, genummerd van 1 tot 5 en 10 ex. op geschept papier Ingres, genummerd van I tot X, gedrukt op de persen van De Groeninghe Drukkerij te Kortrijk en voltooid in de maand October van het jaar negentien honderd twee en veertig.
Streuvels, Stijn, Heule (1942).
Voorpublicatie
  • Winteravonden - Dietsche Warande en Belfort, XXXV, 1935, p. 241-253.
  • Winteravonden - De Standaard, nummers van 7 en 14 oktober 1936.
  • De Heulebeke - Dietsche Warande en Belfort, XXXV, 1941, p. 486-496.
  • De Heulebeke (fragment) - Het Vlaamsche Land, nr. 9/10 november 1941.
Druk
  • [Eerste druk], Kortrijk, N.V. Zonnewende, 1942, 394 + [VI] p., 20,9 x 13,5 cm.
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij N.V., 1942, 394 + [VI] p., 20,9 x 13,5 cm.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 723-997.
Streuvels, Stijn, Beroering over het dorp (1948). [roman]
[Eerste druk], Kortrijk, N.V. Zonnewende, [1948], 332 + [IV] p., 20,7 x 13,8 cm.
Extra info:
Bandontwerp en omslag van Eug. Goethals. Colofon: 'Van deze oorspronkelijke uitgave werden edrukt op de persen van de N.V. Vonksteen te Langemark, 50 exemplaren op Oud-Hollandsch papier Van Gelder en Zonen, genummerd van 1 tot 25 en van I tot XXV. Deze laatste niet in den handel.'
"Beroering over het dorp" is een sterk gereduceerde bewerking van Dorpslucht.
Streuvels, Stijn, Beroering over het dorp (1948).
Druk
  • [Eerste druk], Kortrijk, N.V. Zonnewende, [1948], 332 + [IV] p., 20,7 x 13,8 cm.
  • [Tweede druk], in: Stijn Streuvels' Volledige Werken. Deel XII., Kortrijk, 't Leieschip, [1955], p. 301-590.
  • [Derde druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 487-721.
Streuvels, Stijn, Le champ de lin (1943). Vertaald door: de Zangré, Joss, Borginon, Jean. [roman]
Traduit du néerlandais par Josse de Zangré et Jean Borginon, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 275 + [V] p., 22 x 14,5 cm.
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, Le champ de lin (1943). Vertaald door: de Zangré, Joss, Borginon, Jean.
Druk
  • Traduit du néerlandais par Josse de Zangré et Jean Borginon, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 275 + [V] p., 22 x 14,5 cm.
  • (12me mille). Traduit du néerlandais par Josse de Zangré et Jean Borginon, Courtrai, Editions 'Zonnewende' 1945, 276 + [IV] p., 22 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, Sous le ciel de Flandre (1933). Vertaald door: Maes, Pierre. [roman]
Traduit du néerlandais par Pierre Maes, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 229 + [III] p., 22 x 14,5 cm.
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, Sous le ciel de Flandre (1933). Vertaald door: Maes, Pierre.
Druk
  • Traduit du flamand par Pierre Maes. Illustrations de Henri Cassiers, Bruxelles, Aux Editions du Nord, 1933, [II] + 268 + [VIII] p., 29,2 x 22,2 cm.
  • Traduit du néerlandais par Pierre Maes, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 229 + [III] p., 22 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, Le déclin du Waterhoek (1943). Vertaald door: Colin, Betty. [roman]
Traduit du néerlandais par Betty Collin, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 311 + [I] p., 21,3 x 14,5 cm.
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, Le déclin du Waterhoek (1943). Vertaald door: Colin, Betty.
Druk
  • Traduit du néerlandais par Betty Collin, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 311 + [I] p., 21,3 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, De maanden (1941). [bundel]
[Eerste druk], Kortrijk, Zonnewende, [1941], 193 + [VII] p., 20,8 x 16,5 cm.
Inhoud:
Extra info:
Met penteekeningen van Elisabeth Ivanovsky.
Streuvels, Stijn, De maanden (1941).
Druk
  • [Eerste druk], Kortrijk, Zonnewende, [1941], 193 + [VII] p., 20,8 x 16,5 cm.
    Inhoud:
  • [Eerste druk], verschenen als Een gang door het jaar, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij N.V., [1941], 193 + [V] p., 20,8 x 17 cm.
    Inhoud:
  • Tweede druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1942], 232 + [IV] p., 20,8 x 15,2 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXV.
