<Resultaat 1841 van 2531

>

Waarde Heer Lateur,
Uw brief goed ontvangen.[1] Ik heb dadelijk alles aan de afdeeling "Beurs" gegeven in de Kredietbank en die hebben my beloofd dat ze eens zouden zoeken. Ik mag echter niet vóór volgende week Woensdag teruggaan, want ze hebben schynbaar veel werk. De groote moeilykheid is dat ze zelfs niet by benadering weten in welk jaar ze die aankoopen moeten gaan zoeken. Die uitbetalingen van coupons, daar hebben [ze] geen zoo'n duidelijke sporen van, zeggen [ze].
Ik ben ook al eens voor een pen gaan zien. Er is tegen woordig maar heel weinig dat U zou bekoren. Ik zoek ook een pen [2]in die categorie en kan mijn goesting niet vinden. By [Castaing] zouden ze binnenkort nieuwe aanvoer krygen. Ik ga daar dan nog eens terug.
Van Prof[essor] Verdyen heb ik nog geen teeken van leven ontvangen. Ik heb hem vandaag nog eens aan de zaak herinnerd. Voor die handschrift uitgave zou ik liever hebben dat ge nog even wacht.[2] Ik heb hiervoor een plan van illustratie dat ik nog eerst eens met de teekenaar moet bespreken. Ik kom trouwens binnenkort eens af.
Als ik nog eens schrijf doe ik het in nieuwe spelling zulle! 'k Ben de regels aan 't leren![3] Ga dan maar naar school tot je 24 jaar![4]
Hartelijke groeten en tot ziens
(handtekening Gilbert Grymonprez)

Annotations

[1] De bedoelde brief van Streuvels aan Zonnewende vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] Mogelijk gaat het hier om de uitgave van Jeugd, die zou verschijnen n.a.v. Streuvels' vijfenzeventigste verjaardag. Deze facsimile-editie werd uiteindelijk door de uitgeverijen Lannoo (Tielt) en de Standaard Boekhandel (Antwerpen) uitgegeven.
[3] In 1935 volgde J.R. Slotemaker De Bruïne H.P. Marchant als Nederlands minister op. Hij beval een door Marchant ingestelde kleine Nederlands-Belgische commissie, die tot opdracht had een woordenlijst volgens de nieuwe regels samen te stellen, haar werkzaamheden te staken en stelde zelf in 1938 een Nederlands-Belgische commissie in, die de taak kreeg een lijst van 'kennelijk mannelijke' zelfstandige naamwoorden op te maken. De werkzaamheden van deze commissie werden door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog afgebroken, maar kort na de bevrijding werd opnieuw een uit vele leden bestaande gemengde commissie ingesteld. Deze heeft een regeling ontworpen die bij het Belgische Besluit van 1946 en de Nederlandse Spellingwet van 1947 in beide landen als de officiële schrijfwijze werd aanvaard. Ten aanzien van de eigenlijke spelling volgden besluit en wet in hoofdzaak de regeling van Marchant, maar op het punt van de naamvals-n werd vrijheid gelaten. In de praktijk heeft dat al spoedig geleid tot zo goed als algemene afschaffing daarvan.
[4] Gilbert Grymonprez was licentiaat in de handels- en Communicatiewetenschappen.

Register

Naam - persoon

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Verdeyen, René (° Zoutleeuw, 1883-08-31 - ✝ Luik, 1949-10-09)

Vlaams filoloog en lexicograaf.

Hij promoveerde in 1904 aan de Gentse universiteit tot doctor in de Germaanse filologie. Verdeyen was leraar aan de athenea te Gent, Brussel, Oostende, Elsene, van eind 1919 af docent voor neerlandistiek aan de Luikse universiteit als opvolger van F.J. Van Veerdeghem en in 1924 gewoon hoogleraar. Van 1921 tot 1943 doceerde hij Nederlands aan de rijksnormaalschool voor meisjes te Luik. Hij was lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde en van de Académie royale de Belgique. In de periode tussen de twee wereldoorlogen was zijn intense wetenschappelijke activiteit vooral gericht op het literair-historisch onderzoek, waarin hij pioniersarbeid verrichtte. Hij werkte mee aan de zesde druk van het woordenboek van Van Dale en aan een aantal heruitgaven van M.J. Koenens Verklarend Handwoordenboek der Nederlandse Taal, waarin hij de Zuid-Nederlandse elementen beschreef. Hij legde de grondslag voor de geschiedenis van de lexicografie van de Nederlanden in de 16de eeuw en de 17de eeuw. Een ereplaats daarin verdient de uitgave van het Naembouck van 1562. Tweede druk van het Nederlands-Frans Woordenboek van Joost Lambrecht (Luik, 1945). Verdeyen was lid van de op 18 september 1923 opgerichte Centrale commissie voor de Nederlandse rechtstaal en bestuurstaal in België, die een belangrijke bijdrage leverde tot de totstandkoming van de Nederlandse rechtstaal. Daaruit is een Frans-Nederlands (en omgekeerd) Juridisch Woordenboek ontstaan, dat postuum door zijn leerling J. Moors werd uitgegeven (Brussel, 1953). Zijn Luikse collega's bestempelden hem als l'ambassadeur des lettres flamandes en Wallonie. Hij heeft het onderwijs van het Nederlands aan de Luikse universiteit, gesticht door Van Veerdeghem, tot grote ontplooiing gebracht.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, Jeugd (1946). [bio]
[Eerste druk], [Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, 1946], [IV] + 38 [VI] p., 28,6 x 19,3 cm.
Extra info:
Colofon: 'Dit plantsoentje uit 's schrijvers lentetuin werd door hem zelf, en met de beste penne herschreven ter gelegenheid van zijn 75ste verjaren, — ter herinnering aan dien schoonen jongen tijd, — en vrienden en kennissen goedjonstig aangeboden. Daarvan werden tweehonderd afdruksels getrokken op Hollandsch Van Gelder papier, waarvan honderd niet in den handel. De eerste honderd zijn genummerd van 1 tot 100; de tweede honderd van I tot C. Deze facsimile-editie van Jeugd, werd gedrukt in de maand September 1946, op de persen van V. Van Dieren & C°, te Antwerpen, voor rekening van de uitgevers J. Lannoo te Tielt en N.V. Standaard-Boekhandel te Antwerpen.'
Streuvels, Stijn, Jeugd (1946).
Druk
  • [Eerste druk], [Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, 1946], [IV] + 38 [VI] p., 28,6 x 19,3 cm.

Indextermen

Naam - persoon

Lateur, Frank
Verdeyen, René

Titel - werken van Streuvels

Jeugd