<Resultaat 1852 van 2531

>

Kortrijk
Leiestraat, 12

Waarde Heer Lateur,
Uw brief van vanmorgen goed ontvangen.[1]
Het verwondert mij heelemaal niet dat het papier U niet bevalt.[2] Ge kunt toch moeilijk in de collofoon zetten "gedrukt op American Parchment". Ze zouden allicht gaan denken dat ZONNEWENDE winstgevende relaties heeft met het amerikaansch leger. Liever niet!
Ik vind het ook heel goed dat ge zelf die uitgave verzorgt.[3] Gij zijt ermee geholpen en ik was met de zaak verveeld omdat ik er geen uitkomst in zag vanwege het papier. Enfin, goed zoo en ik hoop, dat het mooi wordt.
Ik ben eigenlijk geschrokken toen [ik] M[ijnhee]r Berteloot — die ik een Abbé waande — voor me zag staan. Hij is enthousiast 'over de werk van Streuvèls' en vooral over de 'vlasjàrd'! Hij heeft me ook van heel den tijd met geen ander woord aangesproken dan M[ijnhee]r Zonnevent!
Verleden week heb ik de eerste invoervergunning naar Frankrijk gekregen. "Le Champ de Lin' komt ook in de zending voor. Niet veel hoor; maar toch 100 ex[emplaren] Wij hebben daar nu een agent die actief onze fransche uitgaven gaat pousseeren en Uw vertalingen komen daar ook bij. Ik heb hem gevraagd of hij "Sous le Ciel de Flandre" en "Le Déclin' eens wil lezen en ons zijn meening zeggen of daarvan nog een oplage te verkoopen is. Nu wacht ik op zijn antwoord. Als ge denkt dat het de moeite niet loont om te wachten dan kunt ge met "Les éditions de la Sixaine" van wal steken, maar 'k zou liever nog even wachten. Die agent in Parijs, die kan wat hoor! Als hij het werk voor de fransche markt nu niet geschikt moest vinden, dan laat ik u dat dadelijk weten. In tegenovergesteld geval herdrukken wij onmiddellijk.
Voor "Avelghem" heb ik papier besteld zooals dat van "De Maanden" en op hetzelfde formaat.[4] Levertijd is c[irc]a 4 maanden, daar het moet gefabriceerd worden. Als we uit voorraad willen bestellen dan gaat het[ ]veel vlugger maar dan hebben we dat formaat niet. We kunnen iets krijgen dat een boek geeft dat bijna een c[enti]m[eter] minder breed is en dezelfde hoogte heeft als "De Maanden".[5] Zou dat kunnen [2]gaan, denkt ge? Dat wordt toch een heel goed formaat hoor! Zeg mij eens Uw meening hierover.
Totum-uitgave:[6] Die nieuwe letter waarop ik gespeculeerd had is nog niet te krijgen. Hij wordt verwacht uit Amerika...! maar ik vind het gevaarlijk om daarop te wachten.
Hierbij sluit ik een half proefvelletje in een duidelijke goed leesbare letter.[7] Dat zou het juiste formaat worden en het papier is ook dat wat wij in voorraad hebben. De titelpagina komt in rood en zwart en de bladspiegel wordt 3 letters smaller. Het papier is een dundruksoort van de allerbeste kwaliteit want niettegenstaande het hier geen magere letter is drukt hij heelemaal niet door. Vergelijk maar eens met de Gezelle dundruk![8] die toch in een zeer mager, schraal (en leelijk) letterke gezet is. Als ge over de letter akkoord zijt, kan ik U binnen de 8 dagen een gebonden maket met 16 bl[ad]z[ijden] druk en 600 bl[ad]z[ijden] omvang bezorgen ter goedkeuring! Ge zult verbaasd zijn hoe mooi dat het wordt!
Mag ik per keerende Uw advies over die letter hooren? Dit kan heel vlug vooruitgaan als we hierop akkoord zijn. Voor het begin van ieder boek zou ik een heel mooie lettrine willen laten maken die dan in sépia-bruin zou kunnen gedrukt worden. De band wordt vollinnen en een aantal in halfleer!
Zeg maar eens wat u erover denkt![9]
Hierbij ook een ontwerp voor een affiche van deze totum-uitgave![10] Ik heb ook bandontwerpen ontvangen maar die bevallen mij niet! Ik heb er andere gevraagd. Zeg mij eens wat u over de affiche denkt! Dat schetsje zou ik graag terugontvangen met Uw antwoord.
'k Ben uitverteld! Nu zijt gij aan de beurt en ik hoop dat ik spoedig iets van u hoor! Bij d' eerste gelegenheid kom ik eens af!
Tot ziens en vriendelijke groeten,
(handtekening Gilbert Grymonprez)
P[ostscriptum] Ik krijg daar juist de brief terug die ik aan Prof[essor Doctor] Senator Fr[ank] Bauer heb geschreven. Het adres — dat ik van M[ijnhee]r Delbare kreeg — schijnt niet juist te zijn. Geef mij eens zijn adres!

