<Resultaat 1294 van 2531

>

Brugge,
LEOPOLD I LAAN 107

Den Heer Frank LATEUR
Lijsternest
Ingooigem.

Zeer Geachte Heer Lateur,
Onze afrekening[1] lag juist klaar toen uw brief van 2 September hier aankwam.[2] Dat wij ze U niet vroeger stuurden ligt enkel en alleen aan overlast van werk, en ook aan het feit dat wij moesten wachten op gegevens uit de drukkerij, waar nog plano-exemplaren van uw "Kerstvertellingen" liggen.
Uit deze afrekening blijkt dus dat op 1 September 1941, 381 ex[emplaren] "Kerstvertellingen" verkocht waren, ongerekend de 500 ex[emplaren] die wij van ónze oplage, nog aan Veen gestuurd hebben en waarvoor het honorarium door Veen rechtstreeks aan U te betalen is.
In mijn brief van 8 Juni heb ik er U reeds op gewezen dat de mededeeling omtrent een "herdruk" op een vergissing berust.[3] Het gaat hier enkel om een band, daar onze voorraad gebonden boeken uitgeput is, en wij nog een partij plano liggen hebben.
Zonder mijn verlangen om deze band naar uw genoegen op te maken, zou ik het bindwerk gewoon laten uitvoeren hebben, en was er dus ook geen vergissing mogelijk geweest. Het spijt mij erg dat deze zich heeft voorgedaan.
U kunt overigens ten allen tijde laten onderzoeken of de nog voorradige exemplaren eenige afwijking vertoonen, met de exemplaren die bij 't verschijnen werden toegezonden.
Wij zouden er, eerlijk gezegd, ook nooit aan gedacht hebben, een tweeden druk buiten U om te laten maken, des te meer daar ons contractueel de voorkeur voor latere uitgaven van dit werk werd toegestaan.[4] En ook zonder deze bepaling hadden wij het niet gedaan.
Dat weet U zelf ook wel. Doch ik kan begrijpen dat U ongeduldig geworden bent. Neem het me niet kwalijk, en probeer ook te begrijpen dat ik doorloopend overlast ben. De volgende afrekening wordt U stipt in Januari 1942 geleverd.[5]
Hierbij ook een overzicht van den verkoop van "Paradijssprookjes".
Met hartelijke groeten, ook aan Mevrouw Lateur.
(handtekening Martha Van de Walle)
M[artha] van de Walle.

Annotations

[1] D.i. de afrekening voor de verkoop van Kerstvertellingen.
[2] Cf. brief van Stijn Streuvels aan Wiek Op van 2 september 1941.
In haar brief aan Streuvels van 8 juni 1941 had Martha Van de Walle namelijk beloofd de afrekening eind juni te bezorgen. In zijn brief van 2 september 'informeerde' Streuvels naar deze afrekening.
[3] Cf. brief van Wiek Op aan Stijn Streuvels van 8 juni 1941.
[4] In het contract voor de uitgave van Kerstvertellingen (artikel 2) staat: Voor mogelijke herdrukken of latere uitgaven van dit boek wordt aan de Uitgeverij "Wiek op" voorkeur gegeven, die dan echter binnen de zes maanden moet beslissen of zij tot de heruitgave wil overgaan.
[5] Cf. hiervoor de brief van Wiek Op aan Stijn Streuvels van 16 januari 1942.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia (° 1901 - ✝ 1961)

Maria Theresia Veen was de oudste dochter van L.J. Veen, oprichter van de gelijknamige drukkerij in Amsterdam. Na de dood van haar vader in 1919 had ze een groot aandeel in de uitgeverij. Zij nam in 1941, samen met haar broer L.J. Veen jr. de leiding over van het bedrijf en werd daarbij bijgestaan door de letterkundige Johan Van der Woude. Zij huwde met de Hongaarse uitgever Kolloman Kollàr, die door zijn langdurige buitenlandse ervaring het fonds een internationaal tintje gaf. Mevrouw Veen stapte in 1961 uit de directie.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939). [bloemlezing]
[Eerste druk], Brugge, Uitgave 'Wiek Op', 1939, 147 + [V] p., 22 x 15,3 cm.
Inhoud:
Extra info:
Houtsneden van Désiré Acket.
Streuvels, Stijn, Kerstvertellingen (1939).
Druk
Mell, Max, Paradijssprookjes (1938). Vertaald door: Streuvels, Stijn. [vertaling]
[Eerste druk], Brugge, Uitgeverij 'Wiek Op', [1938], 49 + [III] p., 24,5 x 25,3 cm. [o.t.: Paradiesmärchen davon einige dem Volksmund nacherzählt]
Extra info:
Verluchtingen door Elisabeth Ivanovsky. Uitgegeven met den steun van het Commissariaat-Generaal der Belgische Regeering bij de Internationale Tentoonstelling van New York 1939.
Mell, Max, Paradijssprookjes (1938). Vertaald door: Streuvels, Stijn.
Voorpublicatie
  • Hoe de wolf geschapen werd & De boodschap van het bietje - De Vinkenier, I, 1936, nr. 16 (1 maart) en nr. 19 (28 maart).
  • Wat er gebeurde op de vlucht naar Egypte - De Standaard, nummer van 25-26 december 1937.
Druk
  • [Eerste druk], Brugge, Uitgeverij 'Wiek Op', [1938], 49 + [III] p., 24,5 x 25,3 cm. [o.t.: Paradiesmärchen davon einige dem Volksmund nacherzählt]

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank

Naam - uitgever

Veen, Maria Theresia

Titel - werken van Streuvels

Kerstvertellingen
Paradijssprookjes