Onze ijverige en onvermoeibare medeschrijver, Mijnheer van den Hauweelschen, heeft ons in een voorgaanden N° van R. d. H. eenen brief [2]medegedeeld rakende het gehuchte van Haveskerke, hetwelke eertijds de baronije van Wingene bezeten heeft. Hij spreekt van twee tommen van deze familie die heden nog in onze lieve Vrouwe kerke alhier bestaan. Laat mij toe u dienaangaande eenige aanmerkingen mede te deelen, die ik gemaakt hebbe deze weke, wanneer ik mij, ten dien einde, in onze lieve Vrouwe kerke, de oude capelrije van Sysseele, begeven heb.
De volgende zerksteenen zijn nog te vinden in die kerke.
1° In Sacra capelle, dat is heilig Sacramentscapelle, ter zuidzijde van de kerke, eene groote verhevene tomme, in grijs steen, daar boven op liggen, in rijk gewaad, Heer Ariaan van Haveskerke ende zijne beide gezelneden, vrouw Katheline Valladolid, en vrouw Johanne van Ydeghem. 't Is ten onrechte dat Beaucourt deze twee vrouwlieden aanwijst als Magriete Laurin, of beter Laureyns, en Tanne van Bede; de wapens die hun praalgraf bekleeden behooren tot de familien Valladolid en Ydeghem, ook hun echtgenoot en hadde geenszins den name Jan maar wel Ariaan.
2° Ten jare 1577 wierd onder deze zelve tomme ter aarde besteld Jan van Haveskerke, Voorzitter van den hoogen raad van Mechelen, Ridder, enz., welke dezelve is waarvan Mijnheer van den Hauweelschen spreekt. 'k Meene dat hij broeder was van Ariaan voorzeid. Tanne van Huele, zijne tweede huisvrouwe, die hij trouwde na de dood van Magriete Laurin, was de dochter van Roeland, die hertrouwde met Livina van Haveskerke, de zuster van Jan voorzeid.
3° Nevens de groote tomme van de Haveskerken in sacra capelle hangt er een wapencabinet van een van deze voorzeide broeders, Jan, of Ariaan.
4° In de zelfste kerke bestaat er een zerksteen met wapenen ter nagedachtenisse van heer Adolf van den Abeele, filius Adolphi, ten zijnen tijde, Raadsheer van den Keizer, + 13 in Oest 1716, en van zijne huisvrouwe, Johanna Francisca van Haveskerke, + up Driekoningendag 1752, et enterrée près de son mari au caveau qui décore l'antique tombe de l'illustre maison de Haveskerke placée ci-contre. Luidens den zelven zerk was zij dochter van Jacob, 3en Baron van Wingene met Maria de Simple en niet van de Sompele. Bij zijne ouders lag ook Jan van den Abeele, filius Adolphi, bij Francisca van Haveskerke voorzeid, alsook Heer ende Meester Jan Pecsteen, Raadsheer van den Vryen, enz., + 25 April 1783, echtegenoot van Francisca, de dochter van Jan voorzeid, filius Adolphi bij Rosa de Bonduwe. Vrouw Pecsteen - van den Abeele, stierf up 12 April 1814, in den ouderdom van 84 jaren en ligt te Jabbeke begraven; zij was moeder van tien kinderen, wier edel geslachte nog te Brugge woont. Meer daarover zal Mijheer van den Hauweelschen vinden in Gailliard's Inscriptions funèraires et monumentales, onder andere bladz. 412.