Annotations

[1] Deze brief van Streuvels vonden we niet terug in de geraadpleegde archieven.
[2] Gilbert Grymonprez had Streuvels op 19 april 1946 een staaltje 'American parchment' gezonden.
[3] Het gaat hier vermoedelijk om de uitgave van Jeugd, die uiteindelijk door Lannoo zou verzorgd worden.
[4] Dit had Gilbert Grymonprez ook al zo aangekondigd in zijn brief aan Streuvels van 13 april 1946.
[5] Het formaat van De maanden bedraagt 20,8 x 16,5 cm.
[6] Gilbert Grymonprez had aan Lannoo de toestemming gevraagd om van de jubileumuitgave in 2 delen een nieuwe uitgave te bezorgen naar aanleiding van Streuvels' 75ste verjaardag. Dit werd door Lannoo van de hand gewezen. Grymonprez had nu voorgesteld om onmiddellijk te beginnen met die totum-uitgave waartoe hij destijds vergunning had gekregen. Streuvels zag er geen graten in, maar stelde Lannoo voor om Zonnewende vergunning te geven een nieuwe druk van de dundrukeditie in 2 delen te laten verschijnen, met als enige voorwaarde die totum-uitgave tot een latere datum te verschuiven. (Cf. brief van Stijn Streuvels aan Maurits De Meyer van 7 februari 1946.)
De eerstvolgende nieuwe uitgave van Streuvels' werken in 2 delen werd pas in 1948 gerealiseerd: Stijn Streuvels' Verzamelde Werken.
[7] Niet bij de brief bewaard gebleven.
[8] Guido Gezelle's Dichtwerken. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door Frank Baur. Antwerpen, Standaard Boekhandel. In samenwerking met Amsterdam, L.J. Veens Uitgeversmaatschappij N.V. De eerste druk dateert van 1934, de tweede herziene druk van 1943.
  • Een eerste volume bevat
    • Dichtoefeningen
    • Kerkhofblommen
    • Gedichten, Gezangen en Gebeden
    • Liederen, eerdichten en Reliqua
    • The song of Hiawatha
  • Het tweede deel omvat
    • Tijdkrans
    • Rijmsnoer
    • Laatste Verzen.
De uitgave heeft ook een uitvoerig verklarend Glossarium en een alfabetisch register van titels en beginregels. Alles samen beslaat het werk ongeveer 1786 bladzijden.
[9] Het antwoord van Streuvels ontbreekt.
[10] Niet bij de brief bewaard gebleven.

Register

Naam - persoon

Baur, Frank (° Vilvoorde, - ✝ Waasmunster, 1969-01-09)

Vlaams literair historicus en hoogleraar te Gent (Rijksuniversiteit).

