<Resultaat 2001 van 2531

>

Richmondlaan, 6
Rossmore.

Geachte Heer Lateur,
Vóór mijn vertrek hierheen was Maria Lootens zóó vriendelijk U, in mijn naam, te vragen of ik hier iets voor de uitgave van uw werk kon doen. En U was zoo vriendelijk te zeggen, dat U dat erg op prijs zou stellen. Dan heb ik maar eens mijn voelhorens uitgestoken en kan U nu vragen of U akkoord kunt gaan met de uitgave hier, van een Bloemlezing, of liever een verzameling Kortverhalen, behelzende ongeveer 45.000 woorden. Het boek is bedoeld voor het middelbaar onderwijs en zou in het "Streuvelsch" verschijnen: dus niet overgezet worden in het Afrikaans, wat alleszins te verkiezen is. De eerste oplage zou vermoedelijk op 10.000 ex[emplaren] getrokken worden.[1]
Graag zal ik vernemen welke uwe wenschen zijn in verband met het honorarium en ook met de samenstelling van het boek. Het liefst zouden we dit aan U overlaten, maar als U verkiest dat iemand het hier doet, met het oog op het gebruik van het boek in de scholen, dan heb ik [2]hier wel een professor bij de hand, die goed werk zal leveren.
En dan heb ik ook nog een vraagje voor Paul, dien ik op eigen krachten in Brussel niet zou weten te bereiken. Er is hier, geloof ik, wel iets te doen voor kerkelijke kunst en edelsmeedwerk. Mocht Paul er iets voor voelen een kansje te wagen, dan kan hij mij misschien eens enkele fotos van zijn werk sturen en prijzen meedeelen. Ik zou dan ook eens mijn voelhorens in deze richting kunnen uitsteken.[2]
Van harte hoop ik dat alles naar besten wensch gaat op het "Lijsternest", dat [het] ver blijft en dat de "jongentjes" zich goed gedragen. Isa heb ik in Kortrijk nog in haar esbattementen kunnen bewonderen,[3] maar Prutske heb ik sinds de tricolore dagen niet meer gezien.[4] Ik hoop dat ze 't overleefd heeft!
Met beste groeten aan het heele gezin, uit het land van zon en ruimte, een land dat mij trouwens uitstekend bevalt,
(handtekening Martha Van de Walle)
Richmondlaan, 6,
Rossmore
Johannesburg.

Annotations

[1] Deze zaak zou nog aanslepen tot 1950, doordat er onenigheid ontstond over het al dan niet publiceren in de nieuwe spelling. Op 28 februari 1950 meldt Martha Van de Walle dat ze een brief ontvangen heeft van de Afrikaanse uitgeverij die zou instaan voor het publiceren van de bloemlezing. In die brief stond: Die saak in verband met 'n bloemlesing uit die verhale van Styn Streuvels moet ek dadelik meld dat ons met die wegspringslag teen 'n deurslaggewende faktor bots: Dit is eenvoudig ondenkbaar dat Suid-Afrikaanse skole gebruik sal maak van die werk tensy die spelling gemoderniseer is. Hierdie saak het ek deeglik met die verskillende Departemente van Onderwys bespreek, en is jammer dat hulle standpunt beslis en finaal is.
[2] Cf. antwoord van Streuvels op 25 augustus 1948.
[3] Isa Lateur was werkzaam bij uitgeverij-boekhandel Zonnewende te Kortrijk.
[4] Mogelijk ontmoette Martha Van de Walle Dina Lateur op 21 juli, de nationale feestdag in België.

Register

Naam - persoon

Lateur, Dina (° Ingooigem, 1916-02-24 - ✝ Gent, 2000-04-06)

Lerares.

Dina Lateur werd als derde kind (van de vier) uit het huwelijk van Stijn Streuvels met Alida Staelens geboren in het Lijsternest in Ingooigem. Door de Eerste Wereldoorlog was de bewegingsvrijheid van de mensen beperkt. Daardoor had Streuvels ruim de tijd om zich met zijn dochter bezig te houden. Maar Dina was ook een inspiratiebron voor Streuvels. Als 'Prutske' werd Dina onsterfelijk gemaakt in het gelijknamige boek van Streuvels. Dina Lateur was gehuwd met een leraar, Frank Demey en werkte zelf als lerares in Sint-Bavo in Gent.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Lateur, Isa (° Ingooigem, 1922-12-13)

Jongste dochter van Frank Lateur. Gehuwd met Hugo Baert.

Lateur, Paul (° Ingooigem, 1909-01-04 - ✝ Halle, 1993-06-21)

Kunstenaar.

De enige zoon van Streuvels was geen briljante leerling, maar door zijn artistieke aanleg lag een kunstambacht voor de hand. In 1924 ging hij naar Maredsous, voor een kunstopleiding in de abdijschool. Streuvels had besloten dat zijn zoon edelsmid zou worden. Paul vestigde zich later in Brussel als tekenaar.

Lootens, Maria (° Oostrozebeke, 1884-12-01 - ✝ Oostrozebeke, 1969-08-09)

Beroep?

Zuster van Jozef Lootens. Was nauw betrokken bij de Vlaams-culturele werking die in het huis van haar vader, Jules Lootens en haar broer Jozef, vanaf 1902 plaatsgreep. Zo leerde zij in 1909 Cyriel Verschaeve kennen. Na de Eerste Wereldoorlog stond Lootens haar broer steeds meer bij in het bewaren van de omvangrijke briefwisseling en de vele manuscripten van de kapelaan van Alveringem. Uit deze bezorgdheid ontstond geleidelijk aan het Verschaeve-archief. In 1934 hielp Lootens mee aan de financiering van uitgeverij Zeemeeuw, waarvan Martha Van de Walle de leiding kreeg. Zij werd een bescheiden maar hardwerkende medewerkster van Van de Walle. Na de Tweede Wereldoorlog verleende ze nog haar hulp bij de oprichting in 1952 van de Stichting ter Bescherming van het Cultureel Erfgoed (onder meer met Stijn Streuvels en Antoon Vander Plaetse), die echter spoedig ter ziele ging maar wel de verre aanloop was tot de oprichting in 1960 van het Jozef Lootensfonds. Het was onder meer dankzij de financiële middelen, die Lootens na de dood van haar broer in 1955 ter beschikking stelde, dat dit fonds mogelijk werd.