<Resultaat 1839 van 2531

>

Kortrijk
Leiestraat, 12

Waarde Heer Lateur,
Uw kaartje van 17 dezer goed ontvangen.[1]
Als er beter weer geweest was zou ik al eens naar Ingooighem gekomen zijn niettegenstaande de drukte want het lijkt toch al een eeuw dat ik U niet meer gezien of gesproken heb. Ik herinner mij heel vaag een onderhoud van een[ ]paar minuten met u in de Leiestraat enkele dagen na de ramp[2] maar 't is werkelijk vreemd hoe dat nu vaag schijnt. Trouwens alles wat wij die eerste dagen daar beleefd hebben wordt maar weer levendig als ge ter plaatse zijt. Hier te Stacegem kan ik mij een heele boel niet meer voorstellen. Ook van "Zonnewende" niet.[3] Hoe het komt weet ik niet maar ik heb moeite om sommige werkelijk vertrouwde tafereelen weer voor den geest te roepen. Begin ik te suffen of wat is dat? Enfin, tot daar! Ik kom in de eerste dagen eens af naar de gezonde berglucht van Ingooighem. Daar is het toch bomvrij hé? Als die apocalyptische ruiters zoo eens een helsch visioen enscèneeren dan ben ik er niet geerne bij, dat kan ik u vertellen. 't Is gedomme jammer van mijn cigaren en cognac die ze daar kapot gegooid hebben. En zooveel andere schoone dingen die ik nooit meer kan terugkoopen. Ik wensch die kerels een jaar of 5 russische bezetting van nu voort!
"Ciel de Flandre" komt binnen enkele dagen hoor! Ik heb er al 'n goeie 2.000 verkocht en zoo rap werkt die binder niet, dat weet ge onderhand ook wel. Voor het oogenblik heb ik hier geen enkel ex[emplaar] maar er liggen er toch 300 klaar te Kortrijk. Morgen zijn ze waarschijnlijk hier en dan krijgt gij uw deel. Ik zend U vandaag een luxe-ex[emplaar] Dat was met al de miserie ook vergeten geraakt. Dus binnen enkele dagen hebt ge uw ex[emplaar] hoor! Bij dat luxe-ex[emplaar] heb ik een ex[emplaar] gevoegd van L[eo] Vandaele: De Vergeten Man.[4] Dat is ook juist verschenen.
We zijn hier te Stacegem al goed aan 't werk. 't Is hier rustig, geen sirène — dat is veel te kostelijk voor zoo'n dorp en meteen geen angst voor vliegers.
Tot binnenkort hoor. Ik telefoneer wel even om te zien of ge t'huis zijt.
vriendelijke groeten.
(handtekening Gilbert Grymonprez)

Annotations

[1] Het kaartje van Streuvels aan Zonnewende van 17 april 1944 vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] Op 28 maart 1944 werd Kortrijk gebombardeerd.
[3] Links bovenaan de brief werd een papiertje gekleefd met de volgende tekst:
AANDACHT!
Daar de bureelen, Leiestraat 12, Kortrijk, vernield zijn is alle briefwisseling betreffende uitgeverij evenals de bestellingen te adresseeren:
Audenaardestraat — Stacegem (Kortrijk)
waar de zaak voorloopig is ondergebracht

[4] Leo Vandaele, De vergeten man. Kortrijk, Zonnewende, 1943.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Vandaele, Leo (° Izegem, 1904-03-27 - ✝ Leuven, 1987-03-19)

Katholieke dichter, toneel- en prozaschrijver die ook schreef onder het pseudoniem Leo van Izegem. In 2005 werd zijn correspondentie met Stijn Streuvels gepubliceerd.

Naam - uitgever

Zonnewende

Op 30 april 1920 werd in Het Vlaamsch Huis te Kortrijk de maatschappij Zonnewende opgericht, met als doel in het Kortrijkse een kunst- en boekhandel op te richten, die zou bijdragen tot de Vlaamsgezinde en culturele emancipatie van stad en streek. De belangrijkste initiatiefnemer was Arthur Mulier; medestichters waren o.m. Jozef De Coene, Jozef Delbaere, Stijn Streuvels. Streuvels werd bovendien tot voorzitter aangesteld. De zaak kwam echter niet van de grond, zodat ze in juni 1925 werd ontbonden en werd overgenomen door de Maatschappij voor Katholieke Vlaamsche Werken. Eind 1935 werd Zonnewende opnieuw opgericht als Naamloze Vennootschap. Tot 1946 was Gilbert Grymonprez er directeur; hij werd opgevolgd door Jozef Cordie. Zonnewende beperkte zich in de eerste jaren tot het importeren van de uitgaven van Het Spectrum, maar ging in de Tweede Wereldoorlog ook zelf uitgeven, o.m. werk van Streuvels. Na het vertrek van Jozef Cordie in 1950 werd nog maar weinig nieuw werk uitgebracht. De boek- en kunsthandel Zonnewende, waar Streuvels' dochter Isa Lateur na de Tweede Wereldoorlog werkzaam was,werd in 1961 overgenomen door de Standaard Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Sous le ciel de Flandre (1933). Vertaald door: Maes, Pierre. [roman]
Traduit du néerlandais par Pierre Maes, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 229 + [III] p., 22 x 14,5 cm.
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, Sous le ciel de Flandre (1933). Vertaald door: Maes, Pierre.
Druk
  • Traduit du flamand par Pierre Maes. Illustrations de Henri Cassiers, Bruxelles, Aux Editions du Nord, 1933, [II] + 268 + [VIII] p., 29,2 x 22,2 cm.
  • Traduit du néerlandais par Pierre Maes, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 229 + [III] p., 22 x 14,5 cm.

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank
Vandaele, Leo

Naam - uitgever

Zonnewende

Titel - andere werken

De vergeten man

Titel - werken van Streuvels

Sous le ciel de Flandre