Al aan het Oostendse atheneum ontpopte Baur zich als flamingant, wat hij heel zijn leven zou blijven. Ook toen al bleek zijn grote interesse voor literatuur. Hij las veel en begon ook zelf te schrijven (o.a. Nieuwe Krachten, 1904). Hij ondertekende zijn literaire werken met het anagram Aran Burfs. In 1911 begon Baur Germaanse Filologie aan de Leuvense universiteit. Zijn studies werden onderbroken door de oorlog, in 1919 zette hij ze verder. Hij promoveerde en ging in 1927 aan de Gentse universiteit werken. Aan de Gentse faculteit der wijsbegeerte en letteren werd hij belast met de verklaring van moderne Nederlandse auteurs en de encyclopedie van de Germaanse taalwetenschap.

Hij leidde het standaardwerk Geschiedenis van de letterkunde der Nederlanden (7 delen, 1939-1952), waarvoor hij een goed gedocumenteerde inleiding schreef: De literatuur, haar historiographie en methodes. Maar hij maakte vooral naam met zijn edities van en studies over Guido Gezelle, van wiens werk hij de meest vooraanstaande kenner was. Verder was Baur ook senator en hoofdredacteur van de Katholieke Encyclopedie.

Berteloot, Pierre.

Frans-Vlaming.

Delbaere, Pieter (° Kortrijk, 1892-08-18 - ✝ Ukkel, 1957-01-05)

Boekhandelaar.

Hij was de zoon van een zakenman, die in Kortrijk de humaniora volgde en in Berlijn handelsstudies deed. Na de Eerste Wereldoorlog werd Delbaere afgevaardigd beheerder van de West-Vlaamse Heropbouwmaatschappij. Onmiddellijk werd ook zijn Vlaamse bekommernis duidelijk: in het kader van de uitbouw van een eigen Vlaamse economie was hij een van de medestichters van de Bank voor Handel en Nijverheid en beheerder van de Algemeene Bankvereeniging en Volksbank van Leuven. Hij droeg bij tot het stimuleren van de West-Vlaamse textielsector via de Beernemsche Tricotfabriek, de oprichting van de Algemeene Fluweelweverij van Kortrijk en de Kortrijkse Katoenspinnerij. In al deze bedrijven was het Nederlands de voertaal en werd een sociale politiek gevoerd. Pieter Delbaere was in 1926 medestichter en eerste voorzitter (tot 1952) van het VEV. Hij loodste de organisatie door de Tweede Wereldoorlog en zorgde voor een goede verstandhouding met het Verbond der Belgische Nijverheid. In 1926 was Delbaere medeoprichter van het Vlaams Economisch Verbond (VEV). Hij bleef er tot aan zijn overlijden raadslid van. Begin 1945 werd hij algemeen voorzitter van het VEV, een functie die hij behield tot 1952. Dankzij zijn grote inzet en met zijn persoonlijk gezag en zijn integriteit kon hij het VEV na de perikelen van de Tweede Wereldoorlog behoeden voor de ondergang en opnieuw opwerken tot een gerespecteerde organisatie. Zijn goede contacten in de 'Belgische' werkgeverskringen lieten hem toe samenwerkingsakkoorden te sluiten met het Verbond der Belgische Nijverheid (het huidige Verbond van Belgische Ondernemers). Deze vormden de basis voor de vandaag nog bestaande onderlinge overleg- en participatiestructuren van beide organisaties.

Gezelle, Guido (° Brugge, 1830-05-01 - ✝ 1899-11-27)

Priester-dichter en leraar.

Oom van Caesar Gezelle en Stijn Streuvels. Priester-dichter en leraar die met zijn nationaal-religieus geïnspireerde lessen, gedichten en journalistieke publicaties grote invloed uitoefende op de katholieke Vlaamse studentenbeweging. Gezelle werkte achtereenvolgens in Roeselare (Klein Seminarie), Brugge, Kortrijk en opnieuw Brugge. Hij maakte vlug naam als Vlaams literair auteur met zijn Kerkhofblommen (1858), en was ook zeer actief als taalgeleerde, volkskundige, pamflettist, polemist, en stichter-stimulator en uitgever van tijdschriften als Rond den Heerd, Loquela en Biekorf. Gezelle was een taalparticularist, wat tot uiting kwam in zijn bijdragen aan deze tijdschriften. Hij liet tevens een bundel Laatste Verzen na die in 1901 postuum uitgegeven zou worden.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester, dichter, taalkundige en journalist. Zijn zus Louise Gezelle (1834 1909 was de moeder van Stijn Streuvels, die bijgevolg een neef was van Guido Gezelle.