  • [Derde druk], in: Stijn Streuvels' Volledige werken. Deel VI., [1953], p. 293-435.
    In De Standaard zijn van 1935 t/m 1939 enkele bijdragen verschenen waarvan die met een * werden omgewerkt tot De Maanden:
    • Het dagblad te lande, nummers van 2 en 14 februari.
    • Lente te lande*, nummer van 1 april 1935.
    • Zomer te lande*, nummer van 1 juli 1935.
    • Crisis op den buiten, nummers van 22 oktober en 15 november 1935.
    • Het winterspook*, nummer van 16 februari 1936.
    • Het doode land*, nummer van 23 maart 1936.
    • De paaschzonne*, nummer van 12-13 april 1936.
    • Winteravonden, nummers van 7 en 14 oktober 1936 (zie: Heule).
    • De mode op den buiten, nummers van 20 en 27 december 1936.
    • Meisjes-mode en mode-meisjes op en buiten, nummer van 15 januari 1937.
    • Mode en zedelijkheid, nummer van 2 april 1937.
    • De lente*, nummer van 21 mei 1938.
    • Juni*, nummer van 14 juni 1938.
    • In het kwade en koude seizoen. De boomen slapen*, nummer van 21 december 1938.
  • [Vierde druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 353-485.
Streuvels, Stijn, Prutske (1922). [bio]
[Vierde druk], [1941], in: Stijn Streuvels' Werken. Deel II, Kortrijk, Zonnewende, p. 349-649.
Inhoud:
  • 1. In den dop
  • 2. Op den drempel der wereld-halle
  • 3. Het poppengezin
  • 4. Het dagelijksch bedrijf
  • 5. Het winterhalfjaar
  • 6. De twee geitjes
  • 7. Het zomerhalfjaar
  • 8. Het ontwikkelen der persoonlijkheid
  • 9. Afscheid
Streuvels, Stijn, Prutske (1922).
Voorpublicatie
  • In den dop, in: De Gids, 1920, december, jg. 84, nr. 12, p. 335-349.
  • Op den drempel der wereld-halle, in: De Stem, 1922, april, jg. 2, p. 362-374.
  • Het poppengezin, in: De Stem, 1922, mei, jg. 2, p. 385-416.
  • Het dagelijksch bedrijf, in: De Beiaard, 1922, dl. II, september, jg. 7, p. 161-176.
  • Het winterhalfjaar, in: Vlaamsche Arbeid, 1922, Nieuwe Reeks, oktober, jg. 17, p. 364-384.
  • De twee geitjes, in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 32 (1922), deel 64, p. 173-188 (september) onder de titel: 'Prutske en de geitjes'.
  • Het zomerhalfjaar, in: De Stem, 1922, november, jg. 2, p. 980-1012.
  • Het ontwikkelen der persoonlijkheid, in: De Stem, 1922, oktober, jg. 2, p. 885-914.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1922], 231 + [I] p., 21,5 x 15,8 cm.
  • [Tweede druk], titeluitgave van eerste druk, Amsterdam, L.J. Veen; Kortrijk, Zonnewende, [1929], 231 + [I] p., 21,5 x 15,8 cm.
  • [Derde druk] = Tweede druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1930], 269 + [III] p., 28,5 x 23,7 cm.
  • [Vierde druk], [1941], in: Stijn Streuvels' Werken. Deel II, Kortrijk, Zonnewende, p. 349-649.
  • [Vijfde druk], Tielt-Antwerpen, J. Lannoo, Standaard-Boekhandel, 1945, 227 + [I] p., 17,3 x 13 cm.
  • [Zesde druk], [1948], In: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 263-487.
  • [Zevende druk], [1953], In: Streuvels' Volledige werken. Deel VII., Kortrijk, 't Leieschip, p. 179-428.
  • Achtste druk, [1957], [Brugge], Desclée De Brouwer, 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Negende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1961], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Tiende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1962], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Elfde druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1966], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Twaalfde druk, titeluitgave van de achtste druk, [Brugge], Desclée De Brouwer, [1967], 262 + [II] p., 18,5 x 12,7 cm.
  • Dertiende druk, titeluitgave van de achtste druk, [Nijmegen - Brugge], Orion, Desclée De Brouwer, [1971], 262 + [II] p., 18,5 cm x 12,7 cm.
  • [Veertiende druk], in: Volledig werk. Deel III. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 127-335.
  • [Zestiende druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1986], 234 + [VI] p., 20,5 x 12,5 cm.
Streuvels, Stijn, Prutske (1922).
Bloemlezing
  • Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941).