<>

1915-09-28 (2 berichten)

> | Dinsdag 28 september.
Er wordt geklaagd, dat ter stede verschijnende dagbladen duitschgezind zijn. Hun houding kwetst degenen van ons volk, wier huisgenooten aan het front hun levens ten offer brengen. De "Vlaamsche Post" wordt ginds de "Vlaamsche Pest" genoemd. Mijn krant meldt: "De hollandsche banken hebben op de duitsche oorlogsleening voor een bedrag van twee honderd millioen ingeteekend."
> | 's namiddags.
Bezoek van een leeraar in de geschiedenis aan de Gentsche Hoogeschool en hij deelt mede: uit goede bron en uit de bewuste streek zelve, weet hij dat opstootjes hebben plaats gegrepen te Audenaarde en op de dorpen Eenaeme, Etichove, Neder Eenaeme, Eine, Mater, enz. enz,: alle weerbare Belgen van zeventien tot vijf en dertig jaar moesten op een register gaan teekenen op bevel der duitsche overheid. Sommigen er heen trekkend in groep zongen den TITEL LIEDJE "Vlaamschen Leeuw." Getergd verbood hun dat de overheid. Ze floten toen den strijdzang, weigerden het stellen van hun handteeken. Vijftien hunner werden in hechtenis genomen, en bleven twee weken gevangen, bijna verhongerend. De verteller heeft zich als een geleerde vooral bezig gehouden met de Inquisitie en de omwentelingen der 16de eeuw. De rebellen zijn afstammelingen van de Boschgeuzen, die zich in de tijden der godsdienstwoelingen in gene gouwen hebben teruggetrokken.
Langzamerhand zijn de geslachten van protestant tot het Katholicisme weder overgegaan. De laatste overblijfsels der hervormden, taai aan hun geloof gehecht, houden nog stand te Maria-Hoorebeke; een kleine wijk, waar naartoe de groote steenweg langs een afdalende straat henenvoert, bestaande uit eenige huizen, hofsteden, enkele winkels, een school, een kleine kerk of kapel en een kerkhof. Hun getal vermindert echter nog steeds, voortdurend tegengewerkt op economisch gebied, waar de te veilen eigendommen door Katholieke koopers meestals, zegepralend door 't hoogste aanbod veroverd worden.
"Jochei," zou ik moeten schrijven. Weder flikkert het vertrouwen op: nederlaag op nederlaag — steeds zorgvuldig verheimelijkt door de veroveraren — wordt heden van mond tot mond over verteld.
Ook: onze belgische soldaten mogen rusten. Troepen er van zijn in Parijs. Daar zal hun intocht triomfant beloonend zijn geweest.
<>
Lettergrootte: [-a] [standaard] [A+] Stijl: [L<-R][L- >R]
logo CTB