Lateur, Frank (° Heule, 1871-10-03 - ✝ Ingooigem, 1969-08-15)

Geboren als Frank Lateur en bakker van opleiding, maar onder zijn pseudoniem Stijn Streuvels als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, Vlaanderen, De Gids en De Nieuwe Gids. De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - uitgever

Editions de la Sixaine

Een Brusselse-Parijse uitgeverij die mogelijk kon instaan voor de Franse vertaling van Streuvels' werken

Zonnewende

Op 30 april 1920 werd in Het Vlaamsch Huis te Kortrijk de maatschappij Zonnewende opgericht, met als doel in het Kortrijkse een kunst- en boekhandel op te richten, die zou bijdragen tot de Vlaamsgezinde en culturele emancipatie van stad en streek. De belangrijkste initiatiefnemer was Arthur Mulier; medestichters waren o.m. Jozef De Coene, Jozef Delbaere, Stijn Streuvels. Streuvels werd bovendien tot voorzitter aangesteld. De zaak kwam echter niet van de grond, zodat ze in juni 1925 werd ontbonden en werd overgenomen door de Maatschappij voor Katholieke Vlaamsche Werken. Eind 1935 werd Zonnewende opnieuw opgericht als Naamloze Vennootschap. Tot 1946 was Gilbert Grymonprez er directeur; hij werd opgevolgd door Jozef Cordie. Zonnewende beperkte zich in de eerste jaren tot het importeren van de uitgaven van Het Spectrum, maar ging in de Tweede Wereldoorlog ook zelf uitgeven, o.m. werk van Streuvels. Na het vertrek van Jozef Cordie in 1950 werd nog maar weinig nieuw werk uitgebracht. De boek- en kunsthandel Zonnewende, waar Streuvels' dochter Isa Lateur na de Tweede Wereldoorlog werkzaam was,werd in 1961 overgenomen door de Standaard Boekhandel.

