Toen ik den 10d September. l.l. dien vrooliken en welaangenamen dag t' uwent beleefde, vroegt Ge mij naar 't eene of andere friesche geschrift of boek. Immers d'oude Gysbert Japicx, al hoe 'n voortreffelike dichter hij ook moge zijn, kan U, door de gansch verouderde en daar bij ook gansch onredelike spelling waarin hij schreef geen voldoende gedachte van onze friesche tale geven. En een enkel nieuerwetsch friesch werkje, dat Gij hebt (b.v. "Wytske"), en kan dit evenmin. Ik beloofde U toen, U iet beters te zullen zenden. En ik vervul die belofte bij dezen.
Gelijktijdig met dit schrijven zend ik per post U toe, eenen afdruk van ons schoone friesche volksboek, "De Rimen end Teltsjes fen de broarren Halbertsma,” bij ons volk, hoog en laag, groot en klein, rijk en arm uit der mate bemind, en p2algemeen bekend onder den volkseigenen naam van "De Lapekoer". (De Lappekorf - van de Snijders).
Ongetwijfeld zult Gij in dit schoone boek veel vinden dat U behaagt, en ongetwijfeld zult Gij er de hedendaagsche taal van Friesland tusschen Fli en Lauers[1] naar uw genoegen uit kunnen leeren kennen.
Uit vriendschap en hoogachting bied ik U dit boek ten geschenke. Moge 't U welgekomen zijn.
Ik en ken ter wereld en bij geen enkel volk een boek dat zoo te recht den naam van een volksboek mag dragen als deze friesche "Lapekoer". In der daad, weinig gezinnen zijn er in Friesland, die niet den Lapekoer in eigendom bezitten, en er niet trou in lezen. Vele versen uit dit boek zijn getoonzet geworden, en formen nu de meest volkseigene liederen des frieschen volks; vooral: "De bolserter merke"[2] "It Marke", "Dou, dou biste myn Anke", "Alle minsken binn' myn broarren", enz. weerklinken op alle samenkomsten van Friesen, die in vroolikheid zijn vereenigd, en hun hert met een lied verkwikken. p3Heeft men in Vlaanderen ook het volksgezegde: "Foar hwet, hjeärth hwet"? (Voor wat, behoort wat). Hier is dat algemeen in gebruik, en zoo willen wij het ook houden, niet waar? Dies schroom ik ook niet U mede te deelen, dat ik uit der mate gaarne van U zoude ontvangen:
1° Uwen duik-almanak voor '86.
2° den Vlaamschen Almanak van het Noorden voor 1885. Uitgegeven te Rijssel bij M. Lefebvre. (Aangekondigd in Rond den Heerd 1885, bl. 68.)[3]
Naschrift. - Hebt Gij van den heer Dr Van Steenkiste reeds dien afdruk van mijnen Namenboek bekomen, dien Gij voor den Eerw: Heer Slosse wenschtet te ontvangen?