<>

1915-10-31 (1 bericht)

> | Zondag 31 oct. '15 [156]
[156]Deze passage werd aangevuld met tekst uit een kladversie van Loveling, UBG HS 4115, map 2.
Klein familiediner.
Aan tafel wordt verteld, dat een bijzondere afgezant van 't hollandsch staatsbestuur in auto [157]
[157]Met 'in auto' bedoelt Loveling wellicht: op eigen houtje.
de genade van graaf de Hemptinne aan den keizer heeft gevraagd. Het uur der terechtstelling was reeds bepaald, uitstel is ingetreden. De gevangene is krank. Hij heeft een gemakkelijken stoel gekregen en zijn spijzen komen tot dusverre van huis. Een schotel was tusschen een verwarmingstoestel aangebracht. Daarop heeft hij middel gevonden om te schrijven: "Ik heb een goeden nachtoorsp.: goedennacht gehad."
Het geval Edith Cavell verwekt groote opschudding in Engeland en zal — verzekert men — wel een millioen vrijwilligers aanbrengen — Burgemeester Braun heeft graaf de Hemptinne in zijn gevang bezocht. De houding van graaf De Hemptinne is bewonderenswaardig van kalme berusting. Zijn vrouw en dochter zijn eens bij hem toegelaten. Bevel is gekomen aan de dorpsoverheden in de Etappe overal het bericht zijner ter dood veroordeling aan te plakken.
Een gereformeerde belgische soldaat 22 jaar oud, is erg gekwetst geweest aan de dij een jaar geleden, thans geheeld maar kreupel. Tweemaal in de maand moet hij zich aanbieden bij de duitsche overheid. Hij is hun krijgsgevangeneoorsp.: krijgsgevange, die oorlof verkregen heeft om hier bij zijn ouders te komen wonen.
En hij vertelt: onlangs is hier een Bretonsche soldaat overleden.
Zijn uniform was in het hospitaal op de kist neergelegd.
Verbod kwam van wege hooger hand dat uniform op den lijkwagen uit te spreiden, alsook aan de gereformeerden bij zijn lijkdienst aanwezig te zijn. Degeen, die 't mij vertelde, ging er ondanks het verbod.
Op 3 november had de lijkdienst plaats van Pierre Pirenne, gesneuveld 3 nov. 1914, zoon van den beroemden geschiedschrijver en hoogleeraar van dien naam. Wat men noemt "heel de stad" nam er aan deel als laatste hulde aan den dappere en de ouders, welke hun twee andere zonen als vrijwilligers in het leger hebben.
Geen enkele D. was er in de kerk te zien.
<>
Lettergrootte: [-a] [standaard] [A+] Stijl: [L<-R][L- >R]
logo CTB