Titel - werken van Streuvels

Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907). [roman]
Inhoud:
  • 1. De zaaidhede
  • 2. De wiedsters
  • 3. Bloei
  • 4. Slijting
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Voorpublicatie
  • De zaaidhede, in: De beweging, 1907, januari, jg. 3, dl. 1, p. 1-33
    De wiedsters, in: De beweging, 1907, februari, jg. 3, dl. 1, p. 129-166
    Bloei, in: De beweging, 1907, april, jg. 3, dl. 2, p. 5-44
    De slijting [deel I], in: De beweging, 1907, mei, jg. 3, dl. 2, p. 146-186
    De slijting [slot], in: De beweging, 1907, juni, jg. 3, dl. 1, p. 273-311.
  • De kruisdagen (fragment uit De vlaschaard) [uit 2], in: Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift, 1907, februari, jg. XVII, dl. 23, p. 123-125.
  • De kruisdagen [fragment uit 2], in: Aan doctor Alfons Depla, = speciaal nummer van De Vlaamsche Vlagge, 1907, jg. XXXIII, afl. 3, p. 129-132.
Druk
  • [Eerste druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], [IV] + 332 p., 20,8 x 15,5 cm.
  • [Tweede druk], Amsterdam, L.J. Veen, [1907], Luxe-uitgave. [VIII] + 342 + [II] p., 25 x 19 cm.
  • Derde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1910], [IV] + 243 + [I] p., 21,5 x 16 cm.
  • Vierde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1912], [IV] + 223 + [I], 21 x 15,3 cm.
  • Vijfde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1914], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,3 cm.
  • Zesde druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1917], [IV] + 259 + [I] p., 21 x 15,7 cm.
  • Zevende druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1920], in twee volumes: dl. I: [VIII] + 132 p.; dl. II: [VIII] + 315 + [I] p., 18,3 x 12 cm, in: Stijn Streuvels' werken, deel [4 & 5].
  • Achtste druk, Amsterdam, L.J. Veen, [1926], 269 + [III] p., 21,5 x 17,2 cm.
  • Negende druk, [1932], Tielt, J. Lannoo, 357 + [III] p., 18,4 x 12,4 cm.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-345.
  • [Tiende druk], [1941], in: Stijn Streuvels's werken, deel II., Amsterdam, L.J. Veen.
  • Elfde druk, Volksuitgaven, in opdracht van Agentschap Dechenne, Tielt, J. Lannoo, 1941, 223 + [I] p., 19 x 13,3 cm.
  • Twaalfde druk, Antwerpen/Tielt, N.V. Standaard Boekhandel/J. Lannoo, [1941], 300 + [I] p., 21 x 15,3 cm, Lijsternestreeks nr. XII.
  • [Dertiende druk], J.L. Van Schaik, B[e]p[er]k, Pretoria, 1942, [IV] + 227 + [III], 18,7 x 11,6 cm.
  • [Veertiende druk] = Dertiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], [VI] + V + [I] + 197 + [III] p., 19,5 x 14,7 cm. De omslagtekening is van Paul Lateur. Met 20 p. afbeeldingen uit de film. Met een inleiding, 'De gefilmde vlaschaard', door Stijn Streuvels, p. I-V.
  • [Vijftiende druk] = Veertiende druk. 162e tot 199e duizend. Foto's [14] met speciale toelating overgenomen uit den Terra-film 'De vlaschaard'. Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1943], 208 p., 19,2 x 13,4 cm, filmeditie - Volksuitgave.
  • [Zestiende druk] = Vijftiende druk, Tielt/Antwerpen, J. Lannoo/Standaard Boekhandel, [1944], 235 + [V] p., 34 x 24,8 cm, 'Weeldeuitgave' geïllustreerd met 4 aquarellen van Albert Saverys.
  • [Zeventiende druk], [1948], In: Stijn Streuvels' verzamelde werken. Deel II., Kortrijk, Zonnewende, p. 5-261.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Kortrijk, 't Leieschip, p. 7-292.
  • [Achttiende druk], [1953], in: Stijn Streuvels' volledige werken. Deel VI., Amsterdam, L.J. Veen.
  • [Negentiende druk], Kortrijk, 't Leieschip, [1955], 293 + [III] p., 18,4 x 12,7 cm.
  • [Twintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1962], 303 + [I] p., 18,4 x 12,8 cm.
  • [Eenentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, 1965, 254 + [VI] p., 29,4 x 26,2 cm.
  • [Tweeëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1966], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëntwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1967], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1968], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vijventwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zesentwintigste druk], Kaapstad/Brugge - Utrecht, Romanticapers, Orion, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Zevenentwintigste druk], Orion - Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Achtentwintigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1970], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Negenentwintigste druk], in: Volledig werk. Deel II. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1972], p. 495-742.
