<Resultaat 1487 van 2531

>

Kortrijk
Leiestraat, 12

Waarde Heer Lateur,
Gisteren was ik bij de drukker en wij hebben eens uitvoerig de kwestie van de totum-éditie van Streuvels' Werken besproken.[1]
Volgens zeer nauwkeurige berekeningen gaat het volledig werk niet minder dan 12.000 uren zetwerk vragen dat zijn 1.500 dagen van 8 uren of c[irc]a 5 jaar. Deze berekening heb ik verschillende malen nagerekend en inderdaad juist bevonden. Hier wordt dan gerekend dat één zetter voortdurend en minstens 8 uur per dag niets anders doet dan aan dit werk zetten. Een drukker zorgt dan voor het afdrukken en moet minstens evenzooveel uren rekenen en dan moet een derde man nog ongeveer ½ van het aantal uren van den zetter werken voor het losgooien en herklasseeren van het zetsel.
Toen wij besloten het werk in handzetsel uit te geven had ik hiermee natuurlijk niet gerekend. Het komt er op neer dat wij hoogstens 2 deelen van het werk per jaar zullen kunnen uitgeven en dat de heele uitgave dus zeker 5 jaar gaat loopen. Daarvoor moet alles dan normaal gaan en wij weten maar al te wel dat "normaal" tegenwoordig een groote zeldzaamheid is.
De drukker heeft nu voor c[irc]a 62.000.- Fr[ank] Letters gekocht doch wij moeten zien of wij die kunnen gebruiken.[2] Ik ben erg bang als wij te kennen geven dat er slechts om de 6 maand een deel kan verschijnen, dat de menschen er al direct genoeg gaan van hebben en dat de inteekeningen niet vlug gaan komen. Tegenover inteekenwerken staan ze toch al heel sceptisch tegenwoordig omdat de meeste, bij gebrek aan papier na een[ ]paar deelen ophouden te verschijnen.
Wil U over die kwestie eens nadenken? Ik beslis niet graag vooraleer hierover Uw meening gehoord te hebben, want 5 jaar lijkt me toch zoo'n oneindigheid. Als U niet van plan zijt Maandag e[erstkomende] naar Kortrijk te komen, kunt U mij misschien eens een briefje schrijven.[3]
In die afwachting en vriendelijke groeten
(handtekening Gilbert Grymonprez)

Annotations

[1] Voor deze uitgave had Zonnewende reeds vergunning gekregen.
[2] Cf. verder de brief van Grymonprez aan Streuvels van 15 maart 1943.
[3] De eerstvolgende nieuwe uitgave van Streuvels' werken werd pas in 1948 gerealiseerd: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken, een heruitgave van Streuvels' voornaamste werken die reeds lang uitverkocht waren.
Cf. verder de brief van Streuvels aan De Meyer van 20 oktober 1943.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Streuvels, Stijn (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955). [bloemlezing]
Colofon: 'Dit ... deel der Volledige Werken werd gezet uit de Horley-type corps elf, en gedrukt bij de N.V. Drukkerij Erasmus te Ledeberg-Gent. Van deze uitgave werden honderd exemplaren getrokken op Hollandsch papier Van Gelder en Zonen en genummerd van 1 tot 100. - Verder tien exemplaren op mat Japansch genummerd van I tot X en voorzien van de handteekening van den schrijver.'
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Deel
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948).
Deel