Ik wensch U een zalig en gelukkig Nieuwjaar.
Wanneer krijg ik mijne rekening van 2 afdruksels "Richter?
Binnen twee of drij dagen krijgt Gij de afgedrukte blaren van "Onderwijzer en Volkstaal". Ge moogt in Loquela er van overnemen zooveel Gij wilt.
Ik werk duchtig aan 't Waasch Idioticon: ik hoop dat, op 't einde van 't jaar, de drukker aan 't werk zijn zal.
Het Belfort gaat straks van mij "Eene Kleine Studie op de woorden" geven.[1] Ik ga er de volgende punten in verhandelen: 1° Ontstaan, veranderen en verdwijnen der woorden; 2° de woorden, blijvende getuigen van 't verleden; 3° verscheidene woorden voor éen begrip; 4° éen woord voor verscheidene begrippen; 4° de welluidendheid der woorden; 5° de familie der woorden; 6° de woorden en het hert.
Wat zegt Gij daar van? Stout niet waar, en misschien wel boven mijne krachten; maar die wilt, kan.p2En nu eenige vragen.
Keurt gij het stelsel van Lambert Ten Kate goed die, als stam, de ongelijkvloeiende werkwoorden neemt? Neemt gij een bepaalden klinker in den wortel aan; bijv. behoort a alleen tot den wortel in stad, steden, of mag a en e ook er aan toegekend worden? stal, stel, stil, stol, stul.
Vindt gij het nuttig naar het Sanskrisch te gaan om den wortel op te zoeken?
Is 't niet mogelijk den wortel in onze taal zelf te zoeken met het woord, volgens aangenomen regels, gansch uit te kleeden?
Denkt Gij, gelijk Grimm, dat de klinkers, volgens zekere nog ongekende regels; veranderen? . . .
Kunt Gij mij niet een tafelken bezorgen van de meest voorkomende veranderingen in de medeklinkers? bijv: l in n, knuppel, kluppel, snoester, sloester?
Is het niet goed, ten minste voor 't onderwijs, voor de verandering van klinkers en medeklinkers vast te stellen, van de verschillende vormen der werkwoorden uit te gaan? Moeten, moest: t = st; weten, wist, l. e = k. i; schrijven, schreef; ij = ee?