  • [Dertigste druk], Brugge - Utrecht, Desclée De Brouwer, [1972], 254 + [VI] p., 29,5 x 26,2 cm.
  • [Eenendertigste druk], [Brugge], Orion, [1974], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Tweeëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1977], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Drieëndertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1978], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm.
  • [Vierendertigste druk], Nijmegen/Brugge, Gottmer/Orion, [1980], 303 + [I] p., 18,6 x 12,6 cm.
  • [Vijvendertigste druk], Nijmegen/Beveren, Orbis en Orion, [1983], 303 + [I] p., 18,4 x 12,6 cm, filmeditie.
  • [Zesendertigste druk] = eerste druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1985], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Zevenendertigste druk] = tweede druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1989], 275 + [I] p., 19,9 x 12,5 cm, Grote Marnixpocket nr. 285.
  • [Achtendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Antwerpen, Manteau, [1993], 275 + [V] p., 19,9 x 12,5 cm.
  • [Negenendertigste druk] = derde druk bij Manteau, Het Laatste Nieuws, 2003, 223 + [I] p., 20,4 x 11,8 cm, reeks: Het Laatste Nieuws, nr. 22.
Digitaal
  • Diplomatische weergave van de eerste druk. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, februari 2004. .
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Bloemlezing
  • Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941).
  • Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948).
  • Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Roman
  • Streuvels, Stijn, Le champ de lin (1943). Vertaald door: de Zangré, Joss, Borginon, Jean.
Streuvels, Stijn, Le champ de lin (1943). Vertaald door: de Zangré, Joss, Borginon, Jean. [roman]
(12me mille). Traduit du néerlandais par Josse de Zangré et Jean Borginon, Courtrai, Editions 'Zonnewende' 1945, 276 + [IV] p., 22 x 14,5 cm.
Vertaling van: Streuvels, Stijn, De vlaschaard (1907).
Streuvels, Stijn, Le champ de lin (1943). Vertaald door: de Zangré, Joss, Borginon, Jean.
Druk
  • Traduit du néerlandais par Josse de Zangré et Jean Borginon, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 275 + [V] p., 22 x 14,5 cm.
  • (12me mille). Traduit du néerlandais par Josse de Zangré et Jean Borginon, Courtrai, Editions 'Zonnewende' 1945, 276 + [IV] p., 22 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, Sous le ciel de Flandre (1933). Vertaald door: Maes, Pierre. [roman]
Traduit du néerlandais par Pierre Maes, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 229 + [III] p., 22 x 14,5 cm.
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, Sous le ciel de Flandre (1933). Vertaald door: Maes, Pierre.
Druk
  • Traduit du flamand par Pierre Maes. Illustrations de Henri Cassiers, Bruxelles, Aux Editions du Nord, 1933, [II] + 268 + [VIII] p., 29,2 x 22,2 cm.
  • Traduit du néerlandais par Pierre Maes, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 229 + [III] p., 22 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, Le déclin du Waterhoek (1943). Vertaald door: Colin, Betty. [roman]
Traduit du néerlandais par Betty Collin, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 311 + [I] p., 21,3 x 14,5 cm.
Vertaling van:
Streuvels, Stijn, Le déclin du Waterhoek (1943). Vertaald door: Colin, Betty.
Druk
  • Traduit du néerlandais par Betty Collin, Courtrai, Editions 'Zonnewende', 1943, 311 + [I] p., 21,3 x 14,5 cm.
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946). [bio]
[Eerste druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 356 + [IV] p., 21 x 15,7 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXVII.
Extra info:
Met een foto van Stijn Streuvels. Colofon: '"Avelghem", het tweede deel van 's schrijvers levensverhaal, verschijnt bij zijn vijf en zeventigste verjaren — 1871 — 3 oktober-1946 — en het vijftigste verjaren van zijner eerste verhalen. — Deze uitgave werd gezet uit de Hollandsche mediaevalletter veertien punt en gedrukt op de persen van Joris Lannoo te Tielt. — Van deze uitgave werden twintig genummerde exemplaren getrokken op zwaar getint Munster Velum papier voorzien van 's schrijvers handteekening.'
Streuvels, Stijn, Avelghem (1946).
Voorpublicatie
  • Wintervreugde - Dit nieuw Seizoen. I. Winter 1945-1946, Tielt, J. Lannoo [1945], p. 61 (= Avelghem, p. 111-115).
  • Herinneringen uit Avelghem - Dietsche Warande en Belfort, XLVI, 1946, p. 451-460 (= Avelghem, p. 293-313, over Lente en Lenteleven).
  • Twee avonturen uit den Avelghemschen tijd - Nieuw Vlaamsch Tijdschrift, I, 1946, p. 706-711 (= Avelghem, p. 331-334, 335-339), het bezoek van Albert Verwey, het bezoek van Emmanuel de Bom en zijn jonge vrouw).
Druk
  • [Eerste druk], Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1946], 356 + [IV] p., 21 x 15,7 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXVII.
  • [Tweede druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 999-1268.
Streuvels, Stijn, De maanden (1941). [bundel]
[Eerste druk], Kortrijk, Zonnewende, [1941], 193 + [VII] p., 20,8 x 16,5 cm.
Inhoud:
Extra info:
Met penteekeningen van Elisabeth Ivanovsky.
Streuvels, Stijn, De maanden (1941).
Druk
  • [Eerste druk], Kortrijk, Zonnewende, [1941], 193 + [VII] p., 20,8 x 16,5 cm.
    Inhoud:
  • [Eerste druk], verschenen als Een gang door het jaar, Amsterdam, L.J. Veen's Uitgevers Mij N.V., [1941], 193 + [V] p., 20,8 x 17 cm.
    Inhoud:
  • Tweede druk, Tielt, Drukkerij-Uitgeverij J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard Boekhandel, [1942], 232 + [IV] p., 20,8 x 15,2 cm. De Lijsternestreeks, nr. XXV.
  • [Derde druk], in: Stijn Streuvels' Volledige werken. Deel VI., [1953], p. 293-435.
    In De Standaard zijn van 1935 t/m 1939 enkele bijdragen verschenen waarvan die met een * werden omgewerkt tot De Maanden:
    • Het dagblad te lande, nummers van 2 en 14 februari.
    • Lente te lande*, nummer van 1 april 1935.
    • Zomer te lande*, nummer van 1 juli 1935.
    • Crisis op den buiten, nummers van 22 oktober en 15 november 1935.
    • Het winterspook*, nummer van 16 februari 1936.
    • Het doode land*, nummer van 23 maart 1936.
    • De paaschzonne*, nummer van 12-13 april 1936.
    • Winteravonden, nummers van 7 en 14 oktober 1936 (zie: Heule).
    • De mode op den buiten, nummers van 20 en 27 december 1936.
    • Meisjes-mode en mode-meisjes op en buiten, nummer van 15 januari 1937.
    • Mode en zedelijkheid, nummer van 2 april 1937.
    • De lente*, nummer van 21 mei 1938.
    • Juni*, nummer van 14 juni 1938.
    • In het kwade en koude seizoen. De boomen slapen*, nummer van 21 december 1938.
  • [Vierde druk], in: Volledig werk. Deel IV. Brugge-Utrecht: Uitgeverij Orion, N.V. Desclée De Brouwer, [1973], p. 353-485.
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955). [bloemlezing]
Colofon: 'Dit ... deel der Volledige Werken werd gezet uit de Horley-type corps elf, en gedrukt bij de N.V. Drukkerij Erasmus te Ledeberg-Gent. Van deze uitgave werden honderd exemplaren getrokken op Hollandsch papier Van Gelder en Zonen en genummerd van 1 tot 100. - Verder tien exemplaren op mat Japansch genummerd van I tot X en voorzien van de handteekening van den schrijver.'
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Volledige Werken (1950-1955).
Deel
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Verzamelde Werken (1948).
Deel
Streuvels, Stijn, Jeugd (1946). [bio]
[Eerste druk], [Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, 1946], [IV] + 38 [VI] p., 28,6 x 19,3 cm.
Extra info:
Colofon: 'Dit plantsoentje uit 's schrijvers lentetuin werd door hem zelf, en met de beste penne herschreven ter gelegenheid van zijn 75ste verjaren, — ter herinnering aan dien schoonen jongen tijd, — en vrienden en kennissen goedjonstig aangeboden. Daarvan werden tweehonderd afdruksels getrokken op Hollandsch Van Gelder papier, waarvan honderd niet in den handel. De eerste honderd zijn genummerd van 1 tot 100; de tweede honderd van I tot C. Deze facsimile-editie van Jeugd, werd gedrukt in de maand September 1946, op de persen van V. Van Dieren & C°, te Antwerpen, voor rekening van de uitgevers J. Lannoo te Tielt en N.V. Standaard-Boekhandel te Antwerpen.'
Streuvels, Stijn, Jeugd (1946).
Druk
  • [Eerste druk], [Tielt, J. Lannoo; Antwerpen, N.V. Standaard-Boekhandel, 1946], [IV] + 38 [VI] p., 28,6 x 19,3 cm.
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941). [bloemlezing]
Streuvels, Stijn, Stijn Streuvels' Werken (1941